Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Sunnansjö-Erik skrivet 19 aug-10 kl 11:03

Titel: förvaring av squasch
Skrivet av: Sunnansjö-Erik skrivet 19 aug-10 kl 11:03
hej!
vet någon om det går bra att förvara squasch/sommarpumpa i jordkällare? hur länge klarar de sig isåfall?
förra året klarade de sig några månader i skafferiet, samt att vi frös in en viss del, men vi har mycket mer att ta tillvara nu, så det vore ju väldigt praktiskt att kunna förvara dem i jordkällaren.

tacksam för svar!   :)
Titel: SV: förvaring av squasch
Skrivet av: ieenilorac skrivet 19 aug-10 kl 13:01
Är du säker på att det är sommarsquash? Om den gick att lagra i skafferiet i några månader så låter det som vintersquash eller vintersquash.

Sommarvarianter håller någon vecka i kylskåp annars får man frysa in, efter förvällning. Vintervarianter håller bra i jordkällare, bara de ligger luftigt, och det inte blir för kallt. De kan hålla i över ett år, men i normalfallet 6-8 månader, om de inte har skador.
Titel: SV: förvaring av squasch
Skrivet av: grimbart skrivet 19 aug-10 kl 15:05
lägg in dem som med gurka i glasburkar...
Titel: SV: förvaring av squasch
Skrivet av: mistel skrivet 19 aug-10 kl 16:17
Om det är sommarsquash/zucchini så bör den skördas och ätas ung ca 2-3hg är optimalt för frukterna de ska inte lagras någon längre tid. Visst kan alldeles för förväxta och lite träiga frukter klara lagring någon/några månader men smaken är ju inte lika bra som på unga, då är det bättre att skörda dem unga och använda dem, lägga in, göra bostonsquash, frysa som mos som kan spädas till soppa etc. Vill man ha något att lagra länge är det bättre att odla vintersquash.
Titel: SV: förvaring av squasch
Skrivet av: Sunnansjö-Erik skrivet 22 aug-10 kl 20:03
tack för alla svar.
ja, nästa år blir det nog vintersquasch också:)
Titel: SV: förvaring av squasch
Skrivet av: rosita51 skrivet 25 aug-10 kl 19:24
Om det är sommarsquash/zucchini så bör den skördas och ätas ung ca 2-3hg är optimalt för frukterna de ska inte lagras någon längre tid. Visst kan alldeles för förväxta och lite träiga frukter klara lagring någon/några månader men smaken är ju inte lika bra som på unga, då är det bättre att skörda dem unga och använda dem, lägga in, göra bostonsquash, frysa som mos som kan spädas till soppa etc. Vill man ha något att lagra länge är det bättre att odla vintersquash.

Jag skördar mina sommarsquash när den väger mellan 4 och 15 hg och den är inte det minsta träig, utan mycket fin. Den går att lagra i förrådet ca 3 månader. Vi äter en hel del squash och vi delar med oss till grannar och släkt och vänner och alla tycker den är god.