Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: ersam skrivet 08 jul-10 kl 07:25
-
Som nybörjare så har jag ju trott att det där med medelskörd är något man ska räkna med. Lite mer ibland lite mindre andra år. Sen läser man om vissa som har stora skördar 75-100 kg vilket ju inte finns in ens sinnebild.
Men måste säga att man blir positivt överraskad när man helt plötsligt står med 175 kg honung på fem samhällen! :o
Jag hade väl räknat med 75-100 kg totalt på säsongen...
Bra honungsår eller är det så det ska vara? :)
-
Jag har skördat 75kg på två samhälle fram till midsommar och då finns det ändå 5 lådor till på dom som ej blivit täckta.
Linden står i blom så det blir nog mer.
Hyfsad skörd tycker jag.
-
vi har skördat 330 kg på 8 samhälle på raps hittils i år sen satte vi dem på ryps strax efter slungning och det ser ut att kunna bli rekord skörd i år ;D ;D
-
Hej! Får du honung på vårrybsen? Här blev det inget, så jag flyttade bina efter en vecka.
Beekeepern.
-
vi har skördat 330 kg på 8 samhälle på raps hittils i år sen satte vi dem på ryps strax efter slungning och det ser ut att kunna bli rekord skörd i år ;D ;D
Har du fått 330 kg på 8 samhällen (ca 41 kg/smh) mot raps så har du trots ditt personliga rekord en stor rekordpotensial!
3-lådor till yngel, lådskiften, ramskiften med lite timing och 4 skattlådor och du hamnar högre!!
Jag har vänner som inte gör ett skit åt detta och får 45-50 kg medan de som lägger ner en halvtimme på yngelutveckling får 75-80 kg när det är som bäst.
Man kan alltså påverka resultatet!!
-
jo rybsen ger fint i nv skåne hur mycket som helst två lådor yngelrum och sen bara bonka på skattlådor så fort dom börjar till att bli halv fulla ett sörens drag och vädret är underbart!
har hört om ett försök i mellanskåne 63 samhällen och ett hav av raps runt om uppskattningsvis 3 km radie runt samhällena och det var planen att det skulle ge 3000 kilo men efter slungning hade det gett ca 160 kilo tji fick dom
-
Det är så herrejössesbra honung iår.
Gjorde avläggare i månadsskiftet mars/april, delade 1 sam. på 4-5 och har satt på 4e skattlådan på alla nu!
så ett par hundra kilo per övervintrat samhälle borde jag få iår.
-
Det är så herrejössesbra honung iår.
Gjorde avläggare i månadsskiftet mars/april, delade 1 sam. på 4-5 och har satt på 4e skattlådan på alla nu!
så ett par hundra kilo per övervintrat samhälle borde jag få iår.
Använde du en norsk räknedosa?
-
Använde du en norsk räknedosa?
Jag antar att poze räknade att alla avläggarnas produktion var tack vare det övervintrade samhället, och att om man då räknar kostnad/vinst per övervintrat samhälle så tar man med avläggarnas produktion.
Annars vore ett par hundra kilo per samhälle en ordentlig utdelning. Hade man en sådan drottningstam kunde man sälja avläggare och drottningceller eller nykläckta drottningar till ordentliga priser...
-
Jobbar man i kupan med en "rimlig insats" vinner man 1) mindre svärmlystnad, 2) större yngelutbreding, 3) mera bimassa, 4) mindre problem, 5) bra honungsskörd.
Bra för mig är ca 40-45 kg mitt i stan utan oljeväxter. Jag tror att ängsmark ger mera utdelning i år än tidigare pga den sena våren och att man flyttat fram slåttertiden några veckor på många platser.
-
Jag har slungat 90 kilo på 4 samhällen idag!
Ett av samhällena gav bara en halv hls-låda så det är nästan så att tre samhällen dragit in allt. Samhället som inte drar ägnar sig ideligen åt svärmförberedelser och har väl inte tid att hämta mat... ::)
Nästan 30 kilo per samhälle efter halva säsongen (vi brukar ha drag en bra bit in i augusti) är bra för att vara mitt område och jag är mycket nöjd! Hittills är det bättre än i fjol! Då har jag också gjort sex avläggare på dessa samhällen hittills.
-
Det är ett bra nektarår på många håll trots den kalla långa våren, Grattis!
-
Ta gärna en titt hur det ser ut med utrymme för äggläggning.
Mina bin fyller även yngelrummet med honung och de mellanväggar som de fick för en vecka sen börjar de fylla med honung innan
de är stora nog för äggläggning. De har tre-fyra LN lådor anpassat
till bimängden så om de bara la honungen längst upp som de
skulle så vore det OK. Finns det grundkurser för lata bin ?
Men jag tog ett grymt beslut igår och skattade färdiga ramar.
Handvevad slunga i 30 graders värme och gick igenom 6 samhällen
med overall. Varmt...... Overallen behövdes. Bina gillar inte att bli avborstade från honungsramar. Men nu har alla ett par nyslungade ramar i yngelrummet och jag 25 kilo sommarhonung.
-
Det går inte att jobba med skyddskläder i värmen.
-
Visst går det, om man är ung och pigg och gillar bastubad.
Gillar att räknas som "grabben" i biodlargänget. Skulle kanske
gå i en schackklubb också men annars är det nog kört.
-
Vi satt ute och käkade och folk skojade "ja var är honungen ..." då gick jag och hämtade en ram med honung och en massa bin hakade på förstås.
Det tog ca 3 sekunder så stod alla upp ca 10 meter bort. Alltså, sticker dom inte mig så händer det inte någon annan heller.
Motade undan lite bin och drog av lite celler på ett fat och lämnade tillbaka ramen. Men det gör jag bara i några samhällen som jag känner väl.
-
Nästa gång får du göra såm gamla gubbarna och stoppa en näve med drönare i :-X munnen :-X mvh :P
-
Idag har jag slungat 60kg till + dom 75kg tidigare och detta på två samhällen.
otrolgt bra tycker jag dessa drottningar ska jag nog försöka avla på nästa år.
Men det har varit besvärligt att hantera detta mitt slungrum är alldeles för provisoriskt,måste lösas till nästa år.
-
Vill bara tillägga att dessa kupor står i villa område med ängar och skog.
-
Bara att grattulera!
Produktionssamhällen i villa/trädgård brukar fungera bra med stora snittskördar. Jag skall skatta det stora samhället i veckan så får vi se hur mycket det blev.
-
Ja nog blir det ett honungsår som går till historien. Mitt gamla rekord på ett samhälle rök under lördagen då samtliga samhällen ligger och nosar på 100 kg nivån. Ett samhälle ligger redan på 121 kg och vi har hela augusti kvar. Det finns för övrigt mycket honung kvar i lådorna som inte är täckt. Har varit biodlare i snart 40 år och har aldrig varit med om något liknande.
-
Ett samhälle ligger redan på 121 kg och vi har hela augusti kvar.
121 kg! :o
Bara att lyfta på hatten och gratulera! :D
-
Fantastiskt honungsår alltså. Jag hoppas att alla då har råd att inte ta allt från bina. Det är ju faktiskt en del av deras immunförsvar. Vi måste nog inse att bina idag är svagt förklenade genetiskt och ganska mottagliga mot sjukdomar, t.ex virus från varroa. Förebyggande hälsovård är att föredra. Nästa vinter kanske blir tuff. Många samhällen verkar ju ha stressat en del i sommar också?
Här kommer något om socker: Socker
Bina invintras i bivänlig biodling med honung. Om stödfodring är nödvändig används utspädd honung. Socker bör användas endast i undantagsfall. Honung är binas naturliga föda och innehåller kombinationer av ämnen de själva komponerat.
Honung anses hälsobefrämjande för människor och är det för bin också. Kemiskt framställt socker är egentligen inte ekologiskt hållbart. Överkonsumtionen av socker bidrar till att åkerareal köps upp i fattiga länder och bidrar till svält, aktuellt i tex. Kambodja Det anses alltmer orsaka en rad sjukdomar bland människor med följder för sammansättningen av bakteriefloran i tarmen. Lennart Nilssons bilder visar att bina också har bakterier i tarmarna. Honung används anticeptiskt vid hudläkning, socker skulle ha motsatt verkan. Bina berövas sin egen medicin, en del av sitt eget immunförsvar.
TobiasOlofsson_AlejandraVasquez_hemsidaDr Tobias Olofsson och Dr Alejandra Vasquez, Lunds Universitet har nyligen konstaterat att det i den omogna honungen finns 13 olika mjölksyrebakterier. Dessa medverkar sedan till att ca 100 olika för bina nyttiga ämnen, även antibiotika liknade, bildas i den mogna honungen. De hävdar att vissa bekämpningsmedel mot varroa tar död på dessa mjölksyrebakterier i binas tarmar och därmed deras immunförsvar.: ……”på vårkanten kan mjölksyrebakterierna inte leva på den sockerlösning biodlaren förser dem med. Då blir bina lätt sjuka. ……..(Ny teknik 2012)
……”Bina kläcks inte med sin bakteriekultur utan får den genom att äta honung från vuxna bin i kupan. De här faktorerna menar forskarna därför har stor betydelse eftersom det kan vara en delförklaring till den omfattande, och till stor del oförklarliga bidöd som drabbar bisamhällen över hela världen, så kallad Colony Collapse Disorder (CCD). De menar att metoderna inom biodling därför behöver förändras för att i stället stödja mjölksyrabakterierna, eller kanske till och med tillföra extra bakteriekultur”…..
……”Eva Forsgren och Ingemar Fries vid Sveriges Lantbruksuniversitet har i ett samarbete med forskarna i Lund visat att mjölksyrakulturen kan motverka de två svåraste av binas bakteriesjukdomar som kallas europeisk och amerikansk yngelröta.”….. (Miljömagasinet 2012)
”Socker, eller av bina omvandlat socker, har ett annat ph-värde än honung, vilket gynnar icke önskvärda varelser i kupan”
-
Titta gärna på datum för Janos inlägg. 2010 var ett bra honungsår. 2013 är mitt sämsta på mer än 30 år. Det går upp och det går ner. Bina är friska och fina men det finns nästan inget att hämta. Vinter gick hårt åt både blåbär och hallon.
-
Om man matar bina med honung som inte kommer ifrån deras kupa , eller med honung från en okänd leverantör KAN det hända att man sprider nosema eller ännu värre yngel röta mellan kuporna och bigårdar.
Värt att tänka på när man gör en risk analys
mvh Edward :P
-
Drar upp en gammal tråd...
Jag började 2015 och startade i år med tre övervintrade samhällen (samtliga med drottning från 2015, inga förluster), varav ett troligen hade en problemdrottning (åtgärdat, men svagt samhälle).
Nackakupor 3/4 langstroth och plastramar rakt igenom. Tre lådor i yngelrummet.
Ett av samhällena är riktigt kraftigt och i början av juni skördade jag runt 25 kilo, cirka 90% kom från det starka samhället. Gissar att det mesta var från maskros (ingen raps).
Nu idag plockade jag av tre fulla skattlådor från det starka samhället+2 lådor från det andra. Dock inget från det svaga samhället.
Det starka samhället har gett cirka 50-60 kilo.
Hallonen verkar ha blommat över redan? (torka?) och jag börjar undra om det blir mer i år?
Har ni också haft en bra start och hur tror ni det utvecklar sig framöver?