Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Elisabeth A skrivet 10 aug-10 kl 18:12

Titel: Myntagelén vill inte gelea sig
Skrivet av: Elisabeth A skrivet 10 aug-10 kl 18:12
Hej!
Hittade ett recept på myntagele med äpple i, lät gott och provade på jobbet.

receptet är enligt följande:
30 g mynta
1,5 L kokande vatten
1 L utvunnen saft av sura, omogna äpplen
saft av 2 citroner
1,5 kg socker
1 dl fruktpektin.

Vi gjorde 1/4 sats på jobbet och vi tog 1/4 av alla ingredienser. Den geleade sig inte. Tänkte att det kanske inte var bra att minska på pektinet så när jag själv gjorde en sats på 4 dl saft så tog jag 1 dl av pektinet. Denna sats gjorde jag igår och den är fortfarande flytande...

Visserligen missade jag denna gång att hälla i citronsaften och gjorde det efter att jag hade hällt i och kokat pektinet. Tog också bara hälften av en ganska liten citron. Kan det ha gjort att gelen inte stelnade?
Jag använde 12 g mynta, 6 dl vatten, den lilla citronen, 6 dl socker och 1 dl fruktpektin.

Har jag räknat helt galet eller är det något fel i grundreceptet? Någon som vet eller som har ett annat myntagele-recept?
Titel: SV: Myntagelén vill inte gelea sig
Skrivet av: gurra_58 skrivet 12 aug-10 kl 21:54
Hej!
Hittade ett recept på myntagele med äpple i, lät gott och provade på jobbet.

receptet är enligt följande:
30 g mynta
1,5 L kokande vatten
1 L utvunnen saft av sura, omogna äpplen
saft av 2 citroner
1,5 kg socker
1 dl fruktpektin.

Vi gjorde 1/4 sats på jobbet och vi tog 1/4 av alla ingredienser. Den geleade sig inte. Tänkte att det kanske inte var bra att minska på pektinet så när jag själv gjorde en sats på 4 dl saft så tog jag 1 dl av pektinet. Denna sats gjorde jag igår och den är fortfarande flytande...

Visserligen missade jag denna gång att hälla i citronsaften och gjorde det efter att jag hade hällt i och kokat pektinet. Tog också bara hälften av en ganska liten citron. Kan det ha gjort att gelen inte stelnade?
Jag använde 12 g mynta, 6 dl vatten, den lilla citronen, 6 dl socker och 1 dl fruktpektin.

Har jag räknat helt galet eller är det något fel i grundreceptet? Någon som vet eller som har ett annat myntagele-recept?
Detta går inte.Det saknas calsium i det hela.Finns många olika pektiner att tillgå på marknaden.Det är inte
bara att ta vilken pektin som helst och tro att det lyckas.För det första ska du ha en fruktpektin,du skall dessutom i slutskedet till calciumcitrat eller calciumklorid.Om du använder calciumklorid går geleringen mycket snabbt.Kan vara roligt om du vill ha en myntagele' med myntabladen kvar i hela burken och inte allt vid locket
det mesta av dessa finns på apoteket,om inte måste du försöka få prov från dom stora pektintillverkarna i bla Danmark och Österrike.Annars så kanske du har någon lokal geletillverkare som har dessa i lager som du kan få för en slant
Titel: SV: Myntagelén vill inte gelea sig
Skrivet av: Elisabeth A skrivet 15 sep-10 kl 11:11
Pektinet jag hade köpt kallades för fruktpektin, så jag antar att det var rätt pektin i alla fall. Däremot verkar det inte som jag haft någon kalcium i gelén. Hur kommer det sig att det måste finnas kalcium i denna gelé? När jag gjort rönnbärs- och äpplegelé, och vinbärsgelé så har det fungerat perfekt utan tillsats av kalcium.
Titel: SV: Myntagelén vill inte gelea sig
Skrivet av: PSC skrivet 25 sep-10 kl 19:04
Jag brukar koka som du gjorde, tror att du tog för lite fruktpektin bara. Koka upp det igen (om du orkar) o häll i en flaska till!
Titel: SV: Myntagelén vill inte gelea sig
Skrivet av: Elisabeth A skrivet 28 sep-10 kl 09:23
Jag tog faktiskt och slängde allt för ett tag sedan. 

Använder du ett likadant recept baserat på omogna äpplen eller har du något annat recept som du vill dela med dig?
Titel: SV: Myntagelén vill inte gelea sig
Skrivet av: gurra_58 skrivet 01 maj-13 kl 16:24
Pektinet jag hade köpt kallades för fruktpektin, så jag antar att det var rätt pektin i alla fall. Däremot verkar det inte som jag haft någon kalcium i gelén. Hur kommer det sig att det måste finnas kalcium i denna gelé? När jag gjort rönnbärs- och äpplegelé, och vinbärsgelé så har det fungerat perfekt utan tillsats av kalcium.
Det måste finnas Kalcium för att ett fruktpektin ska arbeta.Detta finns naturligt i rönnbär tranbär och andra sura bär.Kalciumklorid har jag arbetat med när
jag gjorde myntagele.Fungerar helt perfect och geleringsprocessen tar inte mera än några sekunder sedan man lagt i det.Därför kan man ha myntaflingorna med och det blir kvar i hela burken.Om man inte använder kalsiumklorid så flyter myntabladen upp till locket innan geleringsprocessen är färdig