Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: ivigtut skrivet 19 jul-10 kl 22:26
-
Detta med att värmJag har fåt ca 25 kg honung så nu. ;D
a honung värkar vara en ren vetenskap.
Enligt min mamma så behövdes aldrig morfars honung värmas. Det var nästan ren ljung honung.
När man pratar med biodlare här så har de olika förslag på hur man som hobbybiodlare ska göra och det värkar som om alla värmer honungen.
Hur gör ni? Vad är era tankar runt det hela?
-
Värma honungen behöver endast de göra som inte hinner ympa och tappa upp honungen innan den kristalliserar sig. Så dina 25 kg är en ganska lagom liten sats att ympa och tappa upp. Alternativt röra, röra, röra och åter röra tills den tjocknar fint.
Om du ändå vill värma honungen så är ett bra tips att ställa in hinkarna i pannrummet (funkar förstås bäst på vintern när du eldar ordentligt ...) i några dagar. Bastun kanske är ett annat bra alternativ ...? ;D