Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: fröken_trassel skrivet 26 jun-10 kl 00:16
-
Hejsan...
Tänkte göra i ordning korgar med lite smått och gott av hemkokta godsaker i höst och ge till släckt och vänner men då jag inte har en egen trädgård att odla godsaker i så skulle jag vilja ha tips på lite ovanligare saker man kan stoppa i korgen.. gjort på råvaror man kan hitta i skog och natur här i norrland..
Hade funderat på granskottsirap och rönnbärsgelé.. kanske även rabarbers marmelad.. Men vill gärna ha tips på mera smått och gott att koka på..
/Marie
-
Fläderblomssaft skulle nog bli uppskattat. Eller testa älgörtssaft.
-
Hej Nettus!
gärna recept pa älgörtsaft, tack o:) vill inte ger allt till lammen.
Januschka
-
trassel,
kollar med älgjägarna när säsongen kommer.. om de använder alla inälvorna. Tungan brukar försvinner för skytten, likadant hjärtan, men levern är stoooor! ;D
Jättebra leverpastej (glasburk) och tarmarna blir bra till korvstoppning.
Januschka
vinterbajs blir bra smycken men det hinner du inte med ;-)
-
Då och då får jag beställningar på korgar. Jag brukar fylla dem med Hyllemors saft, Apotekarens tröst (blåbär), Fars styrketår (tranbär), Mors hjärtedroppar (slånbär), Skogsglöd med flera. De flesta safterna är smaksatta med kryddor från örtagården. Kryddvinäger och olja, gelé till vilt, örtsalt, sopp-, fisk- och köttkryddor. Sylt av annorlunda slag, te och olika torkade kryddor. Tinkturer och salvor. Under sommaren brukar jag sätta i en kruka med en krydd- eller medicinalväxt. Humlekudde och lavendelpåse brukar också gå hem. Det finns mycket man kan fylla i en presentkorg. Hoppas att det går bra för dig med korgarna.
-
Tack så mycket för alla tipsen, nu har jag en del att fundera på (och koka på) Det där med leverpastej har jag aldrig tänkt på faktiskt.. Vilken lever blir godaste pastejen.. älg nöt eller annan? fyll gärna på med fler idéer :)
Förresten finns det något annat jag kan göra på enbär än enbärs dricka?
/Marie
-
Fläderblomssaft skulle nog bli uppskattat.
Fast för en norrlänning blir det ju lite svårt. Men det gör ju inget, för häggbärssaft är ju godare ;)
-
Torkad svamp är det ingen som nämnt, det är ju kanske inte så ovanligt men det brukar ju inte vara svårt att göra själv och ser man på de minimala påsarna i matbutiken med torkade trattkantareller, karl johan svampar mm. så kostar de ju en förmögenhet ifall man ska köpa dem.
-
Ett grundrecept:
FLÄDERBLOMSSAFT ca 24 dl
20 klasar fläderblommor/40 syrenblommor/10-15 älgörtsblommor
2 citroner
2-2½ liter socker
80 g vinsyra
1 vaniljstång
3 bitar hel kanel
1½ liter kokande vatten
Skölj blomklasarna. Klipp bort grova stjälkar. Borsta citronerna i ljummet vatten. Skiva dem tunt. Blanda socker och vinsyra. Klyv vaniljstången och dela den mitt av. Bryt kanelstängerna i något mindre bitar. Lägg hälften av blomklasarna i en bunke eller kruka. Hälften av citronskivorna läggs på. Halva socker- och kryddblandningen strös över. Lägg ett lager till på samma sätt med resten av ingredienserna. Koka upp vattnet och slå över. Lägg på lock och låt stå svalt 8-10 dagar. Efter några timmar rör man om och rör sedan en stund varje dag. Sila saften. Häll upp den på kalla flaskor.
-
Kryddsalt - gärna med enbär o annat torkat. Gourmetsalt säljs ju nu med Dill, Karljohansvamp o allsköns torkade smaker.
-
Ett grundrecept:
FLÄDERBLOMSSAFT ca 24 dl
20 klasar fläderblommor/40 syrenblommor/10-15 älgörtsblommor
Mitt första inlägg så om jag gör fel så vet ni varför... :)
Betyder det att du antingen använder fläder eller syren eller älgört?
Rabarber kan man göra chutney på. Du kan även använda olika kryddor och växter som du låter dra i olja och ge bort dem som matolja (t ex vitlöksolja) eller massageolja (ringblomsolja, lavendelolja). Dessutom är det enkelt att göra ringblomssalva. Om du tar i lavendel blir det en lugnande salva, utan lavendel kan du även ge den till hundägare och herrar:).
-
Betyder det att du antingen använder fläder eller syren eller älgört?
Japp!
-
Hur ser det ut med hallbarhet av saften?
Den är jo kall och flaskorna med om jag fattar rätt. Hur förhindra man mögel om inget vaccum skapas?
Januschka
-
Gör man inte åt saften direkt, måste man frysa in den. Jag vet inte om det går att blanda i natriumbensoat i kall saft...
-
Natriumbensoaten blandas i när du gör själva saften. Rör ner den när du har hällt på det varma vattnet.
-
Aha! :)