Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Osttokig skrivet 01 jul-10 kl 13:39
-
Hur gör man ett egen kontrollprogram?
Jag har letat över hela näten men inte hittat någon man kan få ider från..
Detta är svårt tycker jag....
-
Det är inte meningen att du ska förstå, vad skulle då konsultena leva på?
-
Du kan kolla på kommunens hemsida... där ska finnas tips om hur man gör. www.sverigesgardsmejerister.com (http://www.sverigesgardsmejerister.com) har kanske också några tips på sin sida.
Sök på branschriktlinjer på livsmedelsverkets hemsida.
Det ordnas kurser lite här, kan kanske vara bra att gå
-
Finns jättebra på eldrimner.com Man kan ladda ner eller köpa i mappform.
-
Ok
Kan du skicka länken??
-
http://www.aurorum.se/download/18.7cec93701132104b65f80009960/egenkontroll+enligt+haccp+principerna.pdf (http://www.aurorum.se/download/18.7cec93701132104b65f80009960/egenkontroll+enligt+haccp+principerna.pdf)
Här får du ju lite ideer, sen får du mer kunskap när du går HACCP utbildningen.
Egenkontrollprogrammet är ju egentligen inget som är hugget i sten, utan man upprättar ett som passar just ens egna verksamhet. Går igenom sin produktion och försöker skapa en uppfattning om var de kritiska punkterna finns, och dom skriver man då ner med en notering om hur ofta dom ska kollas. Och så då plats för signatur och datum då man kontrollerat.
T.ex om du ska göra mejeriprodukter och köper in mjölk. Då är ju en lämplig kontrollpunkt *temperatur inkommande mjölk* Då mäter man den varje gång det kommer in mjölk, och noterar datum och resultat.
Kommer det sen nån och klagar på att en ost var sur,eller vad som helst..så kan du gå tillbaka och kolla..hurdan var tempen på mjölken när den kom? Som ett exempel.
-
http://www.eldrimner.com/1685.rapporter_bocker.html (http://www.eldrimner.com/1685.rapporter_bocker.html)
-
ok var bra Tack då ska jag börja läsa... :D