Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Frances skrivet 17 jul-10 kl 08:46

Titel: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Frances skrivet 17 jul-10 kl 08:46
Min frukost  ;D

Mjölkat min fjällnära ko och gjort finsk fil "viili". Det blev helt perfekt i konsistens och smak!

Använde oskummad, men pastoriserad mjölk och ett par skedar köpefil. Vämde mjölken till 40 grader, blandade i filen och lät det sedan stå på köksbänken 24 h.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Frances skrivet 17 jul-10 kl 08:49
Men yoghurten däremot tar sig inte alls, behöver den stå varmare? Har gjort lika med den och använde Icas matlagningsyoghurt.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: SannaF skrivet 17 jul-10 kl 09:15
Vad gott det ser ut!!  :P

Det är härligt med hemmagjort! ;D
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: kanka skrivet 17 jul-10 kl 09:27
Tror att du behöver "levande" yoghurt, den som inte är det verkar vara dödad på nåt sätt. Jag vet inte riktigt vad som gör det men det funkar i alla fall inte med alla.

Snålvattnet rinner, så jag är nog känslig  ::)

Hälsningar från torpet
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Fredrikslund skrivet 17 jul-10 kl 09:32
Vi brukade göra samma förr (nu finns inte korna kvar utan getter istället men går inte alls med den mjölken  :-X ) och vi hällde i sådan där "orginal" yoghurt.. För mig är det den vanligaste eftersom vi alltid köper hem den.. 3% fetthallt och så är den blå/vit och någon gubbe med skägg på framsidan  ::) Funkade kanonens varje gång! Och så fick den stå varmt hela natten. Framför brasan är bäst men brasa är ju inte att tänka på nu  ;D
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Existens? skrivet 17 jul-10 kl 10:22
Vi brukade göra samma förr (nu finns inte korna kvar utan getter istället men går inte alls med den mjölken  :-X ) och vi hällde i sådan där "orginal" yoghurt.. För mig är det den vanligaste eftersom vi alltid köper hem den.. 3% fetthallt och så är den blå/vit och någon gubbe med skägg på framsidan  ::) Funkade kanonens varje gång! Och så fick den stå varmt hela natten. Framför brasan är bäst men brasa är ju inte att tänka på nu  ;D
Låter som att du köper den numera berömda turkiska yougurten..som har en grek på framsidan.. En grek som nu är 2 miljoner kr rikare...
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: nordtravare skrivet 17 jul-10 kl 10:32
om jag inte missminner mig skall youghurt stå i 4 timmar 40 grader vid syrning .
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Frances skrivet 17 jul-10 kl 10:35
Ja, nu har den stått ett dygn och jag kan lugnt ge upp den då  :(

Provar greken nästa gång.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Fredrikslund skrivet 17 jul-10 kl 10:44
Låter som att du köper den numera berömda turkiska yougurten..som har en grek på framsidan.. En grek som nu är 2 miljoner kr rikare...

Japp! den har funnits länge den! Inte den feta yoghurten alltså utan den fettsnåla ;)

om jag inte missminner mig skall youghurt stå i 4 timmar 40 grader vid syrning .

4 timmar bara?  :o Har gåt segare här. Och ibland har man gjort lite fel så då har det kanske tagit upp emot ett dygn.. Men tar sig det har det alltid oavsett om det är 10 timmar eller 24 timmar.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Byracka skrivet 17 jul-10 kl 10:58
Ja, nu har den stått ett dygn och jag kan lugnt ge upp den då  :(

Provar greken nästa gång.

Gör inte det, prova "vanlig" yogurt istället.

Blanda i 1 dl. yogurt per liter mjölk och ställ ner i en kylväska fylld med ljummet vatten. Skall du bara göra en liten sats kan du använda en termos istället.
Idealtemperaturen är 42 grader.
6-12 timmar ger mild yogurt, 24-36 timmar ger sur yogurt som passar bra till ajram.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Frances skrivet 17 jul-10 kl 11:01
Så du menar att jag kan fortsätta med den här misslyckade mjölken?

(Jag tänkte inte ge upp för gott  ;) )
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Byracka skrivet 17 jul-10 kl 11:09
Så du menar att jag kan fortsätta med den här misslyckade mjölken?

(Jag tänkte inte ge upp för gott  ;) )
Klart du kan försöka, men jag tänkte snarare på ny mjölk.
Om mjölk har stått framme i ett dygn utan syrning kan det växt till lite vad som helst i den, i synnerhet om du inte pastöriserat den.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Frances skrivet 17 jul-10 kl 11:12
Det var det jag tänkte ..att jag skulle hälla ut denna och börja med ny o fräsch mjölk! (jag har pastoriserat)
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Uddabudda skrivet 17 jul-10 kl 22:02
Ja, yoghurt ska väl stå varmare. Tyckte att det funkade ganska bra att värma mjölken till drygt 40 grader och efter tillsats av yoghurten hälla i termos sköljd med kokhett vatten och förvara över natten, temperaturen höll sig konstant många timmar.

Åh, börjar längta efter att ta upp mjölkningen igen....
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Frances skrivet 20 jul-10 kl 21:48
Utmärkt smör har jag gjort idag :)

Har också kommit på knepet med yoghurt. Ställer in hela grytan i avstängd ugn, där är den isolerad o håller värmen :)
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Charlotte skrivet 20 jul-10 kl 21:52
 Åh, vad härligt det ser ut :)
Jag får sån lust att "tämja" ;) en av dikorna och börja mjölka.
Kanske man får skaffa sig en Fjällko....
                        Mvh
                     Charlotte
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Frances skrivet 20 jul-10 kl 23:29
Säg inte att jag inte varnade  ;)

KLART du ska ha en fjällko!! Jag har väldigt roligt med min  :-*
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Mata skrivet 26 jul-10 kl 21:11
Man kan också svepa in kärlet / kastrullen i en handduk när man gör yoghurt. Men att sätta in den i ugnen är också bra.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Frances skrivet 28 jul-10 kl 10:19
En fråga: Pastoriserar ni grädden ni kärnar smör av?

Ett konstaterande: Ympade Arlas kefir, OJ va gott det blev! Vanlig fil från Falköpingsmejeri har gett bra resultat, men lite smaklöst, ingen syra liksom. Kefiren gav både syrlighet och bra konsistens  :)
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Terés G skrivet 28 jul-10 kl 10:52
Arg ... varför började jag läsa??!?!?

Nu blir det till att gå bort till grannen och hämta lite mjölk...
Jag har haft blandade resultat med mina yoghurt-experiment, men nu ska jag prova igen...
Ugnen ... bra idé nu när vedspisen inte värmer köket!

Ät gott!
/Terés
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Mata skrivet 28 jul-10 kl 12:02
Citera
En fråga: Pastoriserar ni grädden ni kärnar smör av?

Inte jag.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: git skrivet 30 jul-10 kl 19:48
Jag pastoriserar bara grädden om jag ska använda den på tårtan, den håller sig hård längre då. annars använder jag mjölken som den är.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Frances skrivet 30 jul-10 kl 22:00
http://anderssonsfarm.blogspot.com/2010/07/en-liten-liten-snutt.html (http://anderssonsfarm.blogspot.com/2010/07/en-liten-liten-snutt.html)


Försökte filma en morgonmjölkning..men jag hann ju knappt till juvret..för Åskar var lite väl teknikintresserad  ;D Men lite fick jag till.

Om nån undrar så är min kamera numera spräckt och tejpad..efter att ha rullat nerför stenarna..
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: nordtravare skrivet 30 jul-10 kl 22:11
Det är bara pastorskor som blir pastoriserade,mjölken blir pastöriserad.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: git skrivet 02 aug-10 kl 00:36
Det är bara pastorskor som blir pastoriserade,mjölken blir pastöriserad.

Ha ha  ;D
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Frances skrivet 12 aug-10 kl 21:33
Världens bästa brudar har varit här idag o gjort ost  :) :) :) :) :) :)
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 05 nov-10 kl 09:08
Ok, nu har jag gjort yoghurt.
Utan egen ko, gjorde på köpemjölk.

Yoghurten blev god.!
Jag är nöjd med smaken, men den är lite lös.

Varför?
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Frances skrivet 05 nov-10 kl 09:33
För att den INTE innehåller E440 ?

Prova höja temperaturen eller låta den stå lite längre, du kommer att komma fram till hur just DU vill ha din yoghurt med lite expreminterande!
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 05 nov-10 kl 10:24
Ok!

Testar vidare!

Fast yoghurten jag ympade med innehåller ju inte heller E 440, pektin.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: skiesabove skrivet 05 nov-10 kl 22:58
Jag har "piratkopierat" dyrfil, såna där shots (dumpstrade!)

Mjölk + en shot + burk med stänglock, sån där gammal, vet inte vad dom heter. Fick stå i fönstret i nästan en vecka.

resultat: 2 liter proviva shots, visserligen utan smaksättning men smakade ändå rätt och var väldans bra för magen.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: kurt skrivet 06 nov-10 kl 18:31
Nejdå, jag tror inte att du har "piratkopierat", de probiotiska bakterierna som Proviva och andra gör reklam för brukar oftast inte växa speciellt bra i mjölk. De brukar snabbt konkurreras ut av andra mjölksyrabakterier. De probiotiska bakterierna är ju oftast ursprungligen isolerade  från tarmsystemet  något djur/människa.
Titel: SV: Varnar känsliga läsare för starka bilder i den här tråden..
Skrivet av: skiesabove skrivet 06 nov-10 kl 18:53
Åh fan. Ja drickyoghurt blev det av det hela iaf :P...