Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: sɹǝpuɐ skrivet 29 maj-06 kl 13:37
-
Detta är ett recept jag fick på en kurs i brödbakning. Det finns publicerat i diverse böcker, men jag har ändrat det så att kringlorna görs på honung istället. Kanongott. Går fint att styckfrysa. Perfekt att ta fram och tina när man får oväntat besök. Bra hållbarhet även ofysta. OBS: Använd bakplåtspapper - bränner gärna fast rejält annars.
(http://www.alternativ.nu/gislagard/fika1.jpg)
Honungsjösssar/Småländska Rågkringlor (80 st, 4 plåtar)
1 l mjölk
100 gr smör
2 tsk salt
2-2,5 dl honung (eller sirap)
Smält smöret och värm en del av mjölken. Lös upp saltet och honungen. Blanda i resten av mjölken för att temperera till fingervarmt.
2,3 l rågsikt
1 pkt torrjäst för söta degar
Arbeta samman ordentligt till en ganska lös deg. Minst 5 minuter med maskin. Låt jäsa 30 minuter.
ca 5 dl vetemjöl special
Arbeta in vetemjölet i degen på bakbordet. Ganska fast deg. Arbeta ut till enkla avlånga kringlor. Liknar en hare med öron och ansikte. Sätt på ugnen på 225 grader. Låt jäsa på plåten under duk 30 minuter.
Grädda tills fin färg. Nästan pepparkaka. Ca 10 minuter. Pensla de varma kringlorna med honungsvatten. Låt svalna på galler under duk.
Servera med kall mjölk, ost och honung. (Kaffe och varm choklad går bra också.)
A.
-
Hej Anders.......detta låter smaskigt. Ska fixa rågsikt idag + torrjäst.....så blir det nog bakning i morgon ;D
Men undrar om det måååste vara vetemjöl special tro ??
Jag ska använda "din" honung tänkte jag.....som jag köpte på Neiklots träff ;)
Hälsningar från Gun ( Tingeling)
-
Hej, Tingeling!
Nej, vetemjöl special är inget krav alls, men det blir kanske lite lättare att få bra resultat. Men knådar man bra och har starka armar går det nog lika bra med vanligt vetemjöl om man bara har det hemma. Hellre det än att inte baka alls...
A.
-
Nu har jag bakat dina honungsjössar (tyvärr inte med din honung - slut - ;D,men i alla fall...)
Undrar över konsistensen: degen var ganska seg och jäste inte speciellt mycket. Ska det vara så? De jäste sen lite mer i ugnen men var sen lite sega även när de kom ut. Inte så mycket sen när de legat lite. Hmm... goda, jodå, men undrar lite över jäsningen... Brukar inte använda torrjäst, kanske beror på det?
-
Nu har jag bakat dina honungsjössar (tyvärr inte med din honung - slut - ;D,men i alla fall...)
Undrar över konsistensen: degen var ganska seg och jäste inte speciellt mycket. Ska det vara så? De jäste sen lite mer i ugnen men var sen lite sega även när de kom ut. Inte så mycket sen när de legat lite. Hmm... goda, jodå, men undrar lite över jäsningen... Brukar inte använda torrjäst, kanske beror på det?
Nu glömde du ju att berätta hur goda dom var med ädelost på !! Ska nog gå och mumsa i mig en nu ... eller två.
-
Jag håller på att baka dessa honungsjössar just nu, har dem i ugnen.
Det luktar ju så gott att man knappt kan vänta på att få smaka :)
-
Jag håller på att baka dessa honungsjössar just nu, har dem i ugnen.
Det luktar ju så gott att man knappt kan vänta på att få smaka :)
Hur blev det då, undrar jag? Jäste de som de "ska" (?) eller blev de små och kompakta som mina?
De är för övrigt väldigt goda med både honung och ädelost på - tillsammans, då då... :)
-
Jo...de blev lite kompakta, jag tror att torrjäst behöver väldigt varmt degspad, eller så behöver nog degen jäsa på en varm plats.
Tror att jag ska använda färsk jäst nästa gång och låta degen jäsa lite längre, för den här degen jäste väldigt dåligt tills jag ställde den ovanför spisen då jäste den i och för sig snabbt men jag tror resultatet blir bättre om en deg får jäsa lite långsammare.
Men annars var de väldigt goda :)
-
Jag brukar baka med torrjäst för söta degar, men det har aldrig varit något problem med vare sig vanlig jäst eller vanlig torrjäst.
Jag brukar ha ganska varm degvätska till torrjästen.
Det tar en god stund att baka ut alla plåtarna och att sedan grädda en plåt i taget. Så den första plåten får jäsa kanske 25-30 minuter ovanpå spisen medan den blir varm. Den sista jäser kanske 50 minuter, men då på köksbordet där det är lite svalare.
Jössarna varierar följdaktligen lite i storlek beroende på hur länge de hinner jäsa. Men de blir goda i alla fall.
Leverpastej, pannbiffar och inget alls går också bra som pålägg.
A.
-
Jag hade också lite problem med jäsningen, tror nog på det där med färsk jäst nästa gång.
Men de var väldigt goda med med smör och väl lagrad prästost :).
Och det är ju ett perfekt bröd att baka om man har honung som man behöver bli av med.
Dessutom blev de väldigt fina de små jössarna ;).
-
Hmm... Konstigt att alla har problem med jäsningen. Utom jag.
Att jag inte har några problem kanske beror på att jag arbetar den första degen väldigt. Mer än 5 minuter med degkrok och maskin. Och så har jag som sagt varm degvätska. Och så arbetar jag degen ganska mycket för hand innan jag bakar ut den. Allt detta innebär ju att den totala jästiden ökar.
Olika honung kan fungera olika bra att baka med. Honung innehåller ju naturliga fungicider för att motverka jäsning i kupan. Med lite extra värme åt jästen så kan man kompensera det lite. Annars: Vänta till degen har börjat jäsa ordentligt första jäsningen innan du bakar ut och jäser igen.
Nu har jag bakat en omgång jössar till. Perfekt resultat, kanske en smula överjäst i sommarvärmen. Bilder kommer.
(http://www.alternativ.nu/users/gislagard/fika2.jpg)
Mitt degspad höll 40 grader när jag tillsatte det till rågsikt med torrjäst. När degen jäste hölle den 37 grader. Den jäste bra med en gång utan problem. Under halvtimmen jäste den ca 50%.
Goda som vanligt...
A.
-
Om du vill smaka mina goda jössarna så är du välkommen att komma på min Återträff den 22 Juli! Jag kommer att baka ett gäng till dess.
Se separat tråd under "kontakter" eller
www.alternativ.nu/gislagard (http://www.alternativ.nu/gislagard)