Alternativ.nu
Djur => Getter => Getraser & avel => Ämnet startat av: elebo skrivet 23 jul-10 kl 15:39
-
Hej
är det fler som har svensk lantras? jag har försökt hitta info om rasen men det står inte mycket. Jag undrar om svensk lantras byter päls på sommaren? Jag har en dvärgget som plötsligt blivit korthårig, men lantrasgetten har bara blivit raggig och ful i pälsen.
Smakar mjölken från denna ras annorlunda än hos andra getter. Jag tycker att mjölken smakar mjölk blandat med bajs/gräs. Enligt siterna skall ju mjölken bara smaka vanlig mjölk. Kan man göra något för att förändra smaken på mjölken? Vi gör chokladdryck på den,och har den i maten, men jag skulle aldrig dricka den som den är.
vi har hittils
sett till att ingen bock finns nära
gett vitamin tillskott
avmaskat
Jag har hört att man kan få bidrag för att ha svensk lantras, vet ni hur man går till väga för att få det och hur man gör?
Gällande avmaskning: vissa siter säger att man kan ge vitlök/persilje/saltblandning och att detta skall funka. Hur har ni gjort. Vi köpte hund-avmaskningsmedel och gav dem. Det har fungerat. Finns det någon nackdel med det?
Hur gör ni som har mjölkgetter? Köper ni en bock en gång/år och sedan säljer ni den vidare för att skona mjölken från bocksmak eller slaktar ni eller hur gör ni?
gillar svensk lantras att vara ute på vintern?
tacksam för svar.
-
Tala med din veterinär nästa gång, och köp ett avmaskningsmedel som är avsett för getter! Det kan bli väldigt fel om man börjar ge medicin avsedd för andra arter.
-
Tala med din veterinär nästa gång, och köp ett avmaskningsmedel som är avsett för getter!
Det blir svårt - det finns faktiskt inget!
-
Lantrasen fäller sin vinterpäls som andra getter, men det kan skifta mellan individerna. Har haft både de som blivit helt korthåriga på sommaren, de som behållt längre ragg på rygg och bakben och de som varit långhåriga året runt. Visst ska de gå ut och in även på vintern.
Getmjölk har sin egen smakk. Jag tycker den skiljer sig mycket från "vanlig" mjölk och trots att jag är oppväxt med den lärde jag mig aldrig att gilla den.
-
Det blir svårt - det finns faktiskt inget!
Såå? Mina veterinärer brukar inte rekommendera hundmedicin i alla fall. Hunden är inte alls särskilt släkt med getter.
-
Nej, men maskarna är ganska nära släkt med varandra...
-
Maskarna och andra parasiter är ofta ganska hårt bundna till ett visst värddjur. Men det är ju bra om värddjuret tål maskmedlet.
-
Ja, ofta är maskar och andra parasiter specialiserade på ett visst värddjur. Men de är ändå ofta nära släkt med en motsvarande parasit på en annan djurart.
Givetvis ska man kolla att ens djur tål de mediciner man ger till dem. Men många mediciner är inte godkända för vissa djur i Sverige, trots att de är utprovade och godkända i andra länder. Eller att de är det enda alternativ som finns. Till många djurslag finns det inte mediciner för vanliga sjukdomar, men det finns verksamma mediciner som fungerar, men som är till för annan art. Då får man välja dem istället.
-
Javisst - efter samråd med veterinär :-[
-
Tack för era svar. Gällande avmaskning så tänkte jag att masken är ju samma. Gick på viktangivelserna. Hur skall svensk lantrasens hull vara. Mina båda ser ganska smala ut. Hur är era i hullet? mvh elebo
-
Jag är uppvuxen på getgård med 80 mjölkgetter av lantras och har nåt litet hum iaf.
Avmaska görs inte utan vi kör på växelbetning så gott det går, vilket funkar utmärkt. Erbjud dem sly, särskilt asp har en viss avmaskande effekt.
Getter skall inte vara för feta, det mår de inte bra av. Men det är svårt att säga vad som är för mycket eller för lite över internet.
När bocken inte är i tjänst hålls han avskilt ifrån getterna, annars kommer ju killingarna för tätt vilket sliter på getterna, de behöver sin sinperiod varje år. Men jag har aldrig märkt att det påverkar mjölksmaken, man tvättar ju juvret innan man mjölkar...
Vi klipper getterna på vårvintern. Dels rent praktiskt, det är lättare att mjölka en get som inte har så mycket hår, dels tror jag inte de fäller så bra utan blir lätt lite toviga i underullen om man har otur och sedan är det även ett effektivt sätt att hålla lössen i schack, om de har några.