Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: ieenilorac skrivet 14 jul-10 kl 17:58
-
Fick nyss lära mig att det finns starkt kryddade mjölksyrade blad som kallas kimchi. Har ni provat sådana, och vad tyckte ni i sådana fall om dem?
Finns det någon som har ett bra recept?
-
Det är så gott att det är beroendeframkallande! Recept här:
http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/07/kimchi.html (http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/07/kimchi.html)
-
Nu är du inne på helt rätt spår,,,,,,, ;D
mörk grovkrossad köttig rödpeppar,,,torkad,,,,,
Rödpepparpastan på orginalburk,,,,,,,mmmmmmm,,,,,drygt ,,och starkt,,,,
Sedan icke att förglömma,,, pannkakan med den färdiga kimchin ,,,,, :P :P :P
-
Smaskens och billigt :D
-
Nu sitter jag här med en hel låda Squach ( eller hur det nu stavas) Vad tror ni, går det att göra Kimchi av det ??? Jag tänkte kanske ha i riven morot och en hel del bladpersilja oxå..... kanske gröna tomater ??? Känner att jag behöver lite stöd av er med mer Kimchi-erfarenhet :-*
-
Du skall ha salladskål till kimchi, kanske finns det varianter men så här går det till när jag lagar med salladskål.
Skär av roten och sära på bladen, skölj av och lägg i en kastrull med salt och vatten över natten eller lite till.
Plocka fram salladskålen och häll av vattnet, smörj in varje blad med en blandning av chili och spiskummin tror jag det var och salt lägg bladen i en kastrull efterhand som du smord in dem. Ta se fram tättförslutande burkar som du stoppar ner kålen i, jag brukar inte kunna hålla mig mer än ett par dar innan jag smakprovar men den blir bäst efter några veckor, kanske två... jag har ätit kimchi som har vart över året gammal och klarad mig bra så den håller fint.
Det finns nån speciell koreansk chili som de använder där borta men det går bra med vilken chili som helst.
Jag brukar äta som den är till måltid eller på macka, jag har inte lagat några maträtter än med kim chi som ingrediens.
-
Nu sitter jag här med en hel låda Squach ( eller hur det nu stavas) Vad tror ni, går det att göra Kimchi av det ??? Jag tänkte kanske ha i riven morot och en hel del bladpersilja oxå..... kanske gröna tomater ??? Känner att jag behöver lite stöd av er med mer Kimchi-erfarenhet :-*
Du skall ha salladskål till kimchi, kanske finns det varianter men så här går det till när jag lagar med salladskål.
Ska och ska... Det funkar finfint med alla möjliga sorters gröna blad, sallad, maskrosor, pac choi, antagligen med vitkål också. Fint strimlade majrovor blev gott! Däremot har jag inte provat med squash. Men det är väl bara att göra en liten sats och testa! Länkt till recept finns nånstans i tråden. :)
-
Det låter bra Christina.... och jag tror jag har råd att testa med mer än en liten sats ::) Kanske ska man inte kalladet för Kimchi när det inte är av salladskål, men snabbsyrade heta grönsaker..... det är my style, det ;D
Tror bestämt jag ska testa frampå dagen..... först ska en del annat avklaras.....
kram och tack
-
Det finns lika många varianter på kimchin som det finns koreaner ;D
Den med typ "surströmmingsbitar" som legat o gonat till sig i jäskrukan hör vällan inte till min största favorit,, :-X,,då tycker jag fisksmaken tar över över :-\. Men en svag brytning utav fisksåsen är MUMS :P
I Korea säljs den i alla former,,,lösvikt,,konserv,,vacumförpackad, äts till alla måltider,,tillomed till frulle :-[
NU rinner snålvattnet ,,,,,,,,,,,,,, ;)
-
Aha..... då ska jag köpa fisksås oxå. Jag fick för mig att det var så lite fisksås så att den inte skulle spela någon större roll i slutresultatet.... men då ska jag genast tänka om ;)
-
Nu står det och jäser på bänken. Jag använde Squach till största delen, fyra morötter, lök och ett par äpplen. Sedan blev det lite hackad bladpersilja i kryddblandningen oxå...... Det här ska verkligen bli spännande :)
-
Har fått recept av f.d. grannar o:) som är koreaner, invandrade, men har tappat bort det. Två saker ha de lärt mig, koka vattnet och ha i rejält med salt (1 dl till en jättestor kastrull).
De gör på kinakål eller kålrot, lite ingefära, mycket vitlök och det ska vara torkade pepparflarn, inte färskt. Kan man köpa i asiatisk handel. Olika länder och kontinenter har olika styrka så bra är om det är från Korea. De har istället för fisksås, en pyttebit sardell i den storsats de gör till hela familjen för att få igång jäsningen.
JÄTTEVIKTIGT för hållbarheten är att vattnet kokas, alltså inget kallt vatten om du vill ha gimchi äldre än några dagar, vilket är hela idén och det som gör det nyttigt. Provade en gång med cayennpeppar och det blev inte bra :(. Provade också första gången att äta redan efter 1 vecka och det smakade inte bra. Efter två veckor kanske ätbart då, men gärna längre om det ska vara gott och bli lite mjukare, smaka vitlök m m som på koreansk restaurang. Varning! Hela kylskåpet stinker apa och det luktar defenitivt lika illa som det smakar gott. Mina grannar hade en helt egen kyl enbart för gimchi med hyllor för olika veckor, vartefter det tog slut.
Äts för matsmältningen (mjölksyrebakterier) och innehåller om man använder kinakål A-B-vitamin (båda), kalcium och järn, förutom den goda mjölksyran. Ska tydligen vara bland det nyttigaste man kan äta, i hela världen. Gott som tusan och beroendeframkallande är det i alla fall!