Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Guld skrivet 14 jul-10 kl 22:36
-
Plommon:
Vad kan man göra med dem?
Hur gamla kan de vara om de legat frysta innan man tar och gör något av dem?
Inga kärnor i dem.
-
Chutney, marmelad, paj, kräm...
Om de legat i lufttät förpackning, och luktar ok när man tinat dem, så är de ok, även om de legat en god stund i frysen. En del är nervösa för att använda sina sinnen, man vill gärna ha ett tryckt datum, garanterat av något företag...
Själv har jag ätit diverse bär som varit frysta i över 10 år. Inget fel på smaken, och ingen blev sjuk. Troligen är det mindre vitaminer i dem om de lagrats länge, men det är knappast farligt.
Så lukta, och om allt verkar ok, använd dem, speciellt om man kokar dem är risken nästan obefintlig för att man ska bli sjuk, snarast är det nyttigt med grönt, och det som redan finns i frysen är ju dessutom gratis.
-
Man kan lägga in dem i rom eller cognac och ha till efterrätter! :-)
-
Tack för era svar! :)
Skalen är kvar, funkar det att lägga dem i alkohol utan att bli för beska då?
Bör jag ta av skalen om jag gör chutney på dem?
Har bara gjort mangochutney och då är inga skal med.
-
Marmelad med ingefära o citron är en höjdare. Av allt jag gjort o gett bort så är det den som prisats mest :)
-
Jo, skalen låter jag vara kvar, det blir inte beskt av dem. Dessutom bidrar de till en underbar färg. Senast gjorde jag på blå plommon o marmeladen blir då djupt röd.
-
Jo, skalen låter jag vara kvar, det blir inte beskt av dem.
Är inte det olika från sort till sort?
-
Jag vet inte, Har använt 4 eller 5 olika sorter (fråga mig inte vilka ;) )
och haft skalen kvar utan att det blivit bittert.
-
Det är väl kärnorna som är bittra ? De smakar ju som bittermandel ,
-
Jo det är de ju, brukar alltid låta några kärnor koka med en stund eftersom jag gillar den lilla biton det ger. Likadant när jag gör citrusmarmelad, då lägger jag kärnorna i en liten påse av gasväv.
-
Nja, smaken på plommon är definitivt sortberoende. Vi har problem med en gul sort, allmänt gulplommon, där skalet är mycket beskt vid tillagning.
-
Plommomsylt är väldigt gott och så chutney förstås, jag använder det sedan som bas i grytor