Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Mánadis skrivet 27 aug-10 kl 09:11

Titel: Recept på gott matbröd innehållande:
Skrivet av: Mánadis skrivet 27 aug-10 kl 09:11
*Surdeg
*Bakpulver/bikarbonat (inte jäst)
*Fil/yoghurt
*Rågmjöl/rågsikt och ev. vetemjöl
*Fibrer (groddar, kli etc) och gärna kryddor.


OBS; Jag har ingen våg, bara mått, ingen
hushållsassistent eller elvisp med degkrokar, bara min egna handkraft.

Tack i förskott från en bakningsnovis med massor av kreativitet :)

PS gärna måttangivelser. Det räcker att några ingredienser är med,
eller alla, det gör inget :P

Titel: SV: Recept på gott matbröd innehållande:
Skrivet av: tinna.m skrivet 27 aug-10 kl 09:33
Surdeg på råg - salt vatten jäst - låt stå kallt 2 - 3 dygn typ kylskåp - det gör degen hanterbar att kavla tunnt - kummin ska i, hel/kröftad. Kavla tunna sjok som "sporras" till fyrkanter (använd gaffel om sporre saknas)  Sjoken behöver inte delas - lägg det på plåten o "sporra" där.Låt jäsa 30 min - 250 grader högt upp i ugnen - kolla noga - bränns snabbt - 3-6 min(hur tunna blev de?) När de kommer ut ska de ha poppat upp som pitabröd o gå att "riva" isär. Om degen inte blir milimeter tunn, liknar de Fazers rågkakor o det är gott det med.Eftertorka.
Som nybörjare får du ta till tricks.. Klibbigt bröd eftertorkas till skorpor, glömt salt? ha örtsalt på mackan, absolut inte gott! - se det som utbildningsmaterial & mata hönsen :D
Titel: SV: Recept på gott matbröd innehållande:
Skrivet av: Mánadis skrivet 27 aug-10 kl 13:46
OK

Om jag byter ut jäst mot bikarbonat/bakpulver, hur mycket ska jag ha?

Tacksam för måttangivelser också eftersom jag inte kan baka (än).

Titel: SV: Recept på gott matbröd innehållande:
Skrivet av: tinna.m skrivet 27 aug-10 kl 14:57
Fatta fel. Du hade surdeg? Då är den jäst /du behöver inget annat jäsmedel.
Om du bakar bröd på bakpulver/bikarbonat så är det lättare att lyckas med mest vete och lite grovt, som tex scones.
Provar igen, 4 dl fil, 1tsk salt, 4tsk bakpulver, 2tsk kryddor,kummin/anis/nåt..
1hg smör, 5dlrågmjöl, 4dl vetemjöl.
Rör ihop alla torra grejer, smula ner smöret dvs lägg det i mitten, pilla med fingrarna så det lossnar flagor och smörklumpen försvinner.
Häll i filen. Häll i bakfom eller klappa ut på mjölad plåt/bakplåtspapper till 1cm tjock kaka, som markeras rutor på typ "lagom" stora med kniv.(Storleken har ingen...)
Plåtkakor 250grader 12min -kolla/lukta/gissa när det ser bra ut.
Bakform 200grader 30-40min -kolla.. Det släpper kanten på formen när det är klart. Ooops, smörj formen, så slipper du äta med sked :P
Plåten behöver smörjas/mjölas om du inte har papper på.
Grova gryn kan bytas mot lika mycket rågmjöl.
Titel: SV: Recept på gott matbröd innehållande:
Skrivet av: Mánadis skrivet 27 aug-10 kl 18:48
Tack :)