Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: lillpia skrivet 28 jul-10 kl 22:09
-
Har någon nåt bra recept på hemlagad, stark och söt senap?
Hur länge kan man förvara senap? ???
-
Min mamma brukade göra senap själv, speciellt till julen.
Här är en recept:
1 dl senapsmjöl
1/2 dl socker
1 dl hett vatten
2 msk ättika
1/2 tsk salt
Blanda senapsmjöl och socker väl.
Lägg i vatten och ättika.
Vispa allt till en jämn smet.
Lägg i salt.
Låt sjuda ungefär en timme i värme.
Färdig att användas.
Hur länge det håller vågar jag inte uttala mig om.
-
Har någon nåt bra recept på hemlagad, stark och söt senap?
Hur länge kan man förvara senap? ???
Finns massor av dessa. Sök på Tasteline.se
-
Någon som har ett bra sätt för att krossa dom små kanonkulorna?
Vilket jag inte har, kanonkula alltså!
???
-
Jag har använt mortel. Vet inte om det klassas som ett bra sätt, men det går. Typ.
-
Mja, pinnen till morteln gick av på mitten för ett tag sedan, har inte hunnit skaffa ny.
Järngrytan och hammare funkar ganska bra! :D
-
Stavmixer använder svärfar men, det är ju fusk! :o Kanonkula ska det vara. :) Här gör vi skånsk senap på bruna senapskorn och så lite vatten efter behov men, man kan ju söta den ifall man skulle vilja det. Vi brukar göra den veckan innan den ska ätas så den gonar till sig lite men, ändå brinner i munnen när man äter den. :D
-
God julsenap!
Ingredienser (1 portion)
100 g svarta senapsfrön
100 g gula senapsfrön
1 ½ dl röd vinäger
½ dl ättika
½ dl kallt vatten
2 ½ dl socker
1 krm salt
1 tsk malda kryddnejlikor
3 msk flytande honung
1 msk konjak
Tillagning
Blanda frön, vinäger, ättika och vatten i en skål. Blanda väl och låt stå i köket med en handduk över i 2 dygn.
Mixa hälften av ovanstående blandning med 1 msk flytande honung till en fin pasta.
Blanda pastan med resten av fröna och strösockret i en kastrull och rör ner sockret.
Koka upp och sjud i 15 minuter (sockret ska smälta).
Krydda med salt, kryddnejlika, resten av honungen och konjak.
Häll på väl rengjorda burkar och förvara i kylen.
-
I originalreceptet stod det bruna frön, men styrkan sitter mest i de mörka svarta.
Jag byter ut allt socker mot 1dl flytande honung. Använder inte socker i några produkter.
Senap skall det vara lite tryck i.
-
Ja, det blir nog stavmixern här också... :)
Sten-Åke: Tackar tackar!
Det ser ut att vara en väldigt god senap.
Ang. ättikan, ren 24%?
-
Vanlig matättika 12%
-
http://www.anniesenkla.se/2015/01/07/tre-senapsrecept/ (http://www.anniesenkla.se/2015/01/07/tre-senapsrecept/)
håll till godo riktigt goda.