Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Helen N skrivet 28 jun-10 kl 07:43
-
Hej,
Inför den kommande skördan tänkte jag rensa frysen lite. Hittade en påse röda vinbär och gjorde gelé på dem. Jag gjorde som jag brukar, tyckte det kom rätt mycket saft, blandad in rätt mängd socker, hällde upp i burkar, in i kylen och färdig! När vi skulle använda den upptäckte vi att gelén hade inte stelnat! Nu har jag 6 burkar gelé saft! Vad kan man göra med det? Känns olustigt att slänga några tips? Jag är vegetarian så någon gelatin ska det inte vara!
Hjälp!?!
-
Alternativ 1: Koka nya pektinrika bär (svarta vinbär tex), blanda i den gamla gelén när du häller i sockret och gör ny gelé på alltihop.
Alternativ 2: Koka upp med mer vatten och gör saft. Den kan bli lite klumpig, men garanterat god. :)
Alternativ 3: Ha i när du gör brunsås mm - jättegott!
-
Tack för tipsen!
Gelé i såsen låter jättemums!
-
Fruktpektin som förtjockning är veg och finns i butiken. Melatin tex.
Då behövs heller inte så mycket socker.
-
koka kräm och häll det på risgrynsgröt istället..
-
Vilka bra tips. Jag har provat att göra gelé på frysta svarta vinbär, och man bör ta lite mindre mängd vatten så blir det bra.