Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Grendela skrivet 28 aug-10 kl 18:22
-
Vi har precis fått tillbaks våra lamm vi skickat till slakt, styckade och klara. Men nu när vi ska sälja köttet är vi osäkra på de olika delarna när vi ska prissätta. Vi har fått färs, bog med ben, stek med ben, rygg och kotletter. Är alla delarna lika fina, eller är några delar bättre/sämre än de andra?
-
Vi har precis fått tillbaks våra lamm vi skickat till slakt, styckade och klara. Men nu när vi ska sälja köttet är vi osäkra på de olika delarna när vi ska prissätta. Vi har fått färs, bog med ben, stek med ben, rygg och kotletter. Är alla delarna lika fina, eller är några delar bättre/sämre än de andra?
Man kan säga att 70 % av värdet finns i stekar och rygg på ett lamm. Om ni kan så är det en tanke att samma kund köper helt eller halvt djur, då kan ni sätta ett kilopris, men ska dom bara ha stek och rygg, då ska ni ta betydligt mer betalt för detta och mindre för köttet från framdelen på djuret
-
Instämmer. Jag tycker inte att man ska sälja ett lamm i bitar. Då blir man rena chakuteriaffären, tillslut :o
Alla delar på ett lamm går att steka, inget är segt. Däremot brukar man ofta använda framdelen och slaksidorna (bukköttet) och revbenen till kok-kött (eller färs). Fast det går att steka... Dessa delar betingar ett lägre pris än bakbenen (stekarna) och ryggraden (kotletterna och sadeln).
Jag tycker att de ska köpa helt eller halv lamm, det är inte så jäkla mycket kött att det ruinerar någon... :) Och du slipper att sitta med en massa kok-kött över som ingen vill ha.
-
Annars, om man delar upp, så är ju färs och grytbitar det som är mest lättsålt till folk som inte är lamm-experter! Då kan man få rejält betalt för just skräpköttet ;)
-
Tack för svaren! Nu har jag lite mer koll!
Jo, det är faktiskt just färsen som de flesta vill ha. Eftersom jag bara kommer att sälja till bekanta och de flesta är singlar eller har små familjer är tyvärr inte hela eller halva lådor aktuella, annars hade självklart det varit det enklaste.
Nu är planen att sälja det vi kan, och resten får vi äta upp själva - vilket inte är helt fel det heller!
-
Vi har precis fått tillbaks våra lamm vi skickat till slakt, styckade och klara.
Hur klassade sig Gutelammen som då? Alltid intressant att höra.
-
Man kan säga att 70 % av värdet finns i stekar och rygg på ett lamm. Om ni kan så är det en tanke att samma kund köper helt eller halvt djur, då kan ni sätta ett kilopris, men ska dom bara ha stek och rygg, då ska ni mindre för köttet från framdelen på djuret
Jag håller med om att 70 % av värdet finns i stekar och rygg på ett lamm..
Men när skall folk förstå att det GODASTE köttet finns på framdelen.
;D ;D ;D
-
Det är fint när folk kommer o vill bara köpa några kotletter ::) Hur många kotletter tror dom att det finns på ett lamm..?
Dessutom, ett halvt lamm är inte mycket, det gör ju en ensam person åt hur lätt som helst...!!
-
Man måste lära folk att använda frysen igen och köpa halva djur. Som på 1970-talet, det var ju så man sålde lamm.
Det är svårt som småproducent att serva folk med två kotletter eller en stek hit och dit. Men visst lite köttfärs till försäljning och äta upp resten själv funkar ju om det inte handlar om så många lamm.
-
Hur klassade sig Gutelammen som då? Alltid intressant att höra.
Dom klassades väldigt dåligt. Mellan P+ och O-. Fettklassen var Lite fett och Mycket lite fett.
Vikten efter slakt låg på mellan 7-17 kg/djur. När styckaren var klar med grovstyckningen fick vi ut mellan 6-12 kg kött/djur.
Köttet var dock fantastiskt gott! Riktigt fint!
Kan också nämna att slakteriet "råkade" köpa in ett djur som vi skulle ha på återtag, och de betalade 234 kr för hela det djuret......
-
Dom klassades väldigt dåligt. Mellan P+ och O-. Fettklassen var Lite fett och Mycket lite fett.
Vikten efter slakt låg på mellan 7-17 kg/djur. När styckaren var klar med grovstyckningen fick vi ut mellan 6-12 kg kött/djur.
Köttet var dock fantastiskt gott! Riktigt fint!
Kan också nämna att slakteriet "råkade" köpa in ett djur som vi skulle ha på återtag, och de betalade 234 kr för hela det djuret......
Har man djur av denna typen, så ska man försöka sälja dem själv. Det blir riktigt dåligt på slakteriet. Har man djur som väger 7 kg, så lär nog avräkningen bli 0 kr