Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: erspens skrivet 17 aug-10 kl 20:26
-
Nu börjar det bli dags att skörda rödbetorna, tog upp några idag som kommer att avnjutas imorgon!
Men hur gör jag med de resterande, måste man tillaga dom eller kan man förvara dom på något sätt? Hur länge håller dom då?
-
Vi förvarar i jordkällaren, i en låda med lite fuktig sand. Man travar rödbetorna i en låda och häller över sanden så att det täcker. Då håller de sig nästan till nästa vår.
-
De kan stå kvar i landet tills det blir minusgrader, men tål inte stark frost. Skörda dem då, spara några cm blast och putsa dem inte - de blöder de. Förvara dem i sand, torra löv eller säckar vid låg temperatur och hög luftfuktighet, typ jordkällare. De går även att skiva och torka, mjölksyra eller lägga in. Detta ska då göras med en gång efter skörd. Väntar man någon vecka eller så är risken stor att konserven blir dålig.
-
Och har man ingen jordkällare så kan man göra en stuka.
Mjölksyrade rödbetor kan rekommenderas, liksom att riva dem och frysa, för att använda i soppa, typ borsjtj.
-
Tack för svaren! Dom får stå kvar ett tag till i jorden, sen blir det nog en blandning av förvaring i jordkällaren samt att riva dom för soppor etc till vintern.