Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Naturliv skrivet 09 jul-10 kl 09:47

Titel: Örtsalt, proportioner?
Skrivet av: Naturliv skrivet 09 jul-10 kl 09:47
Tidigare har jag alltid torkat mina kryddor, men nu när örterna växer så att det knakar i krukorna vid husvagnen behöver jag ta tillvara på dem mitt under semestern och kan inte vänta tills ugn eller bättre utrymme finns.

Jag fick tipset att konservera i form av örtsalt genom att mortla örter och havssalt och förvara i glasburkar. Är det någon som vet vilka proportioner havssalt och örter som kan passa bra? Fifty-fity? Mer salt än örter??
Titel: SV: Örtsalt, proportioner?
Skrivet av: tinna.m skrivet 09 jul-10 kl 10:44
Jag kör mina grönkryddor i matberedare.
 När det gröna är färdigmixat, häller jag i 1/3 - 1/2 salt, volym - inte vikt. Mer när jag har saftigare kryddor, mindre till torrare.
"Matsalt" gör jag på grovsalt, bordssalt på finsalt.
Torka i solen eller olla, varmluftsugn går bra. Rör ofta medan det torkar. Ha i hylleblommor, vanilj, citronskal -det gula, selleri mm 
Livets salt ;)
Titel: SV: Örtsalt, proportioner?
Skrivet av: Naturliv skrivet 12 jul-10 kl 11:36
Nu har jag provat. Ungefär fifty-fitfy salt respektive blandade kryddor. Hälften mortlade jag med finsalt, hälften med havssalt. Det blev väldigt fuktigt så det krävs nog lufttorkning också. Antagligen tog jag för mycket salt, för det blev VÄLDIGT salt. Men salt går det ju åt lite extra så här i sommartider ...
Titel: SV: Örtsalt, proportioner?
Skrivet av: tinna.m skrivet 12 jul-10 kl 11:48
Passa på när det blåser. Och som sagt rör om ofta :)
Titel: SV: Örtsalt, proportioner?
Skrivet av: gurra_58 skrivet 12 aug-10 kl 22:35
Tidigare har jag alltid torkat mina kryddor, men nu när örterna växer så att det knakar i krukorna vid husvagnen behöver jag ta tillvara på dem mitt under semestern och kan inte vänta tills ugn eller bättre utrymme finns.

Jag fick tipset att konservera i form av örtsalt genom att mortla örter och havssalt och förvara i glasburkar. Är det någon som vet vilka proportioner havssalt och örter som kan passa bra? Fifty-fity? Mer salt än örter??
Jag fryser alltid mina kryddor i glasburk med tätslutande lock.I med kryddorna och in i frysen med hela burken
Lätt att ta sen när man behöver lite till något.Inget vatten el salt el liknande behövs
Titel: SV: Örtsalt, proportioner?
Skrivet av: Lidhem skrivet 14 aug-13 kl 07:18
Jag tar 0.5 dl-1dl örter till 2 dl salt Havs- eller grovsalt. tar färska örter och mortlar tillsammans med saltet och ner i burken. Klart.
Titel: SV: Örtsalt, proportioner?
Skrivet av: kurt skrivet 14 aug-13 kl 11:25
Jag tar 0.5 dl-1dl örter till 2 dl salt Havs- eller grovsalt. tar färska örter och mortlar tillsammans med saltet och ner i burken. Klart.


Med de proportionerna så får du en slutlig salthalt på ca 95%?

Saltet skall bara vara där för att ge lite smak, 2 liter örter + ev andra grönsaker till 2 msk salt är mera rimligt!

http://svenska.yle.fi/recept/2010/10/27/ortsalt (http://svenska.yle.fi/recept/2010/10/27/ortsalt)
Titel: SV: Örtsalt, proportioner?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 14 aug-13 kl 11:36
Vi brukar köra på ca 5 dl salt till kanske 3 tiolitershinkar med färska örter som vi mixar ihop och torkar. Sen kan man göra på mindre salt också men då blir det mer en kryddblandning än ett örtsalt(dock väldigt gott).