Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: eva f skrivet 06 aug-10 kl 15:23
-
Jag tänker så här: Min mor gör en mycket god rabarbersaft men tyvär har vi inte så mycket rabarber, borde man inte kunna använda bladen med? Kanske strimla dem och lägga ner dem tillsmmans med de upphackade stjälkarna. All "fruktkött" (eller vad man kallar det) silas ju bort i alla fall. Eller finns det någon anledning till att man inte använder sig av bladen?
-
Bladen är svagt giftiga. Tror det var blåsyra.
-
Man ska inte använda bladen till mat, men jag tror det beror på den höga halten av oxalsyra. Det bör dock kollas upp närmre.
-
Jag gjuter fågelbad av bladen,o säljer dom för 250kr styck.
-
Okej! Kommer inte att använda dem till mat i alla fall!!Andra ideer är intressanta de med. Tack för era svar. :)
-
Kanske man kan utvinna och sedan koncentrera oxalsyran i bladen för att sedan använda som rostätare?! :)
-
Färga garn!! :D
-
Vad blir det för färg av rabarber?
-
Vad blir det för färg av rabarber?
Röd/rosa, tror jag *osäker* ???
-
Vi använder bladen för att täcka i odlingsbäddarna. Kanske det bästa täckmaterialet vi har.
Titta på: http://www.holisticeco.com/2010/07/tack-och-lov-for-rabarber/ (http://www.holisticeco.com/2010/07/tack-och-lov-for-rabarber/)
-
Någonstans läste jag att man kan slå in picnicmat i bladen och så slipper man ta med sig förpackningen hem, det är ju bara att kasta den i naturen.
-
Jag brukar använda bladen till att göra ett avkok tillsammans med brännnässlor. Sen häller jag upp den kalla silade saften på en duschflaska och sprutar på buskar med bladlöss. En naturlig produkt utan skadeverkningar ... inte mer än på bladlössen.
Tommy
-
Använda som formar för att gjuta vackra och fina vattenbad till fåglarna.
-
Hur gör du då när du använder bladen för att gjuta fågelbad?
-
Jätteroligt att ge bort för de brukar vara väldigt uppskattade..... sen kan man ju måla dem i fina färger om man vill. Dekorativt i trädgården .
Här är en länk till steg för steg så kan ni lätt se....
Jag smörjar in rabarberbladen med olja innan jag lägger på betongen. Då lossnar de lättare tycker jag.
http://www.finja.se/App_Resource/Page/file/tips_ideer/betongfat.pdf (http://www.finja.se/App_Resource/Page/file/tips_ideer/betongfat.pdf)
Lycka till
-
Va många bra ideér ni har. Tack för alla! Nu bahöver jag bara mer och större rabarber. Får nog gå till blomster handeln och köpa några plantor så det blir mer om några år! Har faktiskt frösådd den rabarber som jag redan har och det funkar, men det är en mycket gammal sort och plantorna blir inte så stor som jag vill ha dem.
-
Eva du kan få nån planta av mig.
-
Jag brukar använda bladen till att göra ett avkok tillsammans med brännnässlor. Sen häller jag upp den kalla silade saften på en duschflaska och sprutar på buskar med bladlöss. En naturlig produkt utan skadeverkningar ... inte mer än på bladlössen.
Tommy
Måste prova!
-
Jag har faktiskt ätit rabarberblad - och överlevt ;)
Hittade recept i farmors gamla kokbok från 1921. Stuvade som spenat blev det en syrlig sås till fisk. Rätt tråkig i färgen dock.
Det är oxalsyran som inte är så nyttig, men den finns ju i stjälkarna med. Äter man stora mängder kan man drabbas av njursten. Oxalsyran hämmar upptaget av kalcium också, det är därför man rekomenderar att äta tex rabarberkräm med mjölk (:)
-
Det är oxalsyran som inte är så nyttig, men den finns ju i stjälkarna med. Äter man stora mängder kan man drabbas av njursten. Oxalsyran hämmar upptaget av kalcium också, det är därför man rekomenderar att äta tex rabarberkräm med mjölk (:)
Det mesta av oxalsyran försvinner vid upphettning, så det är nog inte så farligt som kräm eller paj eller sånt. När jag var barn åt vi stjälkarna råa, doppade i en kopp med socker. Kanske inte så nyttigt...
-
Det är oxalsyran som inte är så nyttig, men den finns ju i stjälkarna med. Äter man stora mängder kan man drabbas av njursten. Oxalsyran hämmar upptaget av kalcium också, det är därför man rekomenderar att äta tex rabarberkräm med mjölk (:)
Jag har på flera ställen läst att oxalsyra bara finns i bladen och i stjälkarna är det äppelsyra som ger surheten. Huruvida det stämmer eller är en myt kan jag inte svara på.
-
Jag har på flera ställen läst att oxalsyra bara finns i bladen och i stjälkarna är det äppelsyra som ger surheten. Huruvida det stämmer eller är en myt kan jag inte svara på.
Aldrig hört, men slog just upp rabarber i den virituella floran :)
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/polygona/rheum/rheurha.html (http://linnaeus.nrm.se/flora/di/polygona/rheum/rheurha.html)
...och den känns ju som en rätt sanningsenlig källa.
-
Det mesta av oxalsyran försvinner vid upphettning, så det är nog inte så farligt som kräm eller paj eller sånt. När jag var barn åt vi stjälkarna råa, doppade i en kopp med socker. Kanske inte så nyttigt...
Att oxalsyra försvinner vid upphettning har jag aldrig hört talas om, och tvivlar storligen. Var tar den i så fall vägen?
-
Rabarberbladen vid gjutning behöver ingen olja, dem låter man bara torka och ruttna bort. Man ska ju hälla vatten över och bladet försvinner av sig självt utan att man behöver pilla och ge märken i betongen. :D
Det finns rabarber med låg oxalsyra men de är oftast mer svagväxande än de gamla sorterna, men lenare för magen o:)
-
Eva du kan få nån planta av mig.
Åhh, tack Villola!!! Det är uppskattat!!!
-
Att oxalsyra försvinner vid upphettning har jag aldrig hört talas om, och tvivlar storligen. Var tar den i så fall vägen?
Tja, c-vitamin bryts ju ner av upphettning, syre och solljus.
-
När jag var barn åt vi stjälkarna råa, doppade i en kopp med socker. Kanske inte så nyttigt...
Nä, kanske inte, men gott var det :D Rabarberblad har jag använt som marktäckning i odlingarna och som förpackning av matsäck vid utflykter. Blir inget skräp som måste tas med hem.
-
Förr la man rabarberblad i uthus mm mot myror...
-
för er som har dyngmask kompos så är rabarberblad rena rama porren för maskarna. älskar att lägga sina ägg i dem