Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Mánadis skrivet 26 jul-10 kl 16:22
-
Hej!
Jag har en massa vinbär och tänkte mig snabb-göra en sylt som fyllning i rulltårta. Såg ett recept där man skulle tillsätta pektin alt. ha syltsocker, men jag har ju för mig att röda vinbär har mycket pektin i sig själv. Det är väl därför man i alla tider gjort gelé eller ???
Tacksam för svar
-
Om du tar lite vinbär som är lite omogna, så ska sylten bli alldeles lagom hård i alla fall.
Själv är jag förbannad, både på Sockerbolaget, eller vad de nu heter nu för tiden, och på recepten, att de envisas med att man ska ha syltsocker och andra kombinationsgrejer, istället för att kunna dosera själv. Det är inte enklare med syltsocker, och man lär folk att inte ha egen blick för vad som är lagom. Jättedumt. Vissa saker var MYCKET bättre förr.
-
Om du tar lite vinbär som är lite omogna, så ska sylten bli alldeles lagom hård i alla fall.
Själv är jag förbannad, både på Sockerbolaget, eller vad de nu heter nu för tiden, och på recepten, att de envisas med att man ska ha syltsocker och andra kombinationsgrejer, istället för att kunna dosera själv. Det är inte enklare med syltsocker, och man lär folk att inte ha egen blick för vad som är lagom. Jättedumt. Vissa saker var MYCKET bättre förr.
Kan inte annat än hålla med
-
Jag har hört att svarta vinbär innehåller mer pektin än röda.
-
Jag har hört att svarta vinbär innehåller mer pektin än röda.
Sant, men ljusröda lite omogna röda vinbär innehåller nog med pektin för att sylten ska få bra konsistens, om man har i typ 10 % sådana. Och det har man oftast, eftersom bären mognar ojämnt på klasen.
-
Hej!
Jag har en massa vinbär och tänkte mig snabb-göra en sylt som fyllning i rulltårta. Såg ett recept där man skulle tillsätta pektin alt. ha syltsocker, men jag har ju för mig att röda vinbär har mycket pektin i sig själv. Det är väl därför man i alla tider gjort gelé eller ???
Tacksam för svar
Det är mycket pektin i röda vinbär, även om man bara gör på mogna bär så tycker jag att det är lätt att få en fast sylt. Nu använder jag iofs aldrig pektin i några sylter, men för vinbär behövs det absolut inte.
-
Tack för svar :)
-
Ja snacka om att det kan bli fel när det finns för många rubriker/underrubriker
*känga till forumsansvariga*
Men det är bra att den flyttades till "rätt" Frukt och bär ::)
-
Hej! Jag syltade precis i går och gick loss på en buske utanför mitt hus dit vi nyligen flyttat. Jag tog en näve svarta i min rödavinbärssylt och det blev superbra. De svarta innehåller mer och var inte lika fullmogna som dom röda. Båda sorterna har väl tillräckligt med pektin i sig och att köpa vore ju onödigt, speciellt eftersom det är naturligt det med. Saften blev dock bäst tycker jag för den går att spä ut med vatten. Gelén misslyckades jag med, men jag följde inte ett recept utan hade läst ett par stycken olika och gjorde lite fel. Busken jag har hittat är full av bär så jag kan pröva hur mycket som helst. Jag håller på att lära mig....
-
Kan inte annat än hålla med
Jag håller också med. Har precis gjort en lyckad sats.
-
Vill bara meddela att jag gjorde en rejäl sats sylt på enbart röda vinbär, mogna och fina. Använde bara bär och vanligt strösocker (inget tillsatt pektin) och sylten blev alldeles underbart perfekt. Den är så god att man nästan blir religiös o:)
-
Då borde det ju gå att göra marmelad på röda vinbär UTAN pektin också? Tänkte testa det i morgon.......
-
Ja det borde fungera utmärkt!
-
Då borde det ju gå att göra marmelad på röda vinbär UTAN pektin också? Tänkte testa det i morgon.......
Ja, med kanel! Det blir jättegott!
-
Förlåt, kom på att rödvinbärssaft med kanelstång är ljuvligt, ville bara skriva det.
-
Använd mörkt Muscovadosocker (som smakar lakrits) :o ist för det vanliga och kanel så blir sylten oslagbar.
-
Nu har jag gjort ett antal burkar rödvinbärssylt och den blir väldigt lös... hur gör ni? Koktid, sockermängd mm.
-
för ett par veckor sedan gjorde jag gelé på rödavinbär, blev jättebra. När jag däremot försökte mig på att göra saft på röda och lite svartavinbär verkarde alltfrid och fröjd, dagen efter öppnade jag en flaska för att provsmaka men ut kom ingen, för även det hade blivit något som liknade gelé- fast och dallrigt. Går att dricka dock om man håller i varmt vatten och skakar om lite så löser sig en bit upp, häller i ett glas tillsätter mer kallt vatten och så får man saft ändå. Snacka om misslyckat!
Nästa gång ska jag ha mer vatten vid koket!
-
Nej, ha inte det, då tar den mer plats vid förvaringen, och hållbarheten riskerar att bli sämre. Saft på pektinrika bär bör istället tappas på burkar, så att man lätt får ut den när man ska späda den. Burkar har dessutom fördelen av att vara stapelbara så att man får plats med fler på samma hyllyta.