Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Gronavagen skrivet 26 jul-10 kl 01:06
-
Tänkte om man gör en kalljäst deg och formar småbröd, kan man då frysa in dem? Eller ska man förgrädda dom? Ska de tina innan man stoppar dom i ugnen eller ska de in direkt, ska det då vara varm eller kall ugn?
Skulle vara skönt att göra en större sats deg så behöver man inte diska för ofta och ändå njuta av nybakat till frukost. ;D
Någon som har ett smaskigt recept?
-
När jag var mindre frös min mor deg till pizza. Var vanlig matbröd inte kalljäst. Stod framme för att tina, ibland slängde vi in den i micron på svagaste värme för att halvera tiden. Vad jag mins så jäste de upp och blev som ny gjord deg. Vi packa den noga i påse så is inte bildades i påsen.
-
Jag har provat både frysa deg som formade bullar och som "inte riktigt färdigbakta". Det senare blev bäst. Degen är svår att hantera när den ska töa, börjar sjunka ihop om den står för länge, men blev bra om jag timade väl. Jag skjölde de halvbakade bullarna i vatten, innan de åkte in i ugnen.
-
Visst kan man frysa in degämnena. Men de tappar i kvalité efter några dagar. Man ska i alla fall tina dem innan man lägger dem i ugnen. Ugnen ska vara varm. Speciellt ekologisk är ju den metoden tyvärr inte pga energiåtgång till frysningen, men praktisk, ja.