Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: corona skrivet 07 aug-10 kl 20:48
-
Vad kan man göra av/med resterna i saftmajan?
Fyllning i paj?
Mos?
Fågelmat till vintern?
Jag har gjort svartvinbärssaft och det blir ju så mycket "gojs" över ???
-
jag ge det till hönsen..... annars om det är bara bären och inte blad o kvistar kan man gör marmelad av de....
mvh
jonathan
-
Gör som livsmedelsindustrin! Du blandar ut det med äppelmos och vips har du en produkt de kallar vinbärsylt, gott till pannkaka.
Jag har sett att man pressar saft ur lingon och gör "lingonsylt" genom att blanda in äppelmos i resterna.
-
Jag gav mitt till hönsen, men de åt det inte så det åkte på komposten. Nästa gång behåller jag det själv och blandar med äpplemos och har det till gröten.
Kräsna höns?
-
En liten fråga bara... är det någon smak kvar i "gojset".
Man kokar ju ur saften så jag tycker inte det borde smaka så mycket?
Nyfiken...
-
Jodå, mycket smak. När jag gjort svartvinbärssaft gör jag sylt på "gojset". Denne gången åkte det i några nektariner. Jag tycker sylten blir "för stark" på sv-vinbär direkt.
-
Och mycket av nyttigheterna sitter i skalet, så man förlorar en del på att bara använda saften. Sylt/marmelad, fyllning i paj -gärna med lite potatis/majsmjöl för konsistensen, blanda i smothie, sorbet, glass, möjligheterna är oändliga.
Man kan självklart frysa kletet för senare bruk.
-
Vore det inte bra som torkat i myssli?
-
ja jag fick veta förra vecka att ett företag torkar dem och har de ungeför som russin, säljer dem i burkar.
-
När jag kokat saft så har geggan inte haft någon helst smak kvar,
jag har hällt på komposten,,
en sen kväll kom min kritvita hund in och jag trodde hon hade gjort sej illa,,
hon var blåröd i hela nyllet,,
kände paniken välla upp inom mej när jag såg henne kom in genom dörren,,
hon hade rullat sej i saftmajekomposten ::) ::) ;D ;D :P :P :-* :-*
-
Man rör ner socker och lite atamon i bärresterna och får på så sätt en god fast sylt. Den mesta saften är ju borta så det blir en "matigare" sylt och man behöver inte använda något förtjockningsmedel. Vill man så kan man koka upp snabbt med lite vatten och en vanilj eller kanelstång, det ger en god smakbrytning i vinbären.
Nu brukar jag i o för sig inte göra så mycket vinbärssylt men min lingonsylt är enbart gjord av resterna från lingonsaften.
-
Vad kan man göra av/med resterna i saftmajan?
Fyllning i paj?
Mos?
Fågelmat till vintern?
Jag har gjort svartvinbärssaft och det blir ju så mycket "gojs" över ???
Gör som italienarna.Blanda i vatten socker och jäst och jäs det.Sedan kan du göra en egen Grappa av det hela
Säkert ovanlig och inte god.Men det är ju inte Grappa heller
-
Ok vad bra att man kan använda gojset... skall plocka lite röda/svarta och vita vinbär och testa imorgon då. Hadde inte tänkt göra mer men nu blev jag ju nyfiken.
-
Då jag inte gillar sylt så brukar jag baka bröd på bärresterna. Brödet blir saftigt och gott.
-
Åh så många bra tips!!!
Tusen tack!!!! :D
-
jag har kört groset i passertillsatsen, så som man gör äppelmos, tillsatte något lite vatten, när man kokar saft behöver man ju inte rensa så jättenoga och i passermaskin får man då bort ev skräp,