Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Malinowska skrivet 15 maj-06 kl 11:33

Titel: Yoghurtkultur
Skrivet av: Malinowska skrivet 15 maj-06 kl 11:33
Hej!
Jag har läst under "yoghurt" att man kan göra det genom att tillsätta yoghurtkultur, som man köper.
Men hur framställer man yoghurtkulturen själv?
Någon som vet???

Titel: Re:Yoghurtkultur
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 15 maj-06 kl 11:41
Tror inte man kan göra helt ny yoghurtkultur bara sådär. Du tar lite yoghurt och tillsätter så det blir ny och mer yoghurt..
Eller så kan man använda kefirkorn så blir det som yoghurt.. eller kvarg.. eller vad man nu tycker det är som..
Titel: Re:Yoghurtkultur
Skrivet av: Malinowska skrivet 15 maj-06 kl 11:53
Okej... fast hur kom den första yoghurtkulturen då?
Är det som hönan och ägget? :)
Titel: Re:Yoghurtkultur
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 15 maj-06 kl 12:04
Ja, alltså yoghurtkultur är ju några olika bakterier och bakterier förökar sig genom delning. Hur första bakterien kom till är väl samma sak som hönan och ägget..

I reaaally don't know..  

 ??? ::)
Titel: Re:Yoghurtkultur
Skrivet av: Gruff skrivet 15 maj-06 kl 13:43
Lactobacillus Bulgaricus  ;D Finns i köpeyogurt. Använd den första gången och ta utav den nya yogurten till nästa gång, och nästa, och nästa.......... Jag skulle tro att den bästa nu är den som finns i turkisk yogurt.
Titel: Re:Yoghurtkultur
Skrivet av: jette skrivet 05 jun-06 kl 18:05
hej,
kolla in i denna sida. där står det i hur man gör. http://www.livsmedelssverige.org/livsmedel/animalier/mjolk/fil.htm
lycka till
Titel: Re:Yoghurtkultur
Skrivet av: Magda skrivet 28 jun-06 kl 20:25
Ja det var ju informativt, men jag hittade inte något handfast recept på hur jag gör hemma.

Däremot hittade jag det hos, kanske portad på detta forum, Martha Stewart.

http://www.marthastewart.com/page.jhtml?type=content&id=recipe2843&contentGroup=MSL&site=living

Jag sökte på homemade yogurt.  Ni med egna kor och mer erfarenhet av självhushållning kan väl det redan. Jag ilar ner i köket och provar. Är det förresten lönt, vad kostar yogurt jämfört med mjölk?
Titel: Re:Yoghurtkultur
Skrivet av: Pinglan skrivet 30 jun-06 kl 00:09
Någon gång bildades yogurt, vet inte om mitt kom ihåg är tillförlitligt ... men jag tror jag läst att det var från sto eller fårmjölk ....
Så var du glad att bakterien är "uppfunnen" ... man behöver ju inte "uppfinna hjulet 2 ggr" ....
Tror det finns en bok som säljs "här" som beskriver hur man gör yoghurt ....
man värmer mjölk så bakterier dör, svalnar av till 45 grader - tillsätter yohurtkultur och häller på termos (eller bygger någon värmebehållare, eller lindar in i filt)
Som ett under så är allt yughurt nästa dag .... behöver röras, lite annorlunda konsistens är det annars...
Mjölk är billigare än yohurt, ca 2-3 kronor ....
ha ett långt och hälsosamt liv  ;)
Pinglan
Titel: Re:Yoghurtkultur
Skrivet av: Magda skrivet 01 jul-06 kl 16:04
Okej, två - tre spänn är väl kanske inte det som sätter mig i konkurs. Men många bäckar små. Och sen är det ju en härlig tillfredsställelse att ha gjort maten själv.
Titel: Re:Yoghurtkultur
Skrivet av: rosita51 skrivet 05 aug-06 kl 09:23
Det blir visserligen något billigare att göra egen yoghurt, men den största vinsten är väl ändå att man har en färskare yoghurt med mer nyttiga bakterier! Bakterierna dör efterhand, så köpeyoghurt innehåller vid sista förbrukningsdagen endast 10 % av vad det fanns i från början!  :o