Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Svartmon skrivet 01 aug-10 kl 13:25
-
Har tidigare trott på svaret, att det är så med färska ägg.
Jag börjar dock tvivla på det , för när vi tog hem några nya höns i sommar så gick dessa ägg
utmärkt att skala - ett tag, sedan blev de lika svåra......
Fodret???, för lite av nått, eller för mycket grönt?? vitan tar heller inte riktigt ihop.
Någon som vet?? något irriterande med att halva ägget försvinner :)
-
jag brukar låta ett par färska ägg ligga framme -alltså itne i kylskåpet - så "torkar" de lite fortare och går att skala som kokta...
-
Jag läste ett tips att dela på mitten och sedan äta ur halvan! Det gick bra men det går ju inte om man vill skala o lägga fram eller skiva men vart ändå en lättnad.
-
Jag läste ett tips att dela på mitten och sedan äta ur halvan! Det gick bra men det går ju inte om man vill skala o lägga fram eller skiva men vart ändå en lättnad.
:o :o Har du aldrig ätit frukostägg ur skal?! Jag trodde att alla visste att man utmärkt kan dela ett ägg och äta med sked ur skalet...
-
Testa att ge ett allfoder o bara det under några veckor o se om det blir nån skillnad annars så är dom lättast att skala efter 2v.
-
Ska man ha fina skalade kokta ägg så brukar jag spara i ca 2 veckor och då går det bra.
Det tar ett tag innan de färska blir lättskalade.
-
Jag har hört någonstans att vissa raser ger mer lättskalade ägg än andra, även färska. Kan det vara så?handlar det om utfodring eller måste man helt enkelt låta dem ligga?
-
mina ägg är nästan omöjliga att skala fast dom legat i en månad nästan. koka kyla snabbt, hjälper inte. mina får fenix allfoder och går ute i det fria hela dagarna ???
-
Jag kokar mina och kyler hjälpligt sen skalar jag med en tesked (välj tesked noga så den har samma rundning som ägget (ev är matsked bättre)) och skala med hjälp av den. Krossa lite mitt på för in skeden mellan skalhinna och ägg och lossa skalet. Du får ut ett helt fint ägg på några sekunder!
-
Jag hörde av en kallskänka att just vita ägg var mera lättskalade trotts att dom bruna äggen var av samma ras.
-
Jag hörde av en kallskänka att just vita ägg var mera lättskalade trotts att dom bruna äggen var av samma ras.
Mig veterligen finns det ingen ras som värper både bruna och vita ägg ;) Däremot finns det olika hybrider från Lohmann som värper vita, bruna och mörkbruna ägg i olika storlekar. Förmodligen det hon menade...
-
Kan det ha med intag av grönt att göra?
Våra ägg gick bra att skala hela vintern, men när hönsen kom ut så blev äggen enormt svårskalade.
I hönsgårdarna tog gräset slut rätt snabbt, men de fick plockat gräs varje dag. Men nu när det är ett par veckor sedan jag slutade plocka åt dem, så släpper skalet lätt igen.
Våra höns får uppblötta lucernpellets och höboss på vintern, så helt utan grönt är de inte o:)
-
Mig veterligen finns det ingen ras som värper både bruna och vita ägg ;) Däremot finns det olika hybrider från Lohmann som värper vita, bruna och mörkbruna ägg i olika storlekar. Förmodligen det hon menade...
Denna kallskänka har nu sadlat om har egna höns både vita o bruna Bovans.
Hon sa just att vita äggen är mera lättskalade men visste inte heller varför .
Dom flesta resturanger vill ha vita ägg av den anledningen
-
Denna kallskänka har nu sadlat om har egna höns både vita o bruna Bovans.
Hon sa just att vita äggen är mera lättskalade men visste inte heller varför .
Dom flesta resturanger vill ha vita ägg av den anledningen
Bovans är också hybrider ;) Bara annat företag som "gör dem". Vita och bruna Bovans är två helt olika hybrider inte samma ras. Finns även Svart Bovans. Idag är det Hendrix Genetic Company som äger Bovans. Dom äger även Shaver (som framställde världens första genpateneterade värphybrid ;) ) ISA, Hisex mfl.
-
Tim Ferriss - How to Peel Hard-boiled Eggs without Peeling ([url]http://www.youtube.com/watch?v=PN2gYHJNT3Y#[/url])
Det där måste man ju prova :D
Själv vill jag ha hårkokta ägg. Brukar hugga huvudet av dem men skalar ibland oxå. När jag kokar ägg kokar jag med salt, ganska mycket. Lägger i äggen så de får koka upp med vattnet. Sedan när jag kyler så låter jag dem gärna stå i fem minuter kallvatten. Har märkt att jag ibland får till superlättskalade. Även på färska ägg. Måste göra lite hemma studier.
mvh
-
Det hade varit intressant att veta lite om näringsinnehållet i svårskalade respektive lättskalade ägg!
Ibland önskar man att man hade ett labb att tillgå ;)
Men om det nu är så att gröna ägg påstås ha lägre kolesterolhalt så borde det ju rent logiskt kunna skilja mellan bruna och vita ägg oxå, utöver det uppenbara skilnaderna som blir beroende på utfodring.
-
Äggskalets färg kan väl inte ha någonting med vare sig kolestrolhalt eller om de är lättare eller svårare att skala att göra!? Jag tror kallskänkan har dragit lite för snabba slutsatser.
-
Äggen från mina höns är olika svåra att skala när de är lika gamla och hönsen äter samma foder (fast de äter ju i och för sig säkert olika mycket grönt osv.). Jag har fått för mig att det har med ras att göra.
-
Min erfarenhet är att äggen brukar bli lättskalade om man snabbkyler dem någon eller några minuter, helst i rinnande vatten, och sedan skalar dem omedelbart - innan kvarvarande värme från äggets inre hinner sprida sig till hinnan under skalet. Om de blir liggande i rumstemperatur ett par minuter mellan kylning och skalning, så blir de svårskalade igen.
-
Läste ett tips i en tidning om svårskalade ägg... har dock inte provat själv ännu.
Det var att man lägger in dem i frysen några minuter innan man skalar dem, då lossnar det tydligen lätt!
Marika
-
Äggen från mina höns är olika svåra att skala när de är lika gamla och hönsen äter samma foder (fast de äter ju i och för sig säkert olika mycket grönt osv.). Jag har fått för mig att det har med ras att göra.
o steka svarthöns ägg o få en hel gula e ju omöjligt, gubben som gillar det morrar som f.a.n här hemma