Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Ante-ante skrivet 22 aug-10 kl 03:53
-
Hej, det står ju ett bäst före datum innan brödet ska vara "förbrukat" alltså uppäten, men nu kommer vi till min fråga. HUR får dom fram just det specifika datumet?? Kan det vara på den indigridiensen som har minst eget bäst före som ska räknas?
Kan nån förklara det lite närmare om hur dom får fram bästföre datumet på brödet??
MVH
Ante
-
Om jag minns rätt så bakar man brödet, sparar prover som man provsmakar (kallas på fint språk organoleptisk analys) efter vissa tider. När man börjar tycka det ändrats för mycket har man en viss tids hållbarhet.
Denna tid resonerar man sedan om, hur tror man kunden förvarar produkten, kan något annat ske med produkten, hur stor är risken för reklamation etc. Sedan gäller ju bäst före datum för oöppnade förpackningar. Utifrån detta resonemang bestämmer man bäst före datum.
Kan nämna att man i charkbranschen utan vidare kan tillverka leverkorv med en hållbarhet på ett halvår. Däremot sätts bäst före datum fram en månad, annars TROR kunderna att produkten måste innehålla en mängd konserveringsmedel som inte deklareras. Många företag följer reglerna.
-
Om jag minns rätt så bakar man brödet, sparar prover som man provsmakar (kallas på fint språk organoleptisk analys) efter vissa tider. När man börjar tycka det ändrats för mycket har man en viss tids hållbarhet.
Denna tid resonerar man sedan om, hur tror man kunden förvarar produkten, kan något annat ske med produkten, hur stor är risken för reklamation etc. Sedan gäller ju bäst före datum för oöppnade förpackningar. Utifrån detta resonemang bestämmer man bäst före datum.
Kan nämna att man i charkbranschen utan vidare kan tillverka leverkorv med en hållbarhet på ett halvår. Däremot sätts bäst före datum fram en månad, annars TROR kunderna att produkten måste innehålla en mängd konserveringsmedel som inte deklareras. Många företag följer reglerna.
Tackar för svaret. Ja det låter vettigt det men säkerheten till kund är ju starkt kontrollerat så inte folk blir sjuka o så.
-
För bröd finns det ingen anledning att fästa sig för mycket vid bästföredatumet annat än att om man hittar bröd i butiken som har passerat bästföredatum så är det lätt att få det för halva priset.
Det är bättre att lita till egen erfarenhet om hur länge olika sorters bröd klarar sig i olika miljöer.