Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: emmashanti skrivet 09 feb-04 kl 11:48
-
Jag undrar hur man gör maskrosvin, smakade det för flera år sen och har för mig att det var gott, nu har jag börjat göra eget vin och skulle vilja testa att göra maskrosvin! Så om det är någon som har ett bra recept på detta eller något annat vin, så hör av er! Tar gärna emot andra tips om hemmagjort vin!
-
Hej,
Jag har precis lagt in ett recept på maskrosvin i "Handbok för vardagsekologi". Du hittar det här: http://www.alternativ.nu/handbok/livsmedel/senap_salt_maskrosvin.html
-
hah, det verkar trevligt, men jag har en mor som undrar: Ska hinken stå inne eller ute? vilken temperatur är bäst för jäsningen?
-
Hej admin!
Tack för receptet, undrade bara:
När man silat vinet och hällt på flaskor (som sen ska lagras?) ska man fylla på med vin som i en köpt vinflaska eller med mindre?
Och ska man sätta i korkar eller bomullstussar eller skruvkork? Jag menar om vinet kommer att jäsa ytterligare?
Jag tänkte göra flädervin i år, men har aldrig gjort vin förr, och äger ingen damejang, det verkar inte på ditt recept som om det är nåt måste.
Och inte heller nån jäst i, alltså?..
Tacksam för initierade tips och erfarna detaljerade råd... ;)
-
Nej nej, det är livsfarligt att göra maskrosvin.
Det är sågott så man kan inte sluta dricka det.
Ajabaja!
-
hejsan jag undrar bara om det går med någon annan blomma eller liknande ???
-
Ja, jag gjorde på fläderblom förra året, det har lagrats sen dess. De som druckit av det tycker om det, själv har jag bara smakat, ska ha barn... Men ska låta det lagras tills även jag kan dricka vin, det sägs bli ännu godare då...
Alltid roligt att ha vin, saft och sylt som man själv plockat och kokt! :D
-
Och ska man sätta i korkar eller bomullstussar eller skruvkork? Jag menar om vinet kommer att jäsa ytterligare?
Har nästan följt receptet i handboken, kombinerat med ett recept ur en bok, d v s har tillsatt jäst. Nu har maskrosvinet jäst först i skål med handduk över, bubblade så fint och luktade så gott. Efter två veckor har jag fyllt om på flaskor och tagit bort bottensatsen, men eftersom jag tror att det fortfarande jäser har jag satt i bomullstussar (har som den jag citerar ingen riktig utrustning). Hur länge sak vinet jäsa nu? Ska jag hälla om det efter ett tag? Ska jag kanske klara det med gelatin eller något, för det är ganska grumligt? Hur länge ska det sedan lagra innan det är färdigt? Det är skruvlocksflaskor, är det okej att sätta på dem och när?
Det skulle vara snällt om någon ville förbarma sig och svara, för det var ett fruktansvärt jobb att rensa maskrosorna, så det skulle ju vara sorgligt om vinet blev fördärvat.
-
Hej Sommartorparen !
Hade jag gjort vin som du gör hade jag inte alls gjort dom du gjort ... men nu har du gjort som du har gjort och då får jag väl försöka hjälpa dig. ;)
Ny bottensats kommer att bildas så länge vinet är grumligt, bottensats är ju just grummel som sjunker ner till botten. Så länge det jäser och kommer upp små bubblor av koldioxid och man har en tuss bomull i flaskhalsen är vinet ganska skyddat men när jäsningen har slutat kommer luft att tränga in, detta gör att vinet oxiderar, i bästa fall blir det nåt sherryliknande av det hela annars är risken betydligt större att det blir mer åt vinägerhållet.
Så länge vinet fortfarande jäser är det ingen ide att hålla på och hälla om det för att få bort bottensats, istället är det en bra ide att låta det jäsa färdigt och börja klarna ordentligt innan man ger sig på att skilja bort bottensatsen.
Beroende på hur mycket socker som var i från början, vilken/om någon jäst som använts och vilken temperatur flaskorna står i tar det olika tid för det hela att jäsa klart så det är svårt att ge exakta råd.
Så länge du ser bubblor komma upp i vätskan, låt bomullen sitta kvar. Sen sätt på korkar och öppna varje dag för att se om det blir tryck i flaskorna. När det inte längre pyser när du öppnar korkarna kolla med längre intervaller, typ 1 g per vecka. När det inte pyser ens efter en vecka, häll föriktigt över på rena (sterila) flaskor och låt stå (ligga) ett tag, några månader innan du smakar.
Flakorna skall vara fulla, luften i flaskan gör bara skada.
Lite bottensats i flaskan gör ingen skada, är det ett tjockt lager kan det skapa mycket obehaglig smak/doft efter längre lagring. Det kan bildas sulfiter (ruttna ägg) när jästen bryts ner.
När man jäser med "vilda" jästsvampar kan resultatet bli väldigt varierande, allt från bra till vedervärdigt.
Vill man vara säker på resultatet skall man använda vinsvavla (E221 och/eller E224) för att ta kål på mikroorganismer och sen tillsätta en ren jäst. Som vinmakarna gör. Finns hos bryggbutiken, dameajanne finns på närmsta loppis 5,10 eller 25 liter för några kr/EUR.
Att jäsa vin i flaskor är lite lurigt, kolsyretrycket kan lätt spränga en flaska om man glömmer bort den nån månad och i bästa fall behöver man bara plocka glasplitter som sitter inkilat i väggar och tak och svabba upp massa klibbigt vin.
Betydligt bättre att låta vinet jäsa färdigt i en dameajanne med ett vattenlås och sen hälla den färdiga brygden på flaska för vidare lagring.
F.ö. är fläderblomsvin som tidigare nämnts i tråden en av mina favoriter, tillsammans med slån- och björnbär.
-
Satte en jäshink idag, kom över 12 liter äppeljuice med kort datum.
Att jäsavin på flaska är ju lite väl småskaligt, men en jäshink är det säkraste, de är lätta att få rena. Ett vattenlås är nästan ett måste.
Slutjäsning till mousserande vin kan göras på tjocka flaskor, fyll med friskt nästan utjäst vin, korka igen och lås med ståltråd.
Förvara flaskorna svalt(så mycket kolsyra löses) UPPOCHNER eller i varje fall med korken som lägsta punkt.
Korka upp flaskorna UPPOCHNER och kalla, skjut ut korken och stoppa sedan flödet, all bottensats följer med korken. Ha en öppnad flaska att fylla upp, före andra korkningen. Lagra och drick äkta skumpa.
Prova först med en del av en sats, första gången kan det gå så att flaskorna kan spricka pga att vinet inte jäst nog.
Fuskvarianten är att tillsätta kolsyra med läskmaskin.
Mitt äppelvin skall denna gång jäsas med ett specialjäst som ganska långsamt drar upp vinet till 20% styrka, efterbehandlingen kommer att ge en äppelbrandy med dubbel styrka.
-
Tack så hemskt mycket för hjälpen! Jag ska köpa utrustning till nästa gång, men inte förrän jag fått makens damejeanne som svärfar gömt någonstans i sin källare, för då vet jag vilka prylar som passar till den storleken. Det var ju bara att jag inte kunde låta bli att plocka maskrosorna när de lyste på ängen!
-
En damejeanne är väl lite charmigt och retro, men en jäshink är mycket lättare att sköta, framförallt att hålla steril så att diska ta bort bottessats, hanteringen är verkligen mycket lättare.
jag köpte min sista för 58:- på Hemköp (hemkört).
Till maskrosvin bör starkvinsjäst användas, helst cherrytyp.
-
En jäshink (eller vilken hink som helst av livsmedelsgodkänd plast) med lock + jäsrör är såklart mest praktisk när man jäser saker som innehåller fruktkött, blommor och annat jox. Efterjäsning och klarning tycker jag gör sig bäst i gammal hederlig dameajanne som är så full som möjligt. Vin som står länge i en jäshink blir ofta oxiderat.
Mina är alltid gnistrande rena mha. lite kaustiksoda i varmt vatten.
-
Det kallar jag praktiska tips! Har varit inne och läst på vinsidor och t o m kämpat mig igenom en bok om vintillverkning, men förvirringen blev bara större efter bekantskapen med såna vinnördar. Tack för era inlägg, Skytten och Vitis. Det börjar klarna nu.
-
ett av flera ställen för tips om vintillvekning o annat
http://www.bryggforum.com/
-
Ännu ett länktips.
Vinboken Online (http://www.vinboken-online.com/)
-
Funderar på att göra nässelvin/mjöd och undrar vilken jäst som skulle vara lämplig. Hittade inget svar på nätet, men en sajt om bakgrunden till vintillverkning och några recept. Apelsinsherryn verkar god...
http://www.evaknuts.se/att/etno%20buppsats.pdf
-
Nu måste jag nog vara lite förvirrad.. men funderar över mängden maskrosor. Är det typ 3 liter FÖRE eller EFTER man har rensat??
-
Efter.
-
Ok.. det var det jag kämpade med här..o började hoppas att det kanske var innan man plockat dom ;)
-
Ledsen ;).
-
Ok.. det var det jag kämpade med här..o började hoppas att det kanske var innan man plockat dom ;)
Jag kanske är lite ordmärkare men, innan man plockat dom är det nog inte lätt att uppskatta hur mycket det är. ;)
-
Neej.. Men det står i receptet att man ska skaffa sig 3 liter maskrosor.. o ta bort det gröna.. Det fick mig att fundera om det skulle ske i den ordningen..
Jag kanske är lite ordmärkare men, innan man plockat dom är det nog inte lätt att uppskatta hur mycket det är.
Alltså plockat bort det gröna , sorry min otydlighet!
-
Jag såg förresten årets första maskros idag när jag var ut och hämtade posten. Det dröjer nog ett tag till innan det är värt att plocka några.
Här har jag nyligen lyckats få ihop 10 liter björksav (inklusive lite regnvatten) som jag ska koka ner till 9 liter och jäsa tillsammans med 0,5 kg russin och saft från 6 citroner.
-
Jag såg förresten årets första maskros idag när jag var ut och hämtade posten. Det dröjer nog ett tag till innan det är värt att plocka några.
Här har jag nyligen lyckats få ihop 10 liter björksav (inklusive lite regnvatten) som jag ska koka ner till 9 liter och jäsa tillsammans med 0,5 kg russin och saft från 6 citroner.
Det känns helt absurt att läsa när alla maskrosor på tomten och på ängarna runt omkring här redan har blommat ut och börjat sprida sina frö som ett vitt skimmer överallt. :P
-
Hur som helst så har jag flitigt knåpat ihop en ansenlig mängd maskrosor. HOPPAS det blir gott så det är värt besväret...
-
Tja, Maskrosvin.. Mor min gjorde maskrosvin på sjuttiotalet, i stor mängd en sommar. Smakade vidrigt! Flaskorna glömdes (Gömdes?) i källaren, och någon gång i början av åttiotalet snattade jag ett par flaskor till att ha i bål, jag tänkte att så vidrigt att man inte kan blanda bort smaken kan det ju inte vara..
Men det hade hänt något med vinet!
Nu var det lätt musserande, och helt enkelt ljuvligt!
HELT otroligt gott!
..Så Skulle det bli misslyckat, spara i väl förslutna fladkor och se vad som händer!
-
jaha, nu kan jag informera er alla om att vi sippar på kanon god maskros vin. Det är så gott så gott :P Särskilld när jag egentligen inte gillar vin ;D Smakar som cider utan kolsyra. )Om man kör den i en soda streamer ???)
-
Hej!
Maskrosvin vinner defenitivt på att lagras i minst ett år, smaken kan då tävla mot bättre sherrysorter från bolis!
-
Men har smakar det då?? Kan nån försöka beskriva?
Jag är nämligen skeptisk efter att jag provat att göra maskrossirap, det hade ingen speciellt upplyftande smak.
-
Men jag har ju försökt! Som cider utan kolsyra!
-
Felåt :-[
-
hejsan jag undrar bara om det går med någon annan blomma eller liknande ???
Någonstans här finns det ett recept på syrenblomsaft, borde väl gå att göra syrenvin?
Edgar
-
Någonstans här finns det ett recept på syrenblomsaft, borde väl gå att göra syrenvin?
Edgar
Japp men jag har haft vissa problem med att få folk att våga dricka det :D. Å andra sidan rörde det sig om syrensaft. Det sägs vara en färg av syrenblommor man inte ska göra saft av för den kan ge huvudverk men jag minns inte vilken. Recepten är ungefär likadana för alla blommor... socker, vatten (+ jäst vid vin) och blommor. Älggräs sägs man också kunna göra saft (eller vin) av.
-
Åh, älggräs! Det måste jag prova i år, det doftar så vidunderligt gott att jag blir berusad av bara det! Problemet är att det brukar vara mycket kryp i det. De gillar väl oxå doften...
-
Tack så hemskt mycket för hjälpen! Jag ska köpa utrustning till nästa gång, men inte förrän jag fått makens damejeanne som svärfar gömt någonstans i sin källare, för då vet jag vilka prylar som passar till den storleken. Det var ju bara att jag inte kunde låta bli att plocka maskrosorna när de lyste på ängen!
Hej
Jag har gjort en hel del vin, och använder riktiga saker, men vanliga 25 liters plast dunkar går alldelers utmärkt att ha.
boktipps Hemmaframställning av vin...av Kjeld Erlandsen bokförlag CBF Vendor eller Gör vin... av Ulf Schenkmanis / Bosse Runqvist bokförlag Carlssons
Lycka till
-
Lycka till
Tack för det! Gjorde en sats maskrosvin förra året. En liten en, men det var ett pilligt jobb. Fast maskrosvinet blev väldigt gott, torrt och gott.
-
Åh, älggräs! Det måste jag prova i år, det doftar så vidunderligt gott att jag blir berusad av bara det! Problemet är att det brukar vara mycket kryp i det. De gillar väl oxå doften...
Jag har själv inte prövat det och kan inte lova att det är hälsosamt.
Några länkar:
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?threadid=38083
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=9379
-
Jag har påbörjat en översättning av recept på maskrosvin från Jack Keller's Winemaking. Det finns en hel del recept att översätta, så jag skulle verkligen uppskatta lite hjälp med detta.
Korrekturläsning skulle också behövas.
Maskrosvin (http://forum_radar.webbland.se/forum/viewtopic.php?t=41&sid=8a991bbac381ae89894d7a68dc47c845)
Jag lägger samma post även på ljugarbänken för att de som inte intresserar sig för maskrosvin, men som ändå kan tänkas vilja hjälpa till med översättning ska kunna uppmärksamma detta rop på hjälp.
-
Jaa! Dags att plocka maskrosor igen! i år gör jag minnst två satser!
-
Dricker du maskrosvin och blir berusad eller full VARNING du måste återhämta dig i flera dagar för att vara säker i trafiken - minns pappa dagen efter på sjuttitalet , han och kompisen kom hem gående från en fisketur dagen efter , alla reaktioner hade flera sekunders fördröjning. Pappa var fascinerad av att se sin hand ta socker till kaffet ett par sekunder efter att tanken startade hämtingen
-
Håller just på med maskrosvinet och har närmat mig ögonblicket för jästtillsättning. Men oj! Jag har bara portvinsjäst (och bakjäst) hemma. Affärerna öppnar inte förrän på tisdag (jo, i mina trakter är det så) och jag är inte övertygad om att jag hinner iväg till rätt butik då. Sherry skulle vara bättre. Går det med portvin?