Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Frances skrivet 17 jul-10 kl 08:46
-
Min frukost ;D
Mjölkat min fjällnära ko och gjort finsk fil "viili". Det blev helt perfekt i konsistens och smak!
Använde oskummad, men pastoriserad mjölk och ett par skedar köpefil. Vämde mjölken till 40 grader, blandade i filen och lät det sedan stå på köksbänken 24 h.
-
Men yoghurten däremot tar sig inte alls, behöver den stå varmare? Har gjort lika med den och använde Icas matlagningsyoghurt.
-
Vad gott det ser ut!! :P
Det är härligt med hemmagjort! ;D
-
Tror att du behöver "levande" yoghurt, den som inte är det verkar vara dödad på nåt sätt. Jag vet inte riktigt vad som gör det men det funkar i alla fall inte med alla.
Snålvattnet rinner, så jag är nog känslig ::)
Hälsningar från torpet
-
Vi brukade göra samma förr (nu finns inte korna kvar utan getter istället men går inte alls med den mjölken :-X ) och vi hällde i sådan där "orginal" yoghurt.. För mig är det den vanligaste eftersom vi alltid köper hem den.. 3% fetthallt och så är den blå/vit och någon gubbe med skägg på framsidan ::) Funkade kanonens varje gång! Och så fick den stå varmt hela natten. Framför brasan är bäst men brasa är ju inte att tänka på nu ;D
-
Vi brukade göra samma förr (nu finns inte korna kvar utan getter istället men går inte alls med den mjölken :-X ) och vi hällde i sådan där "orginal" yoghurt.. För mig är det den vanligaste eftersom vi alltid köper hem den.. 3% fetthallt och så är den blå/vit och någon gubbe med skägg på framsidan ::) Funkade kanonens varje gång! Och så fick den stå varmt hela natten. Framför brasan är bäst men brasa är ju inte att tänka på nu ;D
Låter som att du köper den numera berömda turkiska yougurten..som har en grek på framsidan.. En grek som nu är 2 miljoner kr rikare...
-
om jag inte missminner mig skall youghurt stå i 4 timmar 40 grader vid syrning .
-
Ja, nu har den stått ett dygn och jag kan lugnt ge upp den då :(
Provar greken nästa gång.
-
Låter som att du köper den numera berömda turkiska yougurten..som har en grek på framsidan.. En grek som nu är 2 miljoner kr rikare...
Japp! den har funnits länge den! Inte den feta yoghurten alltså utan den fettsnåla ;)
om jag inte missminner mig skall youghurt stå i 4 timmar 40 grader vid syrning .
4 timmar bara? :o Har gåt segare här. Och ibland har man gjort lite fel så då har det kanske tagit upp emot ett dygn.. Men tar sig det har det alltid oavsett om det är 10 timmar eller 24 timmar.
-
Ja, nu har den stått ett dygn och jag kan lugnt ge upp den då :(
Provar greken nästa gång.
Gör inte det, prova "vanlig" yogurt istället.
Blanda i 1 dl. yogurt per liter mjölk och ställ ner i en kylväska fylld med ljummet vatten. Skall du bara göra en liten sats kan du använda en termos istället.
Idealtemperaturen är 42 grader.
6-12 timmar ger mild yogurt, 24-36 timmar ger sur yogurt som passar bra till ajram.
-
Så du menar att jag kan fortsätta med den här misslyckade mjölken?
(Jag tänkte inte ge upp för gott ;) )
-
Så du menar att jag kan fortsätta med den här misslyckade mjölken?
(Jag tänkte inte ge upp för gott ;) )
Klart du kan försöka, men jag tänkte snarare på ny mjölk.
Om mjölk har stått framme i ett dygn utan syrning kan det växt till lite vad som helst i den, i synnerhet om du inte pastöriserat den.
-
Det var det jag tänkte ..att jag skulle hälla ut denna och börja med ny o fräsch mjölk! (jag har pastoriserat)
-
Ja, yoghurt ska väl stå varmare. Tyckte att det funkade ganska bra att värma mjölken till drygt 40 grader och efter tillsats av yoghurten hälla i termos sköljd med kokhett vatten och förvara över natten, temperaturen höll sig konstant många timmar.
Åh, börjar längta efter att ta upp mjölkningen igen....
-
Utmärkt smör har jag gjort idag :)
Har också kommit på knepet med yoghurt. Ställer in hela grytan i avstängd ugn, där är den isolerad o håller värmen :)
-
Åh, vad härligt det ser ut :)
Jag får sån lust att "tämja" ;) en av dikorna och börja mjölka.
Kanske man får skaffa sig en Fjällko....
Mvh
Charlotte
-
Säg inte att jag inte varnade ;)
KLART du ska ha en fjällko!! Jag har väldigt roligt med min :-*
-
Man kan också svepa in kärlet / kastrullen i en handduk när man gör yoghurt. Men att sätta in den i ugnen är också bra.
-
En fråga: Pastoriserar ni grädden ni kärnar smör av?
Ett konstaterande: Ympade Arlas kefir, OJ va gott det blev! Vanlig fil från Falköpingsmejeri har gett bra resultat, men lite smaklöst, ingen syra liksom. Kefiren gav både syrlighet och bra konsistens :)
-
Arg ... varför började jag läsa??!?!?
Nu blir det till att gå bort till grannen och hämta lite mjölk...
Jag har haft blandade resultat med mina yoghurt-experiment, men nu ska jag prova igen...
Ugnen ... bra idé nu när vedspisen inte värmer köket!
Ät gott!
/Terés
-
En fråga: Pastoriserar ni grädden ni kärnar smör av?
Inte jag.
-
Jag pastoriserar bara grädden om jag ska använda den på tårtan, den håller sig hård längre då. annars använder jag mjölken som den är.
-
http://anderssonsfarm.blogspot.com/2010/07/en-liten-liten-snutt.html (http://anderssonsfarm.blogspot.com/2010/07/en-liten-liten-snutt.html)
Försökte filma en morgonmjölkning..men jag hann ju knappt till juvret..för Åskar var lite väl teknikintresserad ;D Men lite fick jag till.
Om nån undrar så är min kamera numera spräckt och tejpad..efter att ha rullat nerför stenarna..
-
Det är bara pastorskor som blir pastoriserade,mjölken blir pastöriserad.
-
Det är bara pastorskor som blir pastoriserade,mjölken blir pastöriserad.
Ha ha ;D
-
Världens bästa brudar har varit här idag o gjort ost :) :) :) :) :) :)
-
Ok, nu har jag gjort yoghurt.
Utan egen ko, gjorde på köpemjölk.
Yoghurten blev god.!
Jag är nöjd med smaken, men den är lite lös.
Varför?
-
För att den INTE innehåller E440 ?
Prova höja temperaturen eller låta den stå lite längre, du kommer att komma fram till hur just DU vill ha din yoghurt med lite expreminterande!
-
Ok!
Testar vidare!
Fast yoghurten jag ympade med innehåller ju inte heller E 440, pektin.
-
Jag har "piratkopierat" dyrfil, såna där shots (dumpstrade!)
Mjölk + en shot + burk med stänglock, sån där gammal, vet inte vad dom heter. Fick stå i fönstret i nästan en vecka.
resultat: 2 liter proviva shots, visserligen utan smaksättning men smakade ändå rätt och var väldans bra för magen.
-
Nejdå, jag tror inte att du har "piratkopierat", de probiotiska bakterierna som Proviva och andra gör reklam för brukar oftast inte växa speciellt bra i mjölk. De brukar snabbt konkurreras ut av andra mjölksyrabakterier. De probiotiska bakterierna är ju oftast ursprungligen isolerade från tarmsystemet något djur/människa.
-
Åh fan. Ja drickyoghurt blev det av det hela iaf :P...