Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: kossan skrivet 02 jul-10 kl 02:16
-
(http://)Har i sen afton gjort flädersaft!!!!
Skall bli gott att avnjutas!!!!
Anna :) :)
-
Sådär, nu har jag också satt en dubbel sats med fläderblomssaft. Nu är det bara att vänta 5 dagar 8)
-
Härligt! Jag ska plocka fläder på måndag, det blir nog en omgång saft och resten hamnar i frysboxen!
-
Vad går ni efter för recept när ni gör fl-saft? Har bara gjort rårörd jordgubbsaft och rabarbersaft....
Finns det falsk fläder som är giftig? har blivit varnad för det...
häln Carina
-
Att se skillnad på fläder finns det beskrivning på i den här tråden: http://www.alternativ.nu/index.php?topic=92522.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=92522.0)
Receptet jag använder innehåller:
40 fläderblommor
2 L vatten
2,5 kg socker (kan ha varit 2,25 också ska försöka hitta receptet och kolla)
50 g citronsyra
3 st citroner
Sköljer blommorna från insekter. Tvättar och skivar citronerna (i orginalreceptet använder de rivet skal plus saft). Lägger blommorna i en stor kastrull med citronskivorna över.
Koka upp vattnet, rör i först socker tills det löst sig och sedan citronsyra.
Häller sockerlagen över det andra och sedan får det hela stå kallt i fem dagar innan det silas.
-
Jag ska plocka fläder på måndag, det blir nog en omgång saft och resten hamnar i frysboxen!
Funkar det bra att frysa in blommor? Vet du hur det är att använda torkade blommor?
-
Det går jättebra att göra saft på frysta blommor. I mitt fall är problemet mer att i vinter komma ihåg att göra den. :-[
Att torka blommor har jag aldrig provat. Men jag kan inte se att det skulle vara några problem med det. I alla inte för te.
-
senaste fläderbullentinen från blekinge:: en sats saft satt ;D ;D ;D ;D ;D
-
Och jag går och väntar på att blommorna ska slå ut...
(Lite skoj är det att bilden längst upp heter syrensaft ;D)
-
Har gjort 6,5 satser fläder saft i kväll och mer är på busken men de klasarna måste slå ut först. Minst lika mycket kvar. Tidigt i år det brukar vara vid nästa månadsskifte eller tredje veckan i juli.
-
Här (södra vätterbygden) är allt flera veckor försenat... :(
-
Nu har jag gjort första saften för i år! Rev citronskalet och pressade halvor för att få ut maximal citronsmak.
Men... i vår källare är det 15 grader, är det svalaste stället jag kommer åt, har inte plats i kylen! Är det för lång tid att låta det stå i tre dygn då??
-
Här (södra vätterbygden) är allt flera veckor försenat... :(
Det var försenat tidigare men nu har det gått förbi till att vara för tidigt, (södra vätterbygden).
Vi brukar få skynda oss att göra saften för att vi varit på semester i slutet av juli, men i år är skörden nu i min trädgård...Får vänta en dag till innan vi kan ta en eller två satser till och ytterligare ett par dagar till det sista men det har slagit ut så mycket sedan i går...har inte baljor/kastruller så det räcker... ???
-
Här i norra småland så tycker jag att flädern är ett par veckor (minst) senare än normalt. Har iallafall gjort två omgångar saft hittills, lite av det åker ner i frysen :)
-
har inte baljor/kastruller så det räcker... ???
Skaffa en sån plasttunna man jäser eget vin i, kostar inte många tior!
-
Är det ingen som använder bären? Kan man göra något spännande med dem?
-
Du kan göra saft på bären också. Ica-kuriren har på sin hemsida ett recept på fläderbärssylt, hittade det här om dagen så jag har inte provat det själv:
http://www.icakuriren.se/Mat-Dryck/Recept/?TypeId=9&IncludeText=fl%E4der&RecipeId=4479 (http://www.icakuriren.se/Mat-Dryck/Recept/?TypeId=9&IncludeText=fl%E4der&RecipeId=4479)
-
Att se skillnad på fläder finns det beskrivning på i den här tråden: [url]http://www.alternativ.nu/index.php?topic=92522.0[/url] ([url]http://www.alternativ.nu/index.php?topic=92522.0[/url])
Receptet jag använder innehåller:
40 fläderblommor
2 L vatten
2,5 kg socker (kan ha varit 2,25 också ska försöka hitta receptet och kolla)
50 g citronsyra
3 st citroner
Sköljer blommorna från insekter. Tvättar och skivar citronerna (i orginalreceptet använder de rivet skal plus saft). Lägger blommorna i en stor kastrull med citronskivorna över.
Koka upp vattnet, rör i först socker tills det löst sig och sedan citronsyra.
Häller sockerlagen över det andra och sedan får det hela stå kallt i fem dagar innan det silas.
Jättetack för alla tipsen- nu ska jag ut o leta fläder och göra saft :-)))
-
Jättetack för alla tipsen- nu ska jag ut o leta fläder och göra saft :-)))
Fast jag tycker det ser ut som hemskt mycket socker!
Jag kör efter samma recept, men bara 1,25-1,5 kg socker, blir sött!
Recept finns här http://www.dansukker.com/default.aspx?ID=38&ProductPage=1&ProductID=1571&GroupID=56 (http://www.dansukker.com/default.aspx?ID=38&ProductPage=1&ProductID=1571&GroupID=56)
Här är förresten ett annat recept som jag inte testat, men som låter gott!
http://www.tasteline.com/recept/jordgubbs-fladerblomssaft (http://www.tasteline.com/recept/jordgubbs-fladerblomssaft)
-
Skaffa en sån plasttunna man jäser eget vin i, kostar inte många tior!
Var får man tag i sådana? Är det inte en liten öppning på dem?
-
Weasel, ta i stora citroner eller någon några till om det är för sött :)
-
Jag har gjort första omgången saft idag! Jag har 20 klasar fläder, 2 liter vatten, 2 citroner och 1-2 kilo socker. Det blir lagom tycker jag!
En sats flädersirap blev det också och så tolv påsar med blommor till frysen och vinterns saftkok!
-
Var får man tag i sådana? Är det inte en liten öppning på dem?
Tex på ica maxi eller liknande. Många ställen nu i saft-tider! Jo där är en liiiten öppning ca 0,5cm i diameter, men där har jag tryckt i en bomullstuss bara.
-
Flädersaft finns på flaska i affären men den är uppblandad med äpple. I annat fall är det bara att fråga runt bland dem som har i sina trädgårdar. Det finns sådana med som blivit vilda, jag menar att de växer i någon öde-trädgård.
I annat fall köp en planta eller fler i någon handelsträdgård för en hundralapp stycket, brukar höra till grundsortimentet och tas in regelbundet.
-
Fått tag i 30 L hink med lock för vin produktion, köpte till ett jäsrör så det blir tätt. Hoppas det förslår...får tömma över de 6,5 satserna i den och göra nya i kastrullerna. I nödfall får man väl ta och frysa in klasarna i vatten och pressa citronerna och göra saften senare.
-
Jag har gjort första omgången saft idag! Jag har 20 klasar fläder, 2 liter vatten, 2 citroner och 1-2 kilo socker. Det blir lagom tycker jag!
En sats flädersirap blev det också och så tolv påsar med blommor till frysen och vinterns saftkok!
hur fryser du blommorna? med eller utan vatten?
-
Plockade fjorton satser till i kväll så nu är jag uppe i tjugo totalt och det är ändå lite kvar kanske två satser till, puh. Var tvungen att frysa in sex satser som ska tas direkt när jag fryst in de andra tjugo...
-
Jag ska med göra min älskade fläderblomssaft, imorgon. Ska plocka nya blommor, för de jag plockade häromdagen blev liggande, fåren rymde och så fick jag hoppa in och jobba extra..... eftersom blommorna är torra och fula är det nog lika bra att plocka nya. Här dignar det av dem, tycker att de blommar exakt samma tid som förra året.
-
(http://)Har i sen afton gjort flädersaft!!!!
Skall bli gott att avnjutas!!!!
Anna :) :)
Ha ha ha........såg nu att jag har döpt bilden till syrensaft.....lovar att det är fläder!!!!!!! ;D
-
hur fryser du blommorna? med eller utan vatten?
När jag fryser blommorna så stoppar jag dem bara i en fryspåse och suger ur luften. I varje påse ligger rätt antal enligt receptet. I mitt fall 30 stycken.
-
När jag fryser blommorna så stoppar jag dem bara i en fryspåse och suger ur luften. I varje påse ligger rätt antal enligt receptet. I mitt fall 30 stycken.
smart! påsarna tar ju inte så mycket plats då,ska göra likaledes ;)
-
När jag fryser blommorna så stoppar jag dem bara i en fryspåse och suger ur luften. I varje påse ligger rätt antal enligt receptet. I mitt fall 30 stycken.
Ja, så gör jag med! Det funkar jättebra!
-
Vad gör ni med alla djur som trivs så bra i flädern? Pelar bort dom? Ignorerar dess existens?
-
Vad gör ni med alla djur som trivs så bra i flädern? Pelar bort dom? Ignorerar dess existens?
I år har det varit väldigt lite ohyra på den fläder som jag plockat. Annars så petar jag väl på blommorna och de som råkar hamna i saften skummar jag bort...