Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: ChristinaR skrivet 29 jul-10 kl 09:02
-
Majrovorna växer fortare än vi hinner äta upp dem och är snart förvuxna. Vad kan jag göra med dem? Jag har gjort en sats kimchi och det blev gott - gör kanske en till. Men annars. Mjölksyra rakt av som surkål? Nåt annat?
Nästa år ska jag nog så dem i omgångar... ::)
-
Majrova blir bäst om man sår i omgångar. Mjölksyrad blir den bra tycker jag, brukar skiva den.
Annars kan man förvälla och frysa. Eller göra färdiga grönsakssoppor, gott till vintern en dag man inte orkar laga mat.
-
Majrova blir bäst om man sår i omgångar. Mjölksyrad blir den bra tycker jag, brukar skiva den.
Annars kan man förvälla och frysa. Eller göra färdiga grönsakssoppor, gott till vintern en dag man inte orkar laga mat.
Jag har använt grovriven till kimchi, lätt och snabbt i matberedare.
Blir den inte vattnig och trist i frysen, även om man förväller ???
Hursomhelst så blir det nog wokade majrovor till maten idag. Med ingefära och vitlök och ett par droppar sesamfröolja :)
-
Den frysta majrovan använder jag i grytor och soppor, så det gör inte så mycket om den inte är al dente. När man äter den nyskördad är den ju godast om man underkokar den lite, tycker jag. Men till vintern funkar den utmärkt i grytor, ger god mild kålsmak, även om den blir lite mjuk.
-
Halaj!
Jag har alltid gjort gratäng av mina. Samma recept som för potatis.
//T
-
Halaj!
Jag har alltid gjort gratäng av mina. Samma recept som för potatis.
//T
Låter jättegott och måste provas :)
Idag hamnade ett gäng i en wok. Och så har jag satt igång en sats kimchi. Faktiskt en väldigt användbar och lättodlad rotfrukt - och ungarna gillar det! Man ska bara hitta den där variationen på recepten.
-
Odlar majrova för första gången och exprimenterar vilt med den, favoriten just nu är majrovsmos/pure och ungsrostad majrova. Lägger in majrovan (delar den) med lök, rödbetor, små morötter, mangold och lite vitlök, salt och olja, in i ugnen och sedan bara njut. :P
-
vad smakar majrova? jag gillar kålrötter,palsternacka,persiljerot..är det nåt liknande eller? fin gåsmat kanske?
-
vad smakar majrova? jag gillar kålrötter,palsternacka,persiljerot..är det nåt liknande eller? fin gåsmat kanske?
Rå majrova smakar lite som mild rädisa. Gott i tunna skivor eller riven. Tillagad smakar den lite åt kålrotshållet, men inte lika uttalad kålsmak.
-
låter gott :D
-
Vad kostar Majrova i butik?
-
Har odlat majrova och vet inte vad vi skall göra med allt. Hur gör man mjölksyradmajrova? Har läst lite men hittar inget bra.
-
Kniva upp dom till skivor, tärningar eller den form som du gillar, hacka lök läggballt i en skål och salta lagom mycket.
Lär vattningen kommit igång bra blanda i en klick honung eller råsocker.
Lite peppar eller örter. Vad du tycker är gott är en kanonbra väg att gå.
Överför allt till en glasburk med snäpp. Packa ihopa så,vätskan står över grönsakerna sätt i en stormfryspåse som du fyller med saltvatten, förslut och ställ alt på en tallrik. När det pyst ut lite vätska ställ i kyl eller motsvarande.
-
Odlat majrova för första (men inte sista) gången!. Provat att skiva. koka och äta smed smör och salt- mums! Idag provade jag att göra kasslergratäng med majrova och morötter (ingen potatis), bacon, lök, enkel bechamel och riven ost! Kanongott! Hur sent på säsongen kan man nyså majrova (bor i Skåne)?
//Dagg
-
Hittade detta- ska prova!
http://www.kokaihop.se/recept/kabees-el-lift-2 (http://www.kokaihop.se/recept/kabees-el-lift-2)
//Dagg
-
Mjölksyrade majrovor går också utmärkt, vanligen skivade eller strimlade:
http://www.eldrimner.com/core/files/Kompendium%20mj%C3%B6lksyrning.pdf (http://www.eldrimner.com/core/files/Kompendium%20mj%C3%B6lksyrning.pdf)
-
Mjölksyrade majrovor går också utmärkt, vanligen skivade eller strimlade:
[url]http://www.eldrimner.com/core/files/Kompendium%20mj%C3%B6lksyrning.pdf[/url] ([url]http://www.eldrimner.com/core/files/Kompendium%20mj%C3%B6lksyrning.pdf[/url])
Så spännande! Tack!
//Dagg