Alternativ.nu

Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Vårvind skrivet 16 maj-06 kl 16:09

Titel: Kirskål
Skrivet av: Vårvind skrivet 16 maj-06 kl 16:09
är det någon som kan förklara hur kirskål ser ut, jag har något som växer i trädgården  inte bara där utan överallt men jag vet inte om det är kirskål :-[ och är det det så kan man ju äta det,är det någon som har bra recept på det.
Titel: Re:Kirskål
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 16 maj-06 kl 16:33
enklast är väl att jämföra med en bild:

http://runeberg.org/nordflor/pics/262.jpg

http://www.yrttitarha.com/kanta/vuohenputki/kuva.jpg

http://www.s-weeds.net/familjer/apiaceae/aegopodium.html

och några goda recept:
(från http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=701&a=126509)

CAPPUCCINOSOPPA MED KIRSKÅL
4 personer, 30 minuter
Soppan kan även göras på andra gröna blad eller på knoppar av sommargyllen.
400 g kirskål
1 liten finhackad gul lök
1 msk matfett
2 dl grädde
5 dl hönsbuljong
salt och vitpeppar
2 dl mjölk
(paprikapulver)

Koka kirskålen mjuk i saltat vatten, men inte så länge att den klargröna färgen försvinner. Spola omedelbart i isvatten (det är viktigt för att behålla färgen). Slå bort förvällningsvattnet. Grovhacka kirskålen. Fräs löken mjuk i lite matfett. Tillsätt kirskålen och hetta upp. Flytta lök och kirskål till en matberedare. Häll i grädde och mixa till en slät puré. Koka upp buljongen och vispa ner den i purén. Smaka av, värm och fördela soppan i fyra varma skålar. Hetta upp mjölken till strax under kokpunkten och vispa den kraftigt till ett skum. Rör försiktigt ner mjölkskummet i soppan och strö eventuellt lite paprikapulver över. Servera till exempel med grissini.

Titel: Re:Kirskål
Skrivet av: Vitis skrivet 16 maj-06 kl 16:34
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/aegop/aegopod.html

Smaklig spis !  ;D