Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Hattestad skrivet 08 aug-10 kl 13:04
-
Min käre svärfar sköter trädgårdsodlingen - i år har han sått bondbönor som vi inte provat tidigare. Nu undrar jag/vi hur använder man bondbönan, och hur sparar man den för eftervärlden? Har tidigare bara odlat vanliga bönor där du äter allt, men så är väl inte fallet här. Tacksam för hjälp...
-
Jag brukar ta ut dem ur skidan, koka dem lite hastigt i vatten, för att få bort det yttersta skalet/höljet som kan var lite kärvt, sen kan man äta dem som dem är, med lite smör, salt å kanske lite citron, väldigt gott att blanda dem i sallad också, eller att stuva. Frysa efter förvällning bör inte var några problem heller :D
-
Gott att marinera: nykokta bondbönor, finhackad schalottenlök, olivolja, vinäger, salt, peppar. Blanda och låt stå till dan därpå. Man kan peta bort ytterskalet om man vill, jag struntar i det.
-
Varför blir de svarta opch ruttnar när man försöker torka dem - och hur skall man undvika det?
-
Varför blir de svarta opch ruttnar när man försöker torka dem - och hur skall man undvika det?
Hm. Har aldrig hänt mig. Men till att börja med så ska de ju vara helt mogna, de kan sitta kvar på plantan tills skidan börjar torka ihop.
Sen behöver de ju varmt och torrt - jag torkar ärter och bönor ovanpå braskaminen först, sen eftertork på nät.
Annars vet jag faktiskt inte.
-
Bönvälling. Norduppländsk specialitet. Kan beskrivas som redd grönsakssoppa med bondbönor i. Har inget exakt recept men kan säkert googlas på.
-
Äter dem njutningsfullt med andakt och smör :-[
-
rosta dom i ugn med lite olja salt o peppar är inte heller fel..
-
Om man mosar dom och blandar i vitlök,lök salt och peppar samt olja får man ett smaskens smörgås eller kex pålägg :)
-
Bönvälling. Norduppländsk specialitet. Kan beskrivas som redd grönsakssoppa med bondbönor i. Har inget exakt recept men kan säkert googlas på.
Kan bara instämma! Helt suveränt gott och ett måste. Sedan kan man alltid ha i en näve i grytor.
Väldigt gott!
-
Varför blir de svarta opch ruttnar när man försöker torka dem - och hur skall man undvika det?
Enligt min erfarenhet händer detta om höstvätan ligger steget före mognaden. Tvärtom är bättre. Handlar troligen om när man sår (och när man kan så), hurdan odlingsplatsen är, sortval, årsmån, klimat.
-
Sen behöver de ju varmt och torrt - jag torkar ärter och bönor ovanpå braskaminen först, sen eftertork på nät.
Är detta till utsäde eller mat eller bådadera? Låter lite varmt med tanke på grobarheten.
För övrigt, som mat tycker jag det är stor skillnad på färska bondbönor och torkade. Färska är gott men lite pilligt med skalen. Torkade har jag aldrig lyckats laga något riktigt gott på. Tar gärna emot tips.
-
Är detta till utsäde eller mat eller bådadera? Låter lite varmt med tanke på grobarheten.
Mat. Det som ska bli utsäde torkar jag mer varsamt. Men jag torkar en hel del, ffa gråärter, och jag har haft problem med att de möglar innan de är helt torra. Lite extravärme gör susen.
Utsädet får torka på nät, glest utspritt och utan extravärme.
För övrigt, som mat tycker jag det är stor skillnad på färska bondbönor och torkade. Färska är gott men lite pilligt med skalen. Torkade har jag aldrig lyckats laga något riktigt gott på. Tar gärna emot tips.
Jag tycker samma sak om torkade bondbönor, jag brukar torka en del, men sen blir det inte av att jag använder dem. Så i år ska det mesta hamna i frysen i stället.
-
Sök på forumet på bondbönssoppa så får ni recept på en riktig delikatess.
-
Sök på forumet på bondbönssoppa så får ni recept på en riktig delikatess.
Inga träffar. Men jag har gjort soppa på bl a bondböna på mitt eget vis. Med färska blev det gott, med torkade sisådär.
Det du och de flesta andra i den här tråden missar är att tala om om ni menar färska eller torkade bondbönor. Eller frysta.
-
Jag tycker samma sak om torkade bondbönor, jag brukar torka en del, men sen blir det inte av att jag använder dem. Så i år ska det mesta hamna i frysen i stället.
Det låter klokt. Jag är inte mycket för att frysa grönsaker men ibland fungerar det bra. Grönkål och spenat är helt OK fryst. Baljväxter har jag för lite erfarenhet av. Rötter är sämre att frysa, råa eller tillagade. De blir blaskiga.
-
Bönvälling - recept:
http://roslagsmat.blogspot.com/2009/08/vicia-faba-mat-for-allmogen.html (http://roslagsmat.blogspot.com/2009/08/vicia-faba-mat-for-allmogen.html)
Blir nästan tårögd när jag tänker påt (varför gör jag det aldrig vid såningstid?)
Det som står i receptet om att att skala bönorna är bara löjans imo, där finns ju mycket av smaken.
-
Jag förväller och fryser mina bondbönor som jag sedan gör vällingen/soppan av.
Har aldrig testat att torka.
-
Första året för mig med bondbönor, men jag älskar dem redan! :-*
Förväller och skalar (de är så gröna o vackra) o använder som de är till kött, i sallader eller marinerar med vitlök, chili, vinäger, olja o libstickesalt. Passar också till allt! Perfekt för oss LCHF:are. Koka dem extra länge så att de blir mosiga o gör "hummus". Jättegott på mackan. Har ätit upp allting o har därför inte funderat över hur de bäst konserveras, men nästa år ... ska jag odla mycket mer och då hoppas jag att jag kan behärska mig och inte äta upp allting på en gång. ;D
-
Detta kanske redan har sagts , men här i roslagen odlade man alltid bondbönorna mellan potatisraderna, har själv gjort detta med väldigt fint resultat!
marinerade med vitlök och chilli det lät mumma, ska jag prova :)
-
Jag brukar ta ut dem ur skidan, koka dem lite hastigt i vatten, för att få bort det yttersta skalet/höljet som kan var lite kärvt, sen kan man äta dem som dem är, med lite smör, salt å kanske lite citron, väldigt gott att blanda dem i sallad också, eller att stuva. Frysa efter förvällning bör inte var några problem heller :D
Aha!!!!! Inte undra på att jag tyckte de var lite svårtuggade när jag hade dem i en ostgratinering. Hoppsan. :-[ Odlar dem för första gången nu iår och jag har blivit stormförälskad i dem. Har dem mellan potatisraderna eftersom det sägs motverka bladmögel på potatisen. Blev glatt överraskad över hur stor skörd bönorna gav. Och supergoda är de.
-
Inga träffar. Men jag har gjort soppa på bl a bondböna på mitt eget vis. Med färska blev det gott, med torkade sisådär.
Det du och de flesta andra i den här tråden missar är att tala om om ni menar färska eller torkade bondbönor. Eller frysta.
Vill bara säga att jag köpte färdigfrysta bondbönor i mataffärn frysdisken, och det smakade bara URäckligt:/! Jättekonstigt. Så jag håller mig till färska, även fortsättningsvis :)
-
Till min risottogryta som varar 8 dagar använder jag 1 kilo frysta bondbönor. De smakar som färska.
-
Hallå!
Tar upp denna tråden, eftersom jag har en massa bondbönor nu. En del är färska och de brukar jag förvälla och frysa in.
En del har torkat på stammen. Skidan är alldeles svart och bönorna är hårda.
Vad ska man göra med de hårda bönorna? och hur gör man med torkade bönor när det är dags för förtäring?
Ska man göra som man gör med t.ex. vita bönor, att man lägger dem i blöt eller......?
-
Jag skördar mina bondbönor när baljan blivit mörk och läderartad, rensar bort baljan, låter bönorna ligga framme tills de torkar, blir stenhårda. Förvarar i papperspåse i vanligt köksskåp. När vi ska äta veggiemiddag får ett antal ligga i blöt ett dygn innan, kokas sedan. Oftast tar jag bort skalet sedan, innan de blandas i en grönsaksgryta t.ex. Man behöver inte så många, kanske 5 per person, för att en gryta ska bli betydligt matigare.
Kul med lite hemodlat hela vintern. Och som inte tar plats i frysen.
-
om du har problem att hitta intressanta recept på bondbönor kan du söka efter recept på engelska, fava bean eller broad beans. I egypten använder man mycket bondbönor, bland annat till frukost/lunch mosar man bondbönor med olivolja, lime saft och salt och peppar sedan serverar det med en potatis och bröd. Fuul (Ful Medames) heter det. Bondbönor används väldigt mycket i mellanöstern och norra afrika, finns säkert massor med spännande recept
-
Bondbönorna odlade min gammelmorfar mellan potatisradrrna. Sen kokade de bönorna som tagits ur baljan tillsammans med potatis och gjorde mos. Det blev ett grönt mos som vi fortfarande kallar "bönegröt". Serveras med stekt rökat fläsk och ned fläskfett i en liten grip i moset. Rårörda lingon till är ett måste!
Våra barn fick lära sig av sin morfar hur man åt detta när de var små stt doppa fläsket i fettet som låg i moset blev en grej och detta är fortfarande en favorit i vår familj. ;) Testa! Jag lovar att ni blir frälsta!
-
Bondbönorna odlade min gammelmorfar mellan potatisradrrna. Sen kokade de bönorna som tagits ur baljan tillsammans med potatis och gjorde mos. Det blev ett grönt mos som vi fortfarande kallar "bönegröt". Serveras med stekt rökat fläsk och ned fläskfett i en liten grip i moset. Rårörda lingon till är ett måste!
Våra barn fick lära sig av sin morfar hur man åt detta när de var små stt doppa fläsket i fettet som låg i moset blev en grej och detta är fortfarande en favorit i vår familj. ;) Testa! Jag lovar att ni blir frälsta!
Det låter onekligen gott. Men potatisen är ju inte tillräckligt gamla för att göra gott mos när bondbönorna skördas. Gör ni det på färsk potatis, eller är bondbönorna förvarade på något sätt?
Mvh
Magnus