Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Lars Pers Maria skrivet 22 aug-10 kl 22:19
-
Var köper ni termometrar som når en bit ner i ystgrytan?
Jag har två vanliga med sladd men de visar så olika. tror inte de är för livsmedel heller. Använder den till konserveringsapparaten men den är ju så kort! Dessutom får jag en tredje temperatur med den...
Undrar också över ett gult "mögel" jag fått på ett par ostar som eg ska ha vitt. (PC)
Kan det vara farligt? Luktar inte konstigt.
Har också fått enstaka svarta mögelfläckar, säkert pga att jag har varit tvungen att ha fönstret lite öppet ibland i mejeriet för där var + 35 grader ibland och kylarna begriper ingenting.
Hur hanterar ni vildmögel?
Maria
-
Lyfter frågan igen.
Ingen som vet?
-
Termometer är ett kapitel för sig...det finns dyra fina att köpa men jag nöjer mig med lite billigare varianter och nu senast har jag köpt från Kjell o co. Kan vara en ide att kolla dom mot en `riktig´ termometer.
Gult mögel... är det gult som i riktigt gult eller bara lite gult...? Ystar du pastöriserat eller...?
Lite svartmögel kan väl uppträda utan att man behöver göra så mycket... annars är det städa som gäller.
-
www.termometer.se (http://www.termometer.se)
Jag är också nyfiken på mögelfrågan, har också fått ill-gul mögel, som neongult i princip o undrar vad det kan va...?
-
Jag ystar opastöriserat då jag tycker det är så svårt att kyla snabbt och ha koll på graderna. Har ingen bra termometer...
Det gula är ganska gult, runda, femkronorsstora fläckar. De kom när jag hade avbytare i mejeriet i somras då jag var bortrest.
Bör tillägga att mitt mejeri var outhärdligt varmt ibland, bortåt 35 grader. Gick inte att låta dränera under natten, t ex.
Ska skaffa luft-luftvärmepump för att rätta till det till nästa sommar.
-
Det är åtminstone lätt gjort att kontrollera termometrar vid 0 °C. Blanda till issörja (finkrossade isbitar från frysen i rent vatten, ha gärna alltsammans i en termos) och häng ner utegivaren där, rör om under mätningen.
Har man flera termometrar som ska jämföras, och man vet hur stor felvisningen är för var och en av dem vid 0 °C, så kan man sedan prova dem i varmvatten vid en temperatur nära övre gränsen av mätområdet och se om avvikelserna mellan de olika termometrarna är lika där som vid mätningen i issörja. Då kan man så småningom dra en del slutsatser om hur mycket man måste korrigera mätvärdena för olika exemplar.
-
Är det gula riktigt gult så kan det vara Pseudumonas.
-
..och det innebär att: ?
-
det är en bakterie som kan finnas i vatten och som kan ge smakfel.
-
Okej, men det är inte hälsofarligt? O hur ska man göra för att undvika den..?
-
Dom gånger som jag har haft det så har det varit ett par små fläckar på en vitmögelost och då har jag bara struntat i det. Kan tänka att det kommer från vatten om man skvätter runt.
-
Har just läst igenom bakterie- och mögelavsnittet i ystningskursboken. Där stod dock inget om färger på möglet, annat än vitt o grönt.
Noterade nu att det har blivit lite större ytor gult. Bör jag skära bort dem och hoppas att vitmöglet växer dit?
Skulle tro att det var för fuktigt.
Om det inte är farligt och inte smakar konstigt antar jag att det är ok? Åtminstone för eget bruk.
-
Vad är det för en ystningsbok? Mig veterligt finns mögel i allehanda färger, även rött. Och hur många sorter som helst...
"Vi lever i mikrobernas tidevarv,
och det har vi gjort
de senaste tre, fyra hundra årMILJONERNA"
:P
-
Jag läste i kurslitteraturen.
Jo, mögel finns i alla vackra färger som kan uppbringas men det stod inte just där man beskrev möglet/bakterien hur den såg ut.
Får väl prova först, innan jag säljer, få se om jag överlever...
Skämt åsido, man vill ju vara hyfsat säker.
-
Ja, det enda man kan vara säker på, är att det finns MÅNGA sorters mögel. En del slår ju ut organ, t ex njurar eller lever, eller orsakar cancer efter sisådär tio tjugo år. Svårt att veta om det är osten Du dör av ...
Suck.
PS Får Du vara uppe så här dags?
-
Nä, jag får inte vara uppe så sent. Det är därför jag inte läst ditt svar förrän nu, ;D
Men är man nattmänniska så är man. Skulle vilja uppfinna ett sovpiller så den biten blev avklarad på fem minuter...
Nån annan som misstänker att mitt gula mögel är farligt? ska ta en bild så syns det exakt.
-
Såna sovpiller finns, men man lär inte ska må så bra av dom ... ;)
Jag gissar att Ditt gula mögel är ofarligt. Nån påstod att farliga mögel inte kan växa på ost. Men jag har också fått lära mig, att man inte kan VETA. Suck.
Du ska ju sälja den. ...
Må väl, och sköt om sömnen bättre än jag gör! :)