Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: thiamamma skrivet 19 aug-10 kl 13:54
-
Hej! Nu har jag glömt att baka på jästen jag köpt. Igen... :( Känns trist att bara slänga så jag fundera på om man kan använda den som del/hjälp i en surdeg. Någon som vet? Är själv surdegsnovis men tycker det är gott.
-
Är det färsk jäst och du förvarat den i kyla och den passerat bäst före datum och börjar torka kan du blöta upp den och använda den som vanligt åtminstonde ett halvår senare, är den äldre börjar den tappa jäskraft men fungerar i åratal men med reducerad jäseffekt dvs det tar längre tid att jäsa degen, i en surbrödsdeg med den långa jästiden har det ju ingen betydelse. Det var ju så man förvarade jäst förr i tiden, man torkade den. Men med dagens allt mer jäktade och mindre kunniga bakerskor/bagare föredrar ju de flesta en standardiserad jäst som jäser likadant varje gång.
Lasse
-
Lägg den i blöt innan du använder den. Nästa gång du köper jäst, lägg den i frysen :)
-
Vad man lär sig bra saker här! Har alltid slängt jäst som ser tråkig ut. Köper torrjäst istället för att inte ha krav att baka direkt... Kan den ha några sämre egenskaper..?
-
Om jästen blivit väldigt hård, så att det är risk för jästklumpar i brödet, brukar jag blöta upp den i ljummet vatten, vispa ner ett par nypor mjöl och vänta tills det börjar bubbla. Sen silar jag hela gojse,t så att ev. klumpar försvinner.
Här slängs inget i onödan......... jajaja jag vet, jag är en snålmaja :)
-
Tack så jättemycket för era svar och tips :D Hade jag ingen aning om att jästen gick att använda så länge. Jag föredrar färskjäst eftersom jag kan använda kallt degspad där, har "hettat ihjäl" några torrjäster :(
-
Här slängs inget i onödan......... jajaja jag vet, jag är en snålmaja :)
Vadå snål? Vettig, tycker då jag i alla fall.
-
Jag snålar alltid med jästen, ofta en pytteliten dos, i ett kärl med vatten och lite socker, så den förökas upp. Mindre jäst kan göra jäsningen lite längre, men det går fint det med.
-
Lägg den i blöt innan du använder den. Nästa gång du köper jäst, lägg den i frysen :)
Åh, man kan frysa den? Vad lite jag kan om den fantastiska lilla jästen egentligen... å det där med att blöta upp var välkommet i det här hemmet också.
-
Liten jästmängd och lång kalljäsning ger ett godare och smakrikare bröd. Vänta också med att blanda i saltet till andra jäsningen, eller i alla fall en stund in i den första, så tar man bättre tillvara glutenbildningen i degen. Kontentan av detta: gammal, dvs intorkad, jäst kan användas länge om man tar hänsyn till den i jästiden.
-
Tack så jättemycket för era svar och tips :D Hade jag ingen aning om att jästen gick att använda så länge. Jag föredrar färskjäst eftersom jag kan använda kallt degspad där, har "hettat ihjäl" några torrjäster :(
För att inte hetta ihjäl torrjäst, spola varmvatten till dess att det blir så varmt att du precis måste dra undan handen, då är temperaturen rätt för torrjäst. Lycka till!
-
Möglar inte eran färska jäst om den ligger för länge i kylen ??? Det gör min :-X Då använder jag den för att fräsa på förmultningen i avloppsbrunnen..... spolar alltså ner den i toaletten o:)
-
Möglar inte eran färska jäst om den ligger för länge i kylen ??? Det gör min :-X Då använder jag den för att fräsa på förmultningen i avloppsbrunnen..... spolar alltså ner den i toaletten o:)
Näpp, min möglar inte. Den bara skrumpnar ihop och torkar.
-
Köper jag färsk jäst dröjer det inte länge föränn den börjar jäsa och lukta ammoniak . :-X
Har också gått över till torrjäst när jag inte använder surdeg .
men jag blandar torrjästen med varmt vatten som det ska vara och väntar tills den bubblar , sedan fyller jag på med lite mjöl osv som man gör surdeg . Så det går bra att använda torrjäst även vid kalljäst brödbak .
-
Möglar inte eran färska jäst om den ligger för länge i kylen ??? Det gör min :-X
För fuktigt???
Köper jag färsk jäst dröjer det inte länge föränn den börjar jäsa och lukta ammoniak . :-X
För varmt???
:-* /Anette
-
För fuktigt???
Antagligen :-\