Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Ankor och myskankor => Ämnet startat av: Eva-Lotta skrivet 26 aug-10 kl 14:34
-
Vi har haft myskankor i många år men aldrig prövat att hänga köttet för att se om det blir mörare. Någon som har tips och råd att dela med sig av? Hur länge ska de hänga? Ska de plcokas och tas ur först eller hängas först?
undrar
Eva-Lotta
-
Slaktade några äldre myskdrakar i påskas. De hängde jag i våran potatiskällare under 4 dygn, ca 10grader där nere.
Jag gjorde så att jag tog ur dem men lät fjädrarna sitta kvar. Sedan så flådde jag en och på den andra så skar jag ut bröstfileérna. Lite tuggmotstånd men misstänker att det hade varit mycket värre om de inte hängt (de var väll runt 4-5 år gamla). En ligger kvar i frysen än, den hela.
La även i en utan att hänga i frysen också och man kunde se en färgskillnad i köttet. På den som inte hade hängt var köttet ljusare medan de som hängt hade det en mycket mörkare färg. ??? Jag var noga med att stå och lukta på de som hängt så det inte börjat lukta konstigt.
Under rötmånaden känns dock inte detta som en smart idé... Flugäcklena lägger ju ägg inom någon timme på allt dött de kan hitta, dagen efter är det larver på en gång. :X *spyr*.
-
Det finns ju speciella "viltpåsar" som man sätter in djuret i när det ska hängas just mot flugor och sånt. Antar att man köper sånt i jaktbutiker eller kanske på granngården.
Har också för mig att man kan skicka efter från ex vis Engelssons
-
Hej.
Viltkött ska/bör hänga i 40dygns grader heter det. Alltså har du 4grader kan det hänga i 10 dygn, 5grader i 8dygn osv.
Har du någon gammal kyl så kan det ju hänga längre och då behöver du inte heller vara rädd för flugor.
-
Glöm inte och göra vent hål nere och uppe på kylen och sätt insekts nät över ,Måste finns sirkulation på luften mvh.
-
Tack för info! Någon som vet om de blir lättare eller kanske svårare att plocka om man låtit dem hänga något dygn eller två?
Eva-Lotta
-
Skulle tro att det är lättast att plocka så fort som möjligt mvh.
-
Det är säkert lättast att plocka dem direkt. Jag brukar skålla dem i en spann hett vatten där jag droppat i ett par droppar diskmedel. Gnuggar dem i vattnet med en träslev i ett par-tre minuter, sedan går det ganska lätt att plocka dem. Oskållade fåglar är jobbiga att plocka (undantaget duvor som är väldigt lättplockade).