Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Lisasgården skrivet 13 maj-06 kl 12:08
-
Jag har en gång fått en flaska saft/dricka gjord på svartvinbärsblad.
Det var en genomskinlig, lite simmig dryck och smaken var frisk med bara en antydan till svartvinbärssmak.
Är det någon som har recept på detta ??
-
hejsan..
jag vet precis vad du menar...tyvärr har jag inte receptet :'(...det är bland den godaste saft jag har druckit..ska försöka få tag på receptet..har försökt förut utan att lyckas...
det enda jag kommer ihåg är att det var massor av blad, citron och sockerlag...kanske något mer det är ca 13 år sedan jag sist drack den...
om jag hittar det så skriver jag ut det här....
/daltös
-
Tadaaa!
Det här behövs till 2,5 liter saft.
2 liter svarta vinbärsblad tämligen fast packade
2 liter vatten
2 kilo socker
3 citroner
50g citronsyra
Gör så här:
1. Skölj bladen och lägg dem i en stor bunke eller stengodskruka ( glas kan också användas men då måste den hettas upp innan den heta lagen hälls över)
2.Koka vatten och socker till en klar lag, häll den över bladen.
3. Skjölj cotronerna och skala av det gula med en potatisskalare. Lägg skalen i krukan. Pressa saften ur citronerna och häll i krukan tillsammans med fruktkött och eventuella kärnor.
4 Tillsätt citronsyran. Rör om lite i den heta blandningen, låt det hela kallna. Ställ sedan krukan övertäckt i kylskåp i 5 dagar.
5. Sila saften genom silduk. Häll upp på rengjorda flaskor och ställ kallt. Eller frys in i mindre förpackningar.
6. Det som är kvar i silduken kan läggas tillbaka i krukan, häll över någon liter kallt vatten. Rör om och sila. Du får en utspädd eftersaft som bör njutas tämligen omedelbart.
(efter en gammal Allt om mat)
Lycka till!
M.
-
tack molly!! :D
-
Tackar från mig oxå !!!
-
Låter bra :) Kolla bara att inte citronerna är besprutade. Det brukar stå varningslappar på lådorna de kommer i, vanligen. (Fast man kan ju inte lita på att affärerna har citronerna i dessa lådor)
Välsorterade butiker säljer såklart ekologiskt odlade citroner :)
-
Hej zoodiak!
Jag har också ett recept med svartvinbärsblad + vinbär. Det är bra om man inte har så mycket vinbär på busken. Eller vill använda dem till annat också. Dessutom är det nyttigt!
Svartvinbärsdricka med bär och blad
200 st blad (inte så jobbigt att räkna som kan kan tro)
1 l svarta vinbär
1 citron i skivor
30 g vinsyra
1,5-2 kg socker (man behöver inte alls ta så mycket, fryser man in i småportioner så räcker det med hälften om inte ännu mindre)
2 l vatten kokas tills med socker och hälles över vinbärsblandningen. Låt stå kallt i 3 dagar. Sila ifrån och häll upp på 2 dl- formar och frys in. Blandas med 1 l vatten (eller om det kanske är blandas till 1 l , du får prova).
-
:DNej..men jag har recept på svartvinbärsthe...
torka bladen o låt de smulas ner i svart the..jättegott o nyttigt
hejsan..
jag vet precis vad du menar...tyvärr har jag inte receptet :'(...det är bland den godaste saft jag har druckit..ska försöka få tag på receptet..har försökt förut utan att lyckas...
det enda jag kommer ihåg är att det var massor av blad, citron och sockerlag...kanske något mer det är ca 13 år sedan jag sist drack den...
om jag hittar det så skriver jag ut det här....
/daltös
-
Den här e god ;D
Dryck på svartvinbärsblad
300 g färska svartvibärsblad
600 g citron
1 kg socker
6 l vatten
4 l vatten
4 g jäst (0,75 tsk)
Koka upp 6 l vatten.Tvätta citronerna och skala med potatis-
skalare.Det vita skalet skärs bort.Svartvinbärsblad,socker
citronskal och citronskivorna sätts i ett ämbar.Slå över det kokande vattnet.Rör om och låt dra ca:30 min.Häll över det
kalla vattnet.Kolla temperaturen som bör vara högst +37c .
Lös upp jästen i lite av vätskan,häll det i blandningen.
Låt drycken stå i rumstemperatur till följande dag.
sila drycken.sätt på flaskor med skruvkork.Får mogna i
kylen ca.en vecka.
Serveras avkyld.
recept 2
Vinbärsbladsdricka
300 g (ca 2l) svarta vinbärsblad
5 l vatten
500 g socker
1 citron
0,75 msk jäst
Skölj vinbärsbladen.Koka dem i 2 liter vatten cirka 10 minuter.
Tillsätt sockret,det gula skalet från den tvättade citronen,
citronsaften och resten av vattnet.Låt svalna till 37 grader och blanda i jästen.Låt jäsa över natten,sila och häll på flaskor.
Lägg eventuellt några russin i varje flaska.förvara svalt.
-
kan man göra svart vinbärsblads dricka i saftmajan ? ::) :-[ ??
-
Det blir nog en god dricka.
Vinbärsbladen fungerar närmast som spiken i soppan, men man får lite vitaminer istället för järn.
En del av de värdefulla aromerna kommer troligtvis från jästens arbete med sockret.
Absolutister kan helt enkelt koka ut bladen i vatten och dricka det som ett slags te.