Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Attes matte skrivet 28 aug-10 kl 15:38

Titel: Snabb gräddost och fil?
Skrivet av: Attes matte skrivet 28 aug-10 kl 15:38
Hejsan!

Helt pinfärsk på detta med "bonn-mjölk" och sånt så har jag lyckats separera det mesta av "drick"-mjölken från grädden och är nu sugen på att göra en gräddig färskost/snabbost av gräddmjölken istället för att göra smör, som jag hade tänkt från början. Jag har ingen aning om hur hög fetthalt gräddmjölken har, men det spelar kanske inte så stor roll, eller? Funkar det att göra färskost på detta?

Sen undrar jag om gräddmjölken går att göra fet filmjölk av, eller om det måste vara "normal" mjölk till det.

/Sara
Titel: SV: Snabb gräddost och fil?
Skrivet av: Attes matte skrivet 29 aug-10 kl 13:13
Ingen?
Titel: SV: Snabb gräddost och fil?
Skrivet av: git skrivet 29 aug-10 kl 22:47
Man behöver inte separera mjölken.
Onödigt att separera innan man gör ost
Titel: SV: Snabb gräddost och fil?
Skrivet av: Attes matte skrivet 30 aug-10 kl 00:01
Man behöver inte separera mjölken.
Onödigt att separera innan man gör ost

Jag har separerat undan en del "blå-mjölk" från resten av mjölken för att ha att dricka, eftersom jag inte är så jätteförtjust i att dricka den feta hel-mjölken. Detta innebär ju att det som är kvar är ännu fetare än hel-mjölk, och min undran var om det gick att göra filmjölk och färsk-ost/mjukost av den fetare gräddmjölken...
Men det lär visa sig, jag har en skål med mjölk med en skvätt fil i som ska få stå tills imorgon, och så har jag köpt löpe som jag ska testa imorgon.

Ska bli spännande!  :)

/Sara
Titel: SV: Snabb gräddost och fil?
Skrivet av: anders 67 skrivet 30 aug-10 kl 00:08
Visst går det att göra fetare fil,blir bara godare :)
Gräddfil är ju "fetare" fil.
Titel: SV: Snabb gräddost och fil?
Skrivet av: Attes matte skrivet 30 aug-10 kl 00:13
Visst går det att göra fetare fil,blir bara godare :)
Gräddfil är ju "fetare" fil.

Sant... ;) Fast riktigt så fet och tjock vet jag inte om jag vill ha den, men gärna tjock och krämig. Jag har ympat den med Fjällfil, så jag hoppas på en lite syrligare fil än "vanlig" typ A-fil...
Jag får återkomma imorgon med resultatet. ;)

/Sara
Titel: SV: Snabb gräddost och fil?
Skrivet av: Trollmor skrivet 30 aug-10 kl 01:28
En nattuggla till?  Jag har gjort en del fil-ost med getmjölk.  Det var det minst arbetskrävande sättet att ta tillvara mjölken.  En del väckt fil och så silade jag den spenvarma mjölken över, direkt på, upp till hundra delar.  Fick stå tills det luktade fil, då värmde jag, utan löpe.

Nya "avelsdjur" från affären då och då, men inte varje gång!  Använd det mellersta lagret till ny sats, och gör ost/keso på bottensatsen och det översta lagret.

Smakar bäst med nybakt bröd, och gärna lite smör till.  Man blir gourmet när man är fattig nog att leva på det ...

Lycka till!