Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Frances skrivet 12 aug-10 kl 12:10

Titel: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: Frances skrivet 12 aug-10 kl 12:10
Vi är igång här o gör ostar så det ryker  ;D

Men, nu har vi gjort mozzarella, vasslen som blir har ju citronsyra, kan man koka mese på det?

Eller..?
Titel: SV: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: ninna b skrivet 12 aug-10 kl 19:53
Använder du citronsyra till Mozzarella...? Hur gör du då..?
Titel: SV: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: Frances skrivet 12 aug-10 kl 20:00
 ;D

Provade en 30-minutersmozzarella, den blev faktist bra!!!
Titel: SV: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: Stadsbarn skrivet 14 aug-10 kl 06:43
Man använder citronsyra istället för syrakultur
Titel: SV: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: Skytten skrivet 14 aug-10 kl 07:00
Ska väl gå bra att koka ner den, lite sötsurt behöver väl inte va fel.  Gäller att ha billig värme till det.
Titel: SV: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: ieenilorac skrivet 14 aug-10 kl 08:16
Annars kan du ju baka bröd på vasslen. Om mesen inte blir bra menar jag. Kan inget om att koka messmör/-ost, men använder vasslen från färskost, avrunnen yoghurt osv till att baka bröd på. Helst surdegsbröd. Blir saftiga hållbara bröd.

Ostttillverkning kan jag inte så mycket om ännu, men hoppas lära mer i framtiden.
Titel: SV: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: Mata skrivet 15 aug-10 kl 08:49
Jag har testat med vassle som jag skurit med yoghurt. Det blev syrligt och inte gott. SÅ jag misstänker att det kan bli samma kanske. Men testa. Blir det misslyckat kan man ju alltid blanda ner det lite här och där ändå. :)
Titel: SV: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: Frances skrivet 15 aug-10 kl 09:39
Japp, jag brukar baka på den, men när man har 15 liter vassle..då bakar inte ens jag upp allt det ;)

Vad kan man göra mer med vassle? Jag är iallafall en helt värdelös mesekokare, det blev inte bra.
Titel: SV: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: ieenilorac skrivet 15 aug-10 kl 09:45
Frys den i förpackningar med lagom mängd för brödbak. Gör mjölksyrade grönsaker, många använder vassle för att snabba på mjölksyrningen, även om jag själv inte brukar göra det. Man kan även använda vassle i soppor och grytor, och i sås, men inte för mycket, då smakar det inte rätt.
Titel: SV: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: tinna.m skrivet 15 aug-10 kl 10:36
Jäs det ;) Prova med vin eller öljäst. Berätta hur det blir. Annars kan vi komma och smaka :D
Titel: SV: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 15 aug-10 kl 23:31
Har du inget djur som vill dricka vasslen? Inte så mycket åt gången kanske, vet inte om det är så bra. Vasslen är näringsrik. Jag ger den till getterna och kan då minska kraftfodergivan de dagarna. Finns vetenskapliga undersökningar på detta någonstans, vet jag.
Titel: SV: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: Frances skrivet 16 aug-10 kl 08:45
Kor, får, hästar, ankor, höns, kaniner, hund och katt vilka kan tänka sig vara spekulanter på vassle?
Titel: SV: SNABB fråga ang. vassle
Skrivet av: ieenilorac skrivet 16 aug-10 kl 09:04
Vassle innehåller mycket laktos, så inte hund och katt i alla fall, de blir dåliga i magen. Kaniner har också känslig mage, jag skulle inte prova med dem. Ankor, höns, får och kor skulle jag prova med, men helt säker är jag inte på hur bra de tar upp näringsämnena. Fast mjölkpulver och mjölksocker är/har varit ganska vanliga ingredienser i grismat, hönsmat osv.