Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Zixten skrivet 08 aug-10 kl 21:28
-
Hej på er!
Jag behöver lite hjälp, hr tänkt att gå ut och plocka lite gula kantareller.
koka dom och frysa in dom i spadet, men det börjar bli lite ont om plats i frysen, så jag undrar...
Kan man torka gula kantareller med bra resultat?
Hur gör man?
Hur lång tid tar det?
-
JO gula kantareller går at torka men en del aromastoffer går åt at koka in dom at fortrække.
-
...och ibland tycker jag att de blir beska när de är torkade. Tycker ändå att du ska förvälla och frysa in dem, och istället plocka trattkantareller lite senare i höst och torka.
Torka dem i ugnen med öppen lucka och varmluftsfläkten på.
Vet inte hur mycket kantareller du brukar hitta, men de minskar ju betydligt i storlek när du förväller, så det borde väl gå att fylla ut något litet tomrum mellan ärter och kotletter med små svamppåsar...(eller kom och låna plats i vår frys om du vågar...)
-
Och jag måste få påpeka att kantareller behöver INTE förvällas innan dom fryses - tid och energislöseri. Se bara till att använda lite tjockare fryspåsar så dom inte tar smak. Jag har "färska" kantareller till jul.
-
Gula kantareller smörfräser jag och fryser in sedan. Torkade, njaa... Håller med föregående skrivare om smakförändringarna.
-
Och jag måste få påpeka att kantareller behöver INTE förvällas innan dom fryses - tid och energislöseri. Se bara till att använda lite tjockare fryspåsar så dom inte tar smak. Jag har "färska" kantareller till jul.
Tack för tipset
-
Gula kantareller smörfräser jag och fryser in sedan. Torkade, njaa... Håller med föregående skrivare om smakförändringarna.
Men varför smörfräsa dom - fettet gör ju att hållbarheten minskar?
-
Har du luft/luftpump så torka framför den eller i torkskåpet minimerad risk för att svampen börjar koka i sitt eget spad som det tyvärr kan bli i ugnen i allafall när det gäller champinjoner.
Torka i bitar på bakplåtspapper på en plåt, rör om då och då.
-
Jag torkar alltid på en tidning eller ett tyg, både svamp och blåbär t ex. Har fungerat bra hittills. Rör bara om dem varje dag. Dela kantarellerna från foten och dra dem till mindre bitar - halvera dem åtminstone. Man kan också trä svampen på tråd med synål och hänga i taket. Enkelt och elfritt pyssel. Bara att skramla ned allt i burkar sedan.
-
Men varför smörfräsa dom - fettet gör ju att hållbarheten minskar?
För att de ändå går åt så fort att de inte hinner härskna i frysen. ;) Och för att fettet binder aromämnen.
-
Hej på er!
Jag behöver lite hjälp, hr tänkt att gå ut och plocka lite gula kantareller.
koka dom och frysa in dom i spadet, men det börjar bli lite ont om plats i frysen, så jag undrar...
Kan man torka gula kantareller med bra resultat?
Hur gör man?
Hur lång tid tar det?
Försök istället att konservera dom.Torkning gör att alla aromer som är något att ha försvinner eller köp en till billig frys.Finns säkert på sekond hand.Har adressen till firman som säljer konserveringsutrustning
kontakta mig om du vill ha den.Det är inga billiga grejor men i gengäld kan du konservera allting även i plåtburkar