Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Nettus skrivet 21 aug-10 kl 12:36
-
På ett par päronträd finns det orange-röda fläckar på bladen. Vad kan det vara? Hm... skulle kanske försöka fixa en bild... ::)
-
Päronrost
-
Päronrost värdväxlar med japansk en. Lokalisera den, och ta bort den, så blir päronträdet friskt.
-
Tyvärr är inte träden mina, de står på en ödetomt. Men hur påverkar det träden och skörden framöver?
-
Ofta spricker päronen innan de mognat, men lite skörd brukar det kunna bli i alla fall. Trädet tar sällan stor skada, det lever i många år, men skörden blir avsevärt lägre, och har ofta sämre lagringsbarhet.
-
Finns det någon annan växelvärd för detta elände? Jag har sökt med ljus och lykta efter enar i mitt område, men inte hittat någon...Det är ju mest åkrar runt min tomt. Hur långt från päronträden ska jag leta?
//Dagg
-
Upp till typ 600-800 m, om jag minns rätt. Dessa barrträd var vanliga att plantera under 70- och tidigt 80-tal. Päronrosten har bara några olika enar som växelvärd, efter vad jag lärt mig.
-
jag läste i någon trädgårdsbok att det där med enar ....tja...idag plockar de flesta bort enar när de upptäcker päronrost......och päronen får ändå päronrost. Så om du inte hittar enar i grannskapet är det bara att inse att du inte kan påverka något.
-
Jag har läst i ny forskning, och tror att SLU ger ut folder, om päronrost. Det beror definitivt på enar, annars är det en annan sjukdom. Men enarna kan vara ganska långt borta, upp emot 800 m, om jag kommer ihåg rätt. Så det kan vara svårt att hitta den skyldiga...
-
Jag hittar då inga enar i närheten, men det är klart att det kan finnas i någon trädgård borta i byn. Men dit in kan jag knappast går och gräva upp enar... ;)
//Dagg
-
Jag hittar då inga enar i närheten, men det är klart att det kan finnas i någon trädgård borta i byn. Men dit in kan jag knappast går och gräva upp enar... ;)
//Dagg
Nä, det är ju just det... ::)
-
Fast jag har vid ett par tillfällen hittat angripna enar på annans mark (det är ju inte de vilda svenska enarna som smittar, utan de som många planterade på 70- och 80-talen, i vintergröna planteringar, så de finns nästan alltid i trädgårdar). Och när jag berättat om päronrosten, och visat hur angripen deras en är (syns som orangea svampiga klumpar, oftast på de lägsta grenarna, på vintern, på sommaren ser man oftast bara det som förtjockningar på grenarna, där barken inte ser normal ut), så har de alltid gått med på att ta bort enen, antingen på egen hand, eller så har jag hjälpt till. Inga konflikter, ingen har nappat på mitt erbjudande om att ge dem en ny buske som ersättning, de har bara snällt tagit bort enen.
-
http://www.slu.se/Documents/externwebben/ltj-fak-dok/Tr%C3%A4dg%C3%A5rdslabbet/pdf/vaxtskyddsstigen_24a_utskrift.pdf (http://www.slu.se/Documents/externwebben/ltj-fak-dok/Tr%C3%A4dg%C3%A5rdslabbet/pdf/vaxtskyddsstigen_24a_utskrift.pdf)
http://kolonitradgardsforbundet.se/pdf/publikationer/latt_om_odling_46.pdf (http://kolonitradgardsforbundet.se/pdf/publikationer/latt_om_odling_46.pdf)
-
Det var intressant läsning!
-
Jättebra länkar! Tack!!!
//Dagg