Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: bock skrivet 14 maj-06 kl 21:38

Titel: ostkaka
Skrivet av: bock skrivet 14 maj-06 kl 21:38
Har idag provat på att göra ostkaka på getmjölk. Det gick alldeles utmärkt. Ingen större skillnad på smak och konsistens.
Titel: Re:ostkaka
Skrivet av: git skrivet 14 maj-06 kl 22:22
Jag har inte lykats lära mig gilla tex. ost på getmjölk. har svårt att tro att det inte är skillnad i smaken
Titel: Re:ostkaka
Skrivet av: Gruff skrivet 28 jul-06 kl 11:49
Bock, vilket recept använde du? Alltid kul att prova olika och jämföra.
Titel: Re:ostkaka
Skrivet av: Per L skrivet 08 aug-06 kl 18:06
Vi gjorde ostkaka i helgen.
5 liter mjölk från bonden.
1 msk ostlöpe från Apoteket.
5 msk vetemjöl.

Sjukt gott.
Ostkaka på Hälsingevis.
Titel: Re:ostkaka
Skrivet av: Gruff skrivet 08 aug-06 kl 19:40
Va, ingen mandel? Dä ä la ingen ostkaka?!  ???

Oh, herregud. Nu höll jag på att dra igång ett geografiskt gräl ala palt här. Men visst är det kul att vissa bara "ska" vara där, om man är van vid det.
Titel: Re:ostkaka
Skrivet av: Per L skrivet 08 aug-06 kl 20:16
Morsan ringde strax innan vi skulle göra ostkakan.
Jag sa att vi skulle göra ostkaka.
'Småländsk då', sa morsan, 'det finns ju inget annat'.
Njae, vi ska göra äkta Hälsinge-ostkaka, sa jag.
'Näe, småländsk ska det vara', sa hon.

Du kunde ju ha sagt...'Åhh vad roligt, eller, Åhh vad gott....', sa jag

'Ostkaka från Hälsingland... har jag aldrig hört talas om', sa hon.

Nej just det.... sa jag.

Hur som helst.... det är givetvis riktigt smaskens med mandel i tycker jag.
Det lär nog bli några sådana också vad det lider men bonden vi köper mjölk av undrar nyfiket ifall vi ska göra äkta Hälsinge-ostkaka och man vill ju inte lägga sig och sova med dåligt samvete, så äkta blev det.
Titel: Re:ostkaka
Skrivet av: Gruff skrivet 08 aug-06 kl 21:29
Ja, precis såna samtal är ju bara så kul!

Jag har följt paltkriget på nära håll genom ingifta norrlänningar och det är lika kul varje gång. Potatis eller inte potatis. Rå riven eller kokt kall och mald. Fläsk eller inte. Och i så fall, stekt eller rå? Andelen kornmjöl? Kornmjöl? Nej för helvete!

Och när jag sen utbryter att "palt, det är ju bara en överglorifierad kroppkaka utan fläsk". Ja, det var nog då den delen av släkten slutade hälsa på mig.
Titel: Re:ostkaka
Skrivet av: Suresh skrivet 08 aug-06 kl 21:54
Ja, precis såna samtal är ju bara så kul!

Jag har följt paltkriget på nära håll genom ingifta norrlänningar och det är lika kul varje gång. Potatis eller inte potatis. Rå riven eller kokt kall och mald. Fläsk eller inte. Och i så fall, stekt eller rå? Andelen kornmjöl? Kornmjöl? Nej för helvete!

Och när jag sen utbryter att "palt, det är ju bara en överglorifierad kroppkaka utan fläsk". Ja, det var nog då den delen av släkten slutade hälsa på mig.

Vad i h-e....

Palten bygger ju på potatis! Vem har påstått något annat? Säkert den sär stockholmaren som försökte göra omelett utan ägg!

Dessutom skall det var 4 kokta kalla potatisar per 2 kg rårivna, ungefär. Har du inte kornmjöl kan det gå det lika bra med en blandning av vete och graham, inte för mycket vete bara eftersom de kan bli för täta då.

Däremot brukar jag blanda i ett ägg för konsistensen, något jag ser at t många hoppar över. Och som vegetarian har jag sett att lök och linser stekt i sojasås ersätter fläsket ganska bra. Salt och fint.

Så var det met det. Och pitbor har int monopol på palt, bara så ni vet.
Titel: SV: ostkaka
Skrivet av: marymae skrivet 12 mar-10 kl 16:01
Hur gör man hälsingeostkakan? Jag ser receptet, men gör man samma som ett på småländsk fast med dessa ingredienser (har ett sådant recept)?
Titel: SV: ostkaka
Skrivet av: esten skrivet 12 mar-10 kl 16:22
Hälsinge ostkaka
3/4 dl mjöl
2 1/2 lit gammaldags mjölk
1/2 msk löpe
(ev 1/2 paket saffran för bättre färg)
Värm mjölken till 37 grader
Rör ut mjölet i lite av mjölken och späd på resten av mjölken
Häll i ostlöpet, låt vila i rums temp, i 1 tim
Sila massan genom silduk , har du plats ställ i kylskåp över natten
Nästa dag:
Ställ ugnen på 250 grader och ställ in en långpanna med vatten
Fördela massan från silduken i en ugnsfast form och grädda i vattenbad med alu,folie över i 30 min
Sänk till 225 grader och grädda tills kakan är fast i mitten ca 1 tim
Låt den svalna och häll av överflödig vätska
(Rör ut det stötta saffranet i lite vatten och pensla kakan med)
Servera med vispad grädde och hjortron sylt

Några tips . Den blir väldigt hård om man fryser den , så skär portionsbitar och styckfrys .

God att värma i ugnen om den varit fryst , häll på lite grädde innan den ställs in .
Grädda tills den börjat få lite färg .
Titel: SV: ostkaka
Skrivet av: Krantzgården skrivet 10 apr-10 kl 22:49
Hej på er!
Det ska vara Småländsk ostkaka! Och med jordgubbssylt och vispgrädde...
Vaddå Paltkrig...
Framhärdar Krantzgården