Alternativ.nu

Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Osttokig skrivet 17 aug-10 kl 23:08

Titel: Röda vinbär
Skrivet av: Osttokig skrivet 17 aug-10 kl 23:08
 Hej!
Jag undrar om man kan frysa bären som man ska göra gelé av eller måste man tillverka gele´n på en gång??
Titel: SV: Röda vinbär
Skrivet av: tinna.m skrivet 17 aug-10 kl 23:11
Frys på du bara!
Titel: SV: Röda vinbär
Skrivet av: opeko skrivet 19 aug-10 kl 15:14
Ja det är ingen fara, det är bara att frysa och sen kan du göra gelé :)

senare tillägg; min kära far är lite galen men han gjorde gele på sina vinbär (de hade legat i frysen sen han plockade dem) och lade i blad guld (ätbart sådant (http://www.postalgold.se/) så klart) i gelen och oj vad den glittrade. galet kan tyckas men tydligen inte någon ny ide utan det här gör man i asien och i centraleuropa har man lagt guld i alkohol sedan 1600talet...

Titel: SV: Röda vinbär
Skrivet av: mistel skrivet 19 aug-10 kl 16:18
Ska man göra gele bör de dock inte vara alltför mogna det är mindre pektin i väl mogna bär.
Titel: SV: Röda vinbär
Skrivet av: Meissner skrivet 21 aug-10 kl 18:14
Även om man har mognare bär kan man tillsätta pektinpreparat. Det bästa är ju dock om det finns naturligt i bäret från början.
Titel: SV: Röda vinbär
Skrivet av: Sussilo skrivet 28 aug-10 kl 13:06
Går mycket bra att frysa in vinbär!
Titel: SV: Röda vinbär
Skrivet av: Vilse skrivet 28 aug-10 kl 13:09
Frys dom utan att repa,,typ klipp av som med druvklasar,,,,