Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: ChristinaR skrivet 31 jul-10 kl 16:47
-
En hel del svarta vinbär i år :D Det ska bli saft, förstås, och så brukar jag göra marmelad. Men finns det något kul sätt att variera marmeladen - kryddning eller annat?
Ibland passerar jag vinbären till mos och kokar in (recept från nåt gammalt nr av Åter). Gott till sorbet på vintern. Och så torkar jag bär ibland.
Några andra skojiga recept? Gelé har ingen större åtgång här, så det struntar jag i.
-
Förra året gjorde jag sylt (en liten sats) och blandade svarta vinbär med nektariner som behövde användas upp och det blev en jättegod sylt till pannkaka, ostkaka och liknande.
-
Ni här i denna tråden verkar ha koll på detta med vinbär så här kommer en fråga :D
Försvinner pektinet i bären när man lägger dem i frysen? Jag ska marmelada, sylta, geléa och göra massa saker med bären, men inte just nu :P
Ett sylttips som jag ska testa själv nu första gången är svarta vinbär och blåbär, ska va gott påstås det. Och blåbär finns det ju en hel del av i år så :)
-
En hel del svarta vinbär i år :D Det ska bli saft, förstås, och så brukar jag göra marmelad. Men finns det något kul sätt att variera marmeladen - kryddning eller annat?
Ett par olika recept från en snabb sökning, http://www.recept.org/Svartvinbarsmarmelad_med_valnotter.html (http://www.recept.org/Svartvinbarsmarmelad_med_valnotter.html) och http://mat-ro.blogspot.com/2009/08/svartvinbarsmarmelad-med-whisky.html. (http://mat-ro.blogspot.com/2009/08/svartvinbarsmarmelad-med-whisky.html.)
Har hittat några recept på www.kokasylt.se (http://www.kokasylt.se), där finns lite av varje i syltväg (och annat).
-
Ett par olika recept från en snabb sökning, [url]http://www.recept.org/Svartvinbarsmarmelad_med_valnotter.html[/url] ([url]http://www.recept.org/Svartvinbarsmarmelad_med_valnotter.html[/url]) och [url]http://mat-ro.blogspot.com/2009/08/svartvinbarsmarmelad-med-whisky.html.[/url] ([url]http://mat-ro.blogspot.com/2009/08/svartvinbarsmarmelad-med-whisky.html.[/url])
Låter gott! Har du testat nåt av recepten?
-
Låter gott! Har du testat nåt av recepten?
Nej, tyvärr... har väldigt svårt för svarta vinbär i annan form än saft och te :-[.
-
Kanske kan mynta, anis eller ingefära vara skoj att blanda i?
Om det är gott vet jag inte. Testa och återkom! :)
-
Kanske kan mynta, anis eller ingefära vara skoj att blanda i?
Om det är gott vet jag inte. Testa och återkom! :)
Jag får göra det. Ingefära låter inte dumt alls!
-
Svarta vinbär och ingefära testat. Riktigt gott! Tog en rejäl bit färsk ingefära som jag finhackade och lät gå med i marmeladkoket från början. Ganska starkt när marmeladen var nygjord, efter några dagar blev smaken rundare och godare.
-
Ah, vad fint! Det kanske man ska testa då.
-
hejhej
jag tänkte vi kunde lägga till en sak att göra med dom. Vi har en 5literssats med svartvinbärsglögg faktiskt, med aroniabär och citron i. Den har blivit skigod ;D
-
Ni här i denna tråden verkar ha koll på detta med vinbär så här kommer en fråga :D
Försvinner pektinet i bären när man lägger dem i frysen? Jag ska marmelada, sylta, geléa och göra massa saker med bären, men inte just nu :P
Detta är ju en gammal tråd, men har också undrat om man kan göra gelé på frysta vinbär. Ingen verkar veta men nu har jag provat och det går bra. Jag gjorde på svarta vinbär, det blev något lite lösare än det jag gjorde i höstas på färska bär. Men den gelén blev lite för hård, så den på dom frusna blev perfekt.