Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: corona skrivet 14 aug-10 kl 21:21
-
Vi verkar ha mängder av dem här på gården :o
Vad gör jag med dem som vi inte äter direkt? ???
-
Torkar såklart, och för varar sedan torrt och helst mörkt och lite svalt också. Det är bäst att inte skörda för tidigt om du ska lagra dem.
-
Torkar såklart, och för varar sedan torrt och helst mörkt och lite svalt också. Det är bäst att inte skörda för tidigt om du ska lagra dem.
Hur torkar jag dem?
-
Lägg dem utbredda i ett lager på brickor eller liknande, rör minst varannan dag, gärna varje. Inte solljus, inte för varmt, inte fuktigt. Hasselnötter innehåller ju mycket fett, och uppvärmt fett härsknar snabbare. Torka i ugnen eller så funkar inte, då måste de ätas inom någon vecka.
-
Lägg dem utbredda i ett lager på brickor eller liknande, rör minst varannan dag, gärna varje. Inte solljus, inte för varmt, inte fuktigt. Hasselnötter innehåller ju mycket fett, och uppvärmt fett härsknar snabbare. Torka i ugnen eller så funkar inte, då måste de ätas inom någon vecka.
Tusen tack!!! :D
-
+Man bör kolla efter vivlar under torkningen, det är en liten hyfsat fet liten larv som äter upp innehållet, gnager ett hål ur nöten och gnager sig in i nästa nöt, så alla nötter med hål ska bort + ofta ser man en del larver som krälar som man kan mosa.
-
Vi hade nog fel klimat i rummet där vi förvarade nötterna...
De möglade :(