Alternativ.nu

Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: louise skrivet 22 jun-10 kl 18:50

Titel: Hur avgöra hur stor panna man behöver?
Skrivet av: louise skrivet 22 jun-10 kl 18:50
Fan. För längesen när jag påbörjade mitt pannköp så kom jag fram till att 30 kW passar här. Nu har jag fått tag på en på 25, och nån enstaka har sagt det kan räcka.

70 kvm, superdragit hus, 1000 liter acktank (kan ev lägga till). Hur blir livet med en på 25kW tro? Hur länge elda för att värma tankarna? Hur ofta?
Titel: SV: Hur avgöra hur stor panna man behöver?
Skrivet av: torbjorn skrivet 22 jun-10 kl 19:36
Ett så litet hus som 70 m² borde inte behöva mer än 5-8 kW medeleffekt för att hållas varmt, även om huset är dragigt och hur kallt det än är ute.

Om jag räknar rätt så bör 25 kW höja temperaturen i en 1 m³ ackumulatortank med 21,5 °C per timme, så då är det ju lätt att bedöma hur lång tid det bör ta att värma tanken om man bara bestämmer sig för vilka temperaturer man kan vänta sig i början och slutet av uppvärmningen.

Min bedömning är att en panna på 25 kW gott och väl räcker, den kanske till och med är onödigt stor. Satsa hellre på att täta och isolera huset än att oroa dig över tillgänglig värmeeffekt, det är en betydligt bättre affär i längden. Även om du har tillgång till billig ved så spar du en hel del arbete på att göra huset mer energieffektivt.
Titel: SV: Hur avgöra hur stor panna man behöver?
Skrivet av: Tapio skrivet 22 jun-10 kl 20:21
Halaj!

En väl tilltagen tumregel säger att man skall dimensionera för 50 W/kvm uppvärmd yta.
50 W*70 kvm = 3,5 kW
25 kW känns då väl tilltaget.

Själv bor jag i knuttimrad stuga med två plan.Golvyta på 35 kvm, vilket ger 70 kvm totalt.
På nedervåningen har jag elradiatorer på 1000 W + 350 W, och på övervåningen 800 W+ 350 W. 2,5 kW totalt alltså. Och aldrig har jag frusit. Eller förresten, det har jag gjort, men det är för att jag snålar!  ;)

//T
Titel: SV: Hur avgöra hur stor panna man behöver?
Skrivet av: louise skrivet 22 jun-10 kl 20:35
Jag äääälskar era svar! Jag kommer dyrka de som den eviga sanningen:-)

Jag kanske är bränd av min kökspanna. Den var på 25 kW, hade 1000 liter acktank men ingen shunt. Skulle jag ha 20 grader på kvällen om det var minus tio fick jag elda nonstop hela dan.

Hela denna helvetesvinter har jag frusit ihjäl, eftersom jag inte  kan ägna hela mitt liv åt att mata en kökspanna.

Så viktigt är för mig att jag inte ska behöva elda så länge. När jag lönejobbar kan jag komma hem 19 och vill sova senast 21.
Titel: SV: Hur avgöra hur stor panna man behöver?
Skrivet av: _ingemar_ skrivet 22 jun-10 kl 22:32
själv så tror jag du ska räkna på 100w/m²  när det blir kallt ute
liten undran vad är det som är dragit i huset ? runt fönster eller vägg golv
Titel: SV: Hur avgöra hur stor panna man behöver?
Skrivet av: louise skrivet 23 jun-10 kl 10:28
Men även om man räknar 100 w så blir det ju en väldigt liten panna. Det låter ju helt orimligt att man ska kunna värma ett hus med en panna på 100 x 70 = 7 kW.

Varifrån kommer de här siffrorna? Vad är det för eldning man menar? Eldning dygnet runt?

Jag kan som sagt inte vara vaken mer än en timme drygt efter jobbet.
Titel: SV: Hur avgöra hur stor panna man behöver?
Skrivet av: torbjorn skrivet 23 jun-10 kl 20:57
Du måste alltså tillföra 7 kW från värmeelementen till huset i genomsnitt under ett dygn om du ska tillämpa Ingemars tumregel.
Om pannan kan ge 25 kW betyder det i så fall att du måste hålla eld i den 24*7/25 = 6,7 timmar per dygn.
Din ackumulatortank kallnar med ungefär 6 °C per timme om du tar ut 7 kW ur den. Antag att du får upp den i 90 °C efter att ha eldat och att du kan tillåta temperaturen i den att sjunka till 40 °C innan nästa eldning. Tillåtet temperaturfall är alltså 90-40=50 °C, och det tar 50/6=8,3 timmar för temperaturen att sjunka så mycket. Den tidigare siffran på att pannan kunde höja tankens temperatur med 21,5 °C per timme gällde ju om hela pannans effekt går till att värma ackumulatortanken. Ska vi nu ta ut 7 kW till elementen under tiden så går det långsammare att värma upp tanken, uppskattningsvis får vi 15,5 °C per timme. Då tar det 50/15,5 = 3,2 timmar att värma tanken.  En "cykel" med avkylning och uppvärmning av ackumulatortanken tar alltså 3,2 + 8,3 = 11,5 timmar, säg 12 timmar. Det skulle i så fall innebära två eldningar per dygn, jämnt fördelade (t ex tändning kl 19 och kl 07).
Men nu gäller ju detta vid extrem kyla och vi har förmodligen räknat med att det läcker ut mer värme ur huset än det verkligen gör. Jag skulle tro att om du inte dessutom gör av med mycket varmvatten så räcker det med en eldning per dygn utom under kanske någon extremt kall vecka varje vinter. Under den korta perioden kan man ju tänka sig att stötta upp med elvärme utan att det blir orimligt dyrt, jämför kostnaden för de kWh som måste tillföras i form av el med ränta, amortering och förlustkostnader för en större ackumulatortank och en större panna!

Jag tror att vad du skulle behöva i det här fallet är framför allt en panna som sköter sig själv och brinner länge på en vedfyllning - alltså en panna som bygger på gengasprincip med omvänd förbränning som de flesta moderna centraleuropeiska (Tjeckien, Slovakien, Bosnien osv) pannor gör.
Titel: SV: Hur avgöra hur stor panna man behöver?
Skrivet av: Ylven skrivet 23 jun-10 kl 21:28
Ja, en modern panna med gengasförbränning är vad som behövs. Värt att tänka på är då också eldstadsvolymen. Ju större eldstadsvolym desto färre vedinlägg. Om det t.ex. är ruskigt kallt och blåsigt kanske man får lägga i 2 ilägg per kväll, och det sista brinner i kanske 4 timmar istället för att du får springa och elda i ett fram till klockan 12 på natten... Ju högre effekt pannan har, desto kortare period måste du elda. Ju större eldstadsvolym desto färre ilägg för att fylla dina tankar.
Titel: SV: Hur avgöra hur stor panna man behöver?
Skrivet av: louise skrivet 23 jun-10 kl 21:47
Det blir en panna med underförbränning och.. fläkt, vet inte om den är sugande eller tryckande.

Det är ett helvete å köpa begagnade pannor, så jag vågar inte chansa mer. Jag har ju bara två månader på mig nu att få det klart, och har letat panna sen i mars..
Titel: SV: Hur avgöra hur stor panna man behöver?
Skrivet av: Henriksson skrivet 24 jun-10 kl 21:23
Glöm inte att vissa kommuner är riktiga miljö extremer och godkänner endast att du installerar en miljögodkänd panna !
Titel: SV: Hur avgöra hur stor panna man behöver?
Skrivet av: louise skrivet 24 jun-10 kl 21:37
Det är inte min.
Titel: SV: Hur avgöra hur stor panna man behöver?
Skrivet av: LasseDalom skrivet 25 jun-10 kl 22:09
Låter rejält, kör på det.