Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: lina-back skrivet 21 jul-10 kl 15:35
-
hej,
mitt första ostförsök:
jag gjorde som i receptet för fetaost som finns här i forumet. det kan v ara så att temperaturen från början inte blev helt rätt. för jag hade ingen termometer. är det superexakt med temperaturen?
efter nästan en timme har det inte koagulerat alls.
hm.
-
Termometer rekommenderas starkt! det är svårt att känna temperaturen, man misstar sig lätt. Har du rätt löpe till rätt mjölk?
Själv gjorde jag misstaget att använda löpe för getmjölk till komjölk. Funkade inte alls. Har du haft mjölksyrakultur? efter 1 tim ska det det ha koagulerat. Hur gjorde du??
-
jag varmde mjölken till det jag gissade var ca 30 grader eller lite mer. jag hällde i så mkt fil som det stod att man skulle ha. lät det förmogna en halvtimme som det stod. hällde i löpe enligt anvisningar på förpackningen (kemikalia ostlöpe som jag köpt i affärn). det skulle koagulera efter 30-40 min.
hur vet man att det är rätt löpe? jag har getmjölk, funkar inte löpen från affären till det?
nu har allt stått över natten och det känns att det är grejs i botten. återkommer om det fortfarande är fel!
tack.
-
Vad har löpen för koncentrat..?
Den man köper i handeln är oftast mycket svagare än den mejeristerna använder.
-
Hade ingen aning om att det ska vara olika löpe för olika mjölk. Stämmer det verkligen?
kan det ha varit diskmedelsrester kvar i kastrullen? Då går det inte.