Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: flax skrivet 25 jul-10 kl 23:38

Titel: Visste inte riktigt vilken....
Skrivet av: flax skrivet 25 jul-10 kl 23:38
... del av forumet detta skall in under, men jag har en rätt viktig fråga. Lägger det här och hoppas på att det finns kunnigt folk inom dryckessektionen!

I många desserter kan man ju inkludera alkohol i olika former (punsch, vin, champagne, etc) och så länge man hettar upp det man lagar/bakar så är det ju ingen fara (ex såser), MEN vad händer när man inte kör det? Är man inte tillåten att köra bil då? Måste mina bilburna gäster avstå från desserten?

Tänker exempelvis på Tiramisú, får man efter förtäring inte köra?? Eller dunstar alkoholen i kombination med nåt annat? Lite optimist får man ju vara  ::) :-[
Titel: SV: Visste inte riktigt vilken....
Skrivet av: ieenilorac skrivet 25 jul-10 kl 23:42
Alkoholen finns kvar i efterrätten om den inte värms upp till mer än ångpunkten för alkohol.

Om man får köra eller inte beror på hur mycket man äter. Men i normalfallet har man ju i typ en halv deciliter till 12 portioner, så det blir inte mycket alkohol per person. Det är dock olämpligt att ge sådana efterrätter till barn.

Det finns ju andra sätt att smaksätta, och det finns essenser, som smakar som spriten, men utan alkohol. Antagligen med konstiga kemikalier, men ändå.
Titel: SV: Visste inte riktigt vilken....
Skrivet av: Quercus skrivet 15 sep-10 kl 14:11
Den del alkohol du använder i Tiramisu'n är ju inte av betydande mängd, eller hur? Några centiliter? Som ska fördelas på hur många vuxna? Det kan ju inte bli en stor mängd de får i sig. Betänk sedan att en vuxen man "bränner" ca 2-2,5 cl sprit/timme. Jag skulle inte oroa mig.
Titel: SV: Visste inte riktigt vilken....
Skrivet av: Lus_N skrivet 16 sep-10 kl 13:00
Jag är uppvuxen i en nykteristfamilj. Det hände att vi fick likörer och sådant genom jobb och bekanta. Mamma brukade hetta upp den alkoholhaltiga drycken och sedan låta den svalna av innan hon använde den i desserter och kakor.