Alternativ.nu
Bygga & Bo => Bygga och renovera => Ämnet startat av: Skytten skrivet 18 jul-10 kl 23:45
-
Nu har jag till slut fått tummen ur ***** och startat bygget av en vedeldad bakugn. Fundamentet är byggt och det första lagret av lera är lagt. Skitjobbigt i denna värmen, det går åt ton av material. Jag har dokumenterat det med bilder, och jag kommer att visa hur jag gått till väga senare. Budgeten är 1000 kronor och den kommer att hållas. Det är första gången jag bygger något sådant, en viss chansning, som kommer till dagen när några bak har kommit till stånd. Styvt jobb, men jag har det kul, och startar så fort solen går upp, för värmen är en del påfrestande. Ett dussin öl svalkar dock.
-
Ska bli spännande att följa! Har en ambition någon gång i framtiden att bygga gäststuga/reservbostad och där även inhysa en bakugn. I framtiden... :-\
-
Ingår ölen i budgeten? ;D
Jag skulle själv gärna bygga en bakugn, eller ännu hellre en ugn som funkar till både att bränna keramik och baka bröd i, då kunde man få nytta av allt bränsle och all passning som krävs till keramiken till brödet också, och få lite bättre ekonomi i det.
-
Jo mer eller mindre ingår ölen, då det råkar vara sådean öl som kostar ungefär fyra kronor litern. o:). Sålunda knappast starkvaror, fast det skulle bli billigare då jag har viss vinproduktion från egen frukt.
Idag kollade jag första lagret, och reparerade lite sprickor. Slängde på ett lager till och skar ut för luckan.
-
Väntar med spänning på bilderna. Vad använder du för material, och var har du fått tag på det så billigt?
1000 kr är ju nästan så att man skulle vilja bygga själv. Det får dock vänta, kanske nästa år, har redan för många projekt på gång.
-
Hoppas du fixar så det blir ett reportage i ÅTER så vi riktigt får gotta oss i projektet.
Hälsningar från torpet
-
Hoppas också på ett reportage i ÅTER, vore väldigt kul i så fall!
-
Jag lägger in bilder och beskrivning när det har blivit klart, inte helt bra att rekommendera något som inte stämmer, om jag korrigerar under vägen. Jag har aldrig byggt en ugn förut, men känner mig ganska så säker på att det inte är så svårt, bara man noga gör allt.
En äldre gentleman på 92 år som modarniserat köket, skänkte mig en del eldfast tegel.
Jag har använt tegeln endast till botten på ugnen. Jag kom över ett cementrör med en ytterdiameter på 138 cm (120 inner) för 350:-. Sedan hittade jag en del tegelstenar som varit i en brunn(svängda snygga saker). Fick också 15 större tjocka cementplattor, som var armerade. När jag hade lagt ut min nya uteplats, som belades med mindre stenar, som jag gjöt för några år sen, tänkte jag att nu har jag grejor så att jag kan placera en bakugn i anslutning. Plattorna sattes med extra bra bärlager, sedan murade jag en cirkel med de svängda tegelstenarna från en brunn, och satte (för handkraft) upp det 500 kg tunga cementröret. Fyllde röret först med grus och stenar, sedan ett lager lecakulor för att isolera för värmen(det går med billigare saker som lera med mycket halm, men jag hade leca hemma).
Därefter ett värmemaganiserande lager med vedaska och grus plus ett tunt lager sand.
I sanden lade jag ett lager eldfast(?) tegel, som täcker ugnens innerdiameter på 0,7 meter.
Därefter formade jag ugnens innandöme med våt sand. En kompis som skulle gräva avlopp hade en mängd lera som jag fick ta. Jag byggde upp en dom runt sandformen, i flera lager och det är nu ca 10 cm tjockt. Idag tog jag ut sanden och kupolen höll fint. Jag har proveldat för att få leran torr, och kunna laga sprickor, innan isoleringslagret kletas på, det är också lera, men med mycket halm i. Det lagret ska bli ca 20 cm, det termiska ska bli 13 cm.
Ytterst ska jag lägga ett tunnare tät lager. Ugnen har ingen skorsten, utan är utformad så att luft kommer in via öppningen, bildar drag och den varma luften kommer ut i övre delen av öppningen(detta kräver vissa proportioner, som är väl kända).
Ugnen är tänkt att kunna laga kötträtter i samt pizzor och givetvis matbröd. Fyra stora bröd per omgång, och jag beräknar att jag kan göra 12 bröd per eldning (bröd för en månad).
En liten ugn kräver mindre eldtid, men svalnar fortare, jag valde en storlek som passar mitt bruk, och som även kan snabbt lagas mat i.
Proveldningen idag gjorde ugnen så varm att det inte gick att stoppa in handen, med endast några pinnar som bränsle.
Det tar lite tid att torka ut en ugn, och jag tror mig kunna prova med bak någon gång i augusti.
Ugnen är på bilden inte klar, den kommer att få betydligt tjockare väggar, ända till rörets ytterkanter.
Den kommer att kosta 1000:-, men en del fick jag ju gratis eller billig, då man kan göra lite olika, kan man t.ex mura hela fundamentet med natursten, och i botten ha vanliga begagnade tegelstena (går att byta om någon spricker efter något år).
(http://friwebb.se/images/ugnen.jpg)
Visst kan man göra en ugn för lite pengar, men det är mycket arbete.
-
Fick nog det ganska rätt, små sprickor jag kunde laga. Nu är det termala skiktet klart, och det första isoleringsskiktet har angebrakts. Flera försiktiga torkeldningar hat gjorts. Ett par veckor och om allt går väl är det daxs för bak.
-
Började idag med isoleringsskiktet, ca 24 cm, samma material som termalskiktet, plus allt mer halm i leran.
Eldade ytterligare fem gånger, försitiktigtför att torka ut. Allt har gått hitentills enligt plan och idé. Kanske om 10 dagar är bygget klart.
-
Nu kommer lite bilder från ugnsbygget, som ännu inte är helt klart. Gissar en vecka till första bakning.
(Mycket space då jag fixat bilderna i paint och fått med en del vitt.)
Här har jag murat en ring med de svängda brunnstegelstenarna.
(http://friwebb.se/ugn/ugn1.jpg)
En ring till, för att få lite högre fundament.
(http://friwebb.se/ugn/ugn2.jpg)
Byggt en ramp för att kunna baxa upp cementröret.
(http://friwebb.se/ugn/ugn3.jpg)
Grävde ett hål vid röret och tippade det med en domkraft.
(http://friwebb.se/ugn/ugn4.jpg)
Baxade, rullade röret på plats.
(http://friwebb.se/ugn/ugn5.jpg)
Fyllde med först sten och sand, sedan lecakulor för isolering, samt vedaska och sand överst, jag lade ut de eldfasta stenarna på sanden( glömde att ta bild på dem, men de ligger löst på sanden).
(http://friwebb.se/ugn/ugn6.jpg)
Här är ugnens innandöme format i våt sand.
(http://friwebb.se/ugn/ugn7.jpg)
Våta tidningspapper ovanpå formsanden, för att veta var jag är, när sanden sedan grävs ut.
(http://friwebb.se/ugn/ugn8.jpg)
Lera och grus sammantrampat lagt i ett par lager.
(http://friwebb.se/ugn/ugn9.jpg)
Efter flera lager lera blandade jag in halm för att brömsa värmetransporten utåt. Senare har jag först prövat lecakulor, men har ändrat till lervälling och sågspån i de sista isoleringsskikten.
(http://friwebb.se/ugn/ugn10.jpg)
Här torkeldar jag ugnen, försiktigt i början, men nu efter flera eldningar hat jag ökat trycket.
Det blir sprickor som lagas när ugnen svalnat, först vattnas med 10% vattenglas och sprickan tätas. Det blir allt mindre sprickor, men några är ofrånkomliga, och får accepteras, bara ugnen är tät.
(http://friwebb.se/ugn/ugn11.jpg)
Jag kommer att baka några gånger innan jag kommer att lägga på ytlagret.
-
Kul att se! Roligt och smart sätt att bygga en bakugn.
-
Eldade skarp idag, hade ingen termometer, men en ölburk började vekna. Ska se om den spricka som bildades krymper ihop när ugnen svalnat, då kommer jag att kanske inte laga den, utan att den får ta upp rörelserna vid temperaturskiftningen.
Jag har ett isoleringslager kvar, samt ytterputsen.
-
Måste bara få säga att jag är imponerad och kanske lite avundsjuk ::)
Lycka till från torpet
-
Beställde en IR-termometer idag, som kan mäta upp till 900 grader. Kanske bäst med en IR termometer, då man inte gärna sticker in handen. Termometern kostar lika mycket som jag lagt ut på ugnen :o.
Om inget oförutsett försenar, kan jag nog baka om ca 10 dagar.
-
Sista isoleringslagret slabbades på idag. Ska lägga lite till på toppen, då den har blivit tunnare än längre ner. Nästa steg blir att skulpturera ut ingången, så att en lucka kan sättas in. Leran inne i ugnen har blivit bränd. Jag undersökte en spricka som såg mindre bra ut, men det var ett slarvligt pålagt lager som lossnat framme vid ingången en centimeter djup, gick att knacka loss och ny lera kommer jag att lägga på.
-
Kanske är bilden som luras eller mina begrepp men öppningen ser väldigt liten ut jämfört med t.ex. bagarstugeugnar.
-
Det går att stoppa en pizza i den, öppningen på en skorstenslös ugn måste ha sina bestämnda mått, ca 2/3 av innerhöjden, och bredden är så stor det kan vara.
Ugnen är endast 70 cm i diameter på insidan, och ca 140 cm på utsidan.
-
Nu är ugnen i stort sätt klar, ett lock för ingången ska tillverkas. Jag väntar på att få en lämplig termometer, som förhoppningsvis snart anländer. Det är inte så lätt att gissa temperaturen.
I gårkväll eldade jag upp den till den högsta temperaturen hitentills, och insidan är nu rött tegel (måste ha varit häftigt varmt). Det krymper en del när tegel bränns, och jag har fogat sprickorna idag. Ugnen ser ut från insidan att vara murad med oregelbundna tegelstenar.
Efter tolv timmar kunde man inte hålla handen mer än några sekunder mot bottenstenarna.
-
I gårkväll gratinerade jag löksoppa i ugnen, det brukar ta ca 10 minuter i elugnen inne, nu blev det klart på två minuter. Vet inte hur varmt det var i ugnen, men soppan började koka nästan bums. Osten smälte direkt.
Jag bör nog också bygga ett väderskydd före vintern.
-
Ett häftigt regn kom, och man ser att det behövs ett väderskydd. Inga direkta skador, men skulle det vara oskyddat länge, kan det nog bli problem.
Jag har murat det yttersta lagret med lera, sand och släckt kalk. Har lämnat in en skiss så att en bakspade och en lucka ska tillverkas. Spaden av rostfri plåt, med träskaft. Luckan blir en plåtlucka som har mineralullsisolering. Kommer att få en skvätt färg, som tål höga temperaturer till att måla luckan.
När dessa grejor är klara nästa vecka, och om termometern hittat hit från Tyskland, så b lir det dags att prova ugnen, och kunna ta reda på hur den bäst eldas och hur lång tid den kan hålla rätt värme.
-
I förmiddags fick jag klart bakspaden och ugnsluckan, och posten kom med en paketavi för termometern. Jag satte genast igånga att elda ugnen, och tillverka en liten sats deg, avsett för naan-bröd. När jag kom till ICA, som är postens utlämningsställe, fick jag reda på att paketet inte kan hämtas förrän klockan 1600.
Fick åka hem igen och baka utan termometer. Bröden blev nog bakade i för låg värme, men den andra omgången blev hyfsat bra, den första var inne för kort tid(låg värme).
Jag har nu ätit upp alla bröden (frun (som är på jobb nu) blir bjuden när jag är själv riktigt nöjd) och nu känner jag mig ordentligt mätt. Pga av alla bröd, så hoppade jag äver curryn.
;)
-
Så då har jag testat med termometern, mätt på flera punkter. Jag eldade upp ugnen som från start var 90 grader. Vid ca 479 grader(lite osäkert när det finns stark glöd), lades luckan på och när det slutat glöda häftigt rensades ugnen och lät den stå ett tag med luckan på.
Genomsnitt tagit efter mätning på flera ställen.
Klockan 19:30 var det 336 grader.
20:00 276 grader
20:30 251 grader
21:00 225 grader
21:30 213 grader
22:00 192 grader
Ugnen var öppen ungefär en minut när jag mätte. Klockan 10 avbröt jag.
Ser rätt bra ut, då jag försökte göra den så att tre omgångar skulle kunna göras på en uppeldning.
Temperaturen blir efterhand allt jämnare över ungsinnerytan, ca 30 graders skillnad vid första mätningen, och sen sjönk det raskt till ett par grader och mindre vid andra och senare.
Kalibreringen för IR-mätningen är inte så exakt som man kan göra, men det kan inte skilja mer än högst tio grader mellan mätresultatet och verklig temperatur.
Kalibreringen är ställd efter tabell för materialet(lera/tegel), men kan göras noggrannare med ett kontakttillbehör, men det behövs knappast för detta ändamål.
Det ser också ut som temperaturen sjunker allt långsammare(iofs naturligt), ska ta en längre mätserie nästa gång, och då är det väl lika bra att baka samtidigt ;).
Klockan sex morgonen efter är temperaturen 107 grader.
-
Riktigt fint projekt :) Vore kul att veta hur mycket ved du gör av med på en eldning. Pizza i den där måste bli huuuuuur gott som helst! :D
-
Riktigt fint projekt :) Vore kul att veta hur mycket ved du gör av med på en eldning. Pizza i den där måste bli huuuuuur gott som helst! :D
Jag har eldat med ca 5 pannvedsträn och lite antändningskvistar. Den är inte så stor och blir ganska fort varm. Idag har jag bakat baguetter, det gick bra tre bak det fjärde som är inne nu, blir nog färdigt, fast med lång tid. Skulle kanske kunna elda upp den mer, och låta ugnen svälja mer i massan, och då kunna få längre tid i 250-200 intervallet.
Självklart ska det bli pizza, klar på fem minuter i 450 grader, om vädret är bra på söndag, blir det då.
Det har gått hyfsat bra det få bak jag gjort, men det är en del att komma underfund med, det är liksom inte detsamma som en elugn.
Jag har faktiskt inte sett en liknande ugn förut i verkligheten, utan endast på bild, jag skaffade mig en del kunskap via youtube.
En ugn från Italien går på 30-70 lakan, jag har byggt denna för en tusenlapp exklusive vedspade och lucka.
-
Fick ju för snabb avkylning vid sista baket, så jag har provat att elda lite annorlunda. Längre eldning, men inte mycket mer ved. Eldade lite mindre häftigt en del längre tid.
När jag mätte 640 grader, och det var endast full glöd, satte jag luckan på, men så att det kom in lite luft. När glöden inte syntes, rakade jag ut resterna och hällde vatten på den heta askan.
Satte på luckan en stund före första mätningen, som visade 480 grader.
Mätte sedan varje halvtimme.
400
360
350
305
294
260
250
250
235
220
200
Nästa mätning blir i morgon ca klockan 6.
(Och då blev det 126 grader.)
Jag tycker att vissa av mätningarna ger oväntade resultat, ibland har det tom stått stilla, och ibland har det fallit mycket mer.
Möjligen kan lucka läcka mer eller mindre beroende hur jag trycker dit den.
Jag har mätt flera gånger varje halvtimme och även mätt mot en yta där jag vet ungefär hur varmt där är.
I vilket fall som helst håller den värmen länge, fast givetvis skulle det sjunka snabbare om jag bakat, nu mätte jag i tom ugn.
(http://friwebb.se/ugn/ugnslucka.jpg)
-
Jag har eldat med ca 5 pannvedsträn och lite antändningskvistar. Den är inte så stor och blir ganska fort varm. Idag har jag bakat baguetter, det gick bra tre bak det fjärde som är inne nu, blir nog färdigt, fast med lång tid. Skulle kanske kunna elda upp den mer, och låta ugnen svälja mer i massan, och då kunna få längre tid i 250-200 intervallet.
Självklart ska det bli pizza, klar på fem minuter i 450 grader, om vädret är bra på söndag, blir det då.
Det har gått hyfsat bra det få bak jag gjort, men det är en del att komma underfund med, det är liksom inte detsamma som en elugn.
Jag har faktiskt inte sett en liknande ugn förut i verkligheten, utan endast på bild, jag skaffade mig en del kunskap via youtube.
En ugn från Italien går på 30-70 lakan, jag har byggt denna för en tusenlapp exklusive vedspade och lucka.
Vad för pizza ska det va som tål 450grader?
-
Alla pizzor tål 450 grader, det är den bästa temperaturen för en bra pizza. En vanlig elugn klarar inte detta, och även vissa pizzerior snålar med den dyra strömmen och har värme runt 300 grader.
Ett par minuter, så ska pizzan vara klar.
http://www.campingsverige.se/pizza-enkelt-och-gott.html (http://www.campingsverige.se/pizza-enkelt-och-gott.html) eller kolla på andra pizzasidor, alla är överens att en riktig italiensk pizza ska gräddas i hög temperatur.
Om italiensk pizza på tyska
http://de.wikipedia.org/wiki/Pizza (http://de.wikipedia.org/wiki/Pizza)
amerikansk pizza kan bakas i lägre temperatur, men är inte original.
-
Alla pizzor tål 450 grader, det är den bästa temperaturen för en bra pizza. En vanlig elugn klarar inte detta, och även vissa pizzerior snålar med den dyra strömmen och har värme runt 300 grader.
Ett par minuter, så ska pizzan vara klar.
[url]http://www.campingsverige.se/pizza-enkelt-och-gott.html[/url] ([url]http://www.campingsverige.se/pizza-enkelt-och-gott.html[/url]) eller kolla på andra pizzasidor, alla är överens att en riktig italiensk pizza ska gräddas i hög temperatur.
Om italiensk pizza på tyska
[url]http://de.wikipedia.org/wiki/Pizza[/url] ([url]http://de.wikipedia.org/wiki/Pizza[/url])
amerikansk pizza kan bakas i lägre temperatur, men är inte original.
Ett par minuter mot fem är en hiskelig skilnad om man inte vill ha en kol bite ;D
-
Man får ha KOL på läget ;D
-
Jopp :D
-
Nu har jag använt ugnen ett tag, och lärt mig hur den ska skötas. Går bra att baka 12 stora bröd på en uppeldning, plus ett långkok på eftervärmen.
-
Fan. Nu blev jag ju inspirerad. Nu får man ju bygga en sån också :(.
Gratulerar till ett väl utfört och lyckat projekt.
Mvh Pappis.
-
Tack!
Javisst bygg! Det är inte alls svårt eller dyrt.
Fan. Nu blev jag ju inspirerad. Nu får man ju bygga en sån också :(.
Gratulerar till ett väl utfört och lyckat projekt.
Mvh Pappis.
-
Jag har en Italiensk ugn med pizzafunktion och den é grym. Dom vet vad dom gör mina pizzor blir Såååå fina.men om jag skall showwa så får det bli bakugnen i stocken som gäller för då blir det vedeldat!! gött som fan 8) 8) MVH DeadMan
-
Puffar upp tråden och hoppas på fortsättning när ugnen töat fram! :)
-
Kliver in och lämnar ett fotavtryck för att se om tråden vaknar igen!
Kul projekt! Hamnar i min "Saker jag ska bygga när jag har en egen gård-högen" ::)
-
Roligt med en uteugn. Det vore ett bra komplement till vår bagarstuga för där vill man inte elda på sommaren. I vår bakugn gräddar vi pizza på ca 4-5 minuter.
-
Vad kul! Precis en sån som jag ska bygga i sommar (tar till mig det där rådet om att ha öl med i budgeten ;) ).
Måste ugnens väggar vara så där tjocka?
-
Det här gillar jag! Skriver en rad så jag hittar tillbaka.
-
Väldigt fint bygge och bra testat! Jag skulle tro att luckan är den som släpper ut mest värme så kanske du kan göra den tjock på något vis med t.ex. eldfast tegel på insidan?
-
Mycket intressant. Jag är lerbyggare och sedan 2008 bygger vi vårt första lerhus som är ovanligt till och med för den sortens byggnader... Nåväl, senast nu i sommar har jag använt urin- och blodblandningar dvs en del urin (eller blod), upp till sju delar sand och en till två delar lera. Jag har inte testat urinblandningen utomhus men blodet gjorde jag en plakett med dvs en bit plyfa med häftat stålnär på, och blodputsen målat två ggr med rå linolja, torka några dagar och sedan fick den ligga ute i tre veckor. Den blev som modellera dvs mjuk, men inget annat hände. Väl inomhus igen torkade den snabbt. Jag ska göra liknande tester med urinleran, ska blanda en ny sats i veckan tänkte jag. Urinleran kallas Montgomerit och är en egen mineral, det har jag fått från arkitekten Conny Jerer verksam inom lerbyggeriet sedan 70-talet. Planen finns på att bygga en egen utomhusugn, helt riktigt...
-
Ja, mitt syfte med att delta i denna tråden är att få fatt på en bra ritning eller modell till utomhusbakugn...