Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: mazze skrivet 11 aug-10 kl 23:05
-
Har köpt ett gammalt hus och där i finns det en bakugn. Den är gjord av tegel och det skulle vara skojj o pröva den. Problemet är bara att jag inte vet hur man gör o hur vet man vilken temperatur man får i ugnen.
Det enda jag hört talas om är att de kan spricka om man eldar för häftigt, eller gäller det ugnar som gjorts av gråsten?
-
vi har bakugn som vi bakar tunnbröd i,
jag prata med en murare förra sommaren som tipsa mej om varför de spricker. fukt man ska alltid tända upp en liten brast dagen innan för att få ut fukten och få lite värma i stenarna, sedan brukar vi stoppa in så de täcker och eldar när det kolar her vi kolen bak och på sidorna, har gjort en kvast av ris från skogen som jag blötlägger och sopar bort smutsen i mellan åt sedan är det bara att baka ;D
-
Om skorstenen är OK enl sotaren, sätter du som sagt en liten brasa dagen innan.
Bakdagen ska du ha ugnen fylld med ris -Fylld, inte proppad! -Ris inte vedträn! är ett riktmått. Glöden jämnas ut över hela ugnen för att den ska bli jämnvarm.
Raka ut när glöden är vit. Sopa ur med riskvast(som du knyter ihop själv) som du doppar i vatten. Stoppa in limporna och stäng.
Tid mm får du träna dig till, ugnsstorlek, ris, brödtyp, osv gör att tiden blir olika. Halvbakta brön kan bakas färdiga i vanlig ugn.
Det finns dyrare leksaker och du har väl höns :D
-
Hej.
En fråga tinna.m. Du skriver att du eldar ris istället för ved, vad är fördelen med det?
Ulrika
-
Det är för att det brinner fortare och kommer upp i högre temperatur.
Du ska upp i baktemperatur på 250 + - . Om du så vill kan du använda finhuggen ved, men får då lägga den så det kommer till mycket luft. Ved kostar, ris gratis.
Just måttet "fyll ugnen med ris", är dessutom begripligt och användbart.
-
Det är för att det brinner fortare och kommer upp i högre temperatur.
Du ska upp i baktemperatur på 250 + - . Om du så vill kan du använda finhuggen ved, men får då lägga den så det kommer till mycket luft. Ved kostar, ris gratis.
Just måttet "fyll ugnen med ris", är dessutom begripligt och användbart.
Fast jag har lärt mig att bakugnar ska värmas långsamt under lång tid (många timmar) för att man ska bygga upp värmen i hela ugnens massa.
När det gäller tunnbrödbakning så har jag även lärt mig att den bästa veden är al-ved. Näst bäst är gran, sen kommer björk och tall i fallande ordning. Al är bäst för att den brinner långsamt och inte för hett.
/Sara
-
mazze har ingen tunnbrödsugn. Bor i Lönsboda och har gammal bakugn.
Elda dagen innan.
-
Tack för alla svar. Ska bli spännande att pröva den.
Och en sak till: Det ser ut som ugnen har använts till att elda papper i nu, behövs den rengöras på något sätt?
-
Papper sotar en del, så det finns kanske risk för att det ramlar sot på bröden. Men papper är ofarligt ur livsmedelssynpunkt nuförtiden. Inga farliga saker i trycksvärtan eller så.
Det mesta försvinner vid så höga temperaturer, det finns garanterat inga bakterier eller liknande. En liten risk för rester av metaller och kemiska föreningar kan finnas, men de borde i sådana fall sitta fast på ytorna, och inte hamna i något bröd. Fast jag skulle nog skrubba ur ugnen i alla fall, man kan aldrig vara säker på vad tidigare användare hittat på. Så behöver man inte vara orolig sedan.
Det är viktigt att låta ugnen torka ordentligt innan du eldar i den om du skrubbar ren den.
Vad kul med en bakugn, det önskar jag att jag hade. Kanske kan du bjuda in oss alternativare som finns i närheten på brödbak någon gång? Du kan ju passa på att låta oss hjälpa till med något lämpligt projekt du har på gång, så att vi förtjänar maten ;). Vi har haft flera alternativträffar här i Skåne, ibland med lite olika teman, och nästan alltid med litet knytkalas. Men vi har inte riktigt kommit igång med något arbetsbyte eller liknande, och det tycker jag är lite synd. Så om du har något projekt som kräver mycket arbetskraft, så är åtminstone jag intresserad av att hjälpa till, om jag kan ta mig dit. Speciellt om man kan få baka och äta bröd bakat i bakugn.
-
Vad kul med en bakugn, det önskar jag att jag hade. Kanske kan du bjuda in oss alternativare som finns i närheten på brödbak någon gång? Du kan ju passa på att låta oss hjälpa till med något lämpligt projekt du har på gång, så att vi förtjänar maten ;). Vi har haft flera alternativträffar här i Skåne, ibland med lite olika teman, och nästan alltid med litet knytkalas. Men vi har inte riktigt kommit igång med något arbetsbyte eller liknande, och det tycker jag är lite synd. Så om du har något projekt som kräver mycket arbetskraft, så är åtminstone jag intresserad av att hjälpa till, om jag kan ta mig dit. Speciellt om man kan få baka och äta bröd bakat i bakugn.
Ja, det var en bra ide. Här finns massa projekt. ;D
-
Det är en konst att elda upp en bakugn. Nr 1 är att sotaren godkänt ugnen. Man börjar en dag med en liten brasa för att förvärma murstock och ugn. Bakdagen eldar man i minst 4 till 5 timmar. Och man använder ved - helst björk. Inte kvistar som någon skriver här. Hela ugnens murverk ska vara varmt. Annars går det varma magasinet åt att fortsätta värma upp ugnen - och gräddar inte brödet.
Jag har lärt mig baka i stenugn i bagarstugan i Stockholm. Skeppsholmens bakarlag håller kurser. Jättebra kurser. Och dom har en hyfsat bra hemsida också. http://www.bakarlag.se (http://www.bakarlag.se)
Vi gjorde två goda surdegsbröd när jag gick kurs.
**Bagerskan**