Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Dolvis skrivet 21 jun-10 kl 16:00
-
Jag har varit lite disträ förra veckan och inte beställt lax i tid som vi ska röka till midsommarfesten. förra året var det succée med lax serverad direkt från röken, lätt också om man lätt gästerna sköta rökandet....
Ringde idag och kan inte få in några hela laxar förrän på torsdag, det betyder att de bara skulle hinna ligga i saltlag ca 14 timmar innan rökning. Skulle det räcka tror ni? Vilken vikt bör det vara för att det ska hinna bli genomsaltat? Eller ska jag desperat komma på en plan B på middag för ca 25 pers....
-
Är inte så van vid att röka fisk men när jag röker kött brukar jag spruta in saltlaken. Borde inte det funka med fisk också? Den kan ju ligga i lagen ett tag först och sedan precis innan rökningen spruta in lite av den lite djupare.
-
Tack för svar!
Jag är inte så hemma på sprutning och vågar mig inte på det, dessutom har jag ingen sjukvårdskontakt så jag kan inte få tag på kanyler.... ::)
Men jag har läst på nu och beställt lagom små laxar som ska få ligga 22 timmar i saltlagen - 11 timmar per kg, chansar med en timmes för lite tid 8).
-
när jag röker abborre så saltar jag dem rejält dagen innan... det brukar bli bra... ibland har jag saltat samma dag och tänt röken det funkar det med... varmrökning får jag väl tillägga att det varit då....
-
när jag röker abborre så saltar jag dem rejält dagen innan... det brukar bli bra... ibland har jag saltat samma dag och tänt röken det funkar det med... varmrökning får jag väl tillägga att det varit då....
Det låter ju helt rimligt med aborre, de kommer ju knappast upp i fyra-sex kg...
En ny fråga: Kan man frysa in en hel lax för senare tining, saltning och rökning? Eller kommer konsistensen i köttet bli sämre då? Funderar för att undvika samma fadäs längre fram, man kan kanske förebygga.