Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: klura skrivet 09 aug-10 kl 20:06
-
Hej!
Jag har en fråga ang metallock.
De lock jag har (sprillans nya från en biodlarfirma) är inte helt behandlade på insidan, utan innehållet kommer komma i kontakt med metallen. Bör jag använda dessa lock till inläggningar, sylt, marmelad etc, eller är det olämpligt?
Vad tror ni?
Har googlat men inte hittat något, så jag är tacksam för svar.
-
Riktigt sura inläggningar kan nog göra att det rostar kraftigt, men i rimliga mängder ska inte det vara farligt. Det lär ju inte vara bly i locken ;).
Jag har ibland fått lite rost i burkar med mjölksyrat, om burkarna varit lite gamla (dvs inte innehållet, utan själva burken, återanvänder MÅNGA gånger). Upplevde inga smakförändringar, och jag lever än...
-
Hoppas du har rätt! :D
Vet inte vad det är för metall i locken, men de är lätta och det går att fästa en magnet på dem.
Jag kommer bara ha sura saker i burkarna, ättiksinläggningar typ, och marmelad.
Hursomhelst känns det trist att sväva i ovisshet, hade tänkt sälja lite div hopkok och då vill jag vara helt säker om det är ok.
-
Men ring till dem du köpte burkarna av, de måste ju veta, eller kunna hänvisa till tillverkare.
-
Om en magnet fäster på dem så är det säkerligen stål. Om det är rostfritt (de flesta rostfria stål är omagnetiska, men det finns undantag) så är det definitivt ingen fara. Rör det sig om vanlig stålplåt så har den säkert någon slags ytbehandling. Om den är förzinkad, så är det inte bra att låta den komma i kontakt med sura matvaror eftersom det fälls ut ohälsosamma zinkföreningar. Är den däremot förtennad så går det bra.
-
Det går alldeles utmärkt att använda dom gamla locken om dom i övrigt är hela.Vi har tillverkat
livsmedel i många år och vet att du även kan återanvända använda lock ett par gånger om gängorna är hela