Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Granbackstove skrivet 19 jun-10 kl 20:58

Titel: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 19 jun-10 kl 20:58
Hej!

För några år sedan när jag jobbade i hemtjänsten blev jag  bjuden på en underbart god kallrörd rabarbersaft av en äldre man. Jag bad om och fick receptet, men det har nu förkommit. Jag vet att att rabarbern skulle stå kallt en tid, att Atamon eller vinsyra skulle tillsättas och att den sedan skulle blandas med socker, eventuellt skulle det vara citron i också, men jag har ingen aning om i vilka proportioner. Är det någon annan som vet?

/ Tove
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Visigot skrivet 20 jun-10 kl 23:32
Jag har ett recept på kallrörd rabarbersaft men jag antar att det finns många olika varianter.
Har dock inte prövat detta recept själv, så jag vet ärligt talat inte hur det blir.

3 liter skurna oskalade rabarber
2 citroner i skivor
40 gram vin/citronsyra
2 liter vatten
2 kg socker

Lägg rabarber och citroner i en storbehållare eller hink. Häll över 2 liter kokande vatten. Låt blandningen svalna och rör därefter ner vin/citronsyran. Låt stå 2 dygn i kylskåpet. Sila och rör ner 2 kg socker. Förvara det du tänker använda snarast i kylen, frys resten.
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 21 jun-10 kl 08:55
Tack! Jag provar inom kort och återkommer med ett omdöme.
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Visigot skrivet 21 jun-10 kl 14:50
Varsågod, om det blir bra ska jag också prova  :D
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 30 jun-10 kl 18:47
Det blev bra! Friskt och läskande. Nästa gång tänker jag dock minska sockermängden lite, det var svårt att få allt löst. Dessutom blev det aningen sötare än vad jag ville. (Och ska saften ändå förvaras i frysen behövs ju inte så mycket socker). Skar rabarberbitarna i ca halvcentimeter tjocka bitar, kanske ska vara ännu tunnare för att dra ur all smak. Hade inte tid att tappa igår, så hinken fick stå en dag extra i jordkällaren, knappast någon större skillnad... Lycka till!
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: ivigtut skrivet 30 jun-10 kl 19:06
ska prova
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Visigot skrivet 30 jun-10 kl 21:24
Kul att det blev bra!  :D Då ska jag också prova.
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 30 jun-10 kl 22:12
Men minska sockermängden! (Om du fryser in saften, alltså.)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Visigot skrivet 01 jul-10 kl 09:44
Men minska sockermängden! (Om du fryser in saften, alltså.)
Kanske kan man vara drastisk och halvera mängden socker (dvs. 1 kg).
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 01 jul-10 kl 18:17
Det går ju alltid att provsmaka medan man håller på, den är ju kallrörd...  :)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Trasslan skrivet 01 jul-10 kl 18:30
Nu har jag också en sats i kylen :D jag tänkte nästan frysa in saften i istärningsformat när den är klar, visst borde väl det funka?? Iofs så tar det ju en liten stund innan man kan dricka men jag tror att det kan vara praktiskt att ta fram en eller två tärningar, lägga i ett glas, på med vatten, vänta lite och sedan så har man ett glas iskall saft..
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 02 jul-10 kl 20:11
"Isbitsmetoden" har jag provat till annan saft en gång, det var praktiskt när det väl var färdigt, men blev ganska kladdigt innan saften hade kommit i fast form...  :)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Weasel skrivet 02 jul-10 kl 20:16
"Isbitsmetoden" har jag provat till annan saft en gång, det var praktiskt när det väl var färdigt, men blev ganska kladdigt innan saften hade kommit i fast form...  :)

Och visst brukar väl just rabarbersaft bli ganska svag? Ska väl blandas nästan 50/50. Blir många isbitar ;)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 02 jul-10 kl 20:52
Och visst brukar väl just rabarbersaft bli ganska svag? Ska väl blandas nästan 50/50. Blir många isbitar ;)
Jag blandade kanske 1/4 men det beror ju på vilken styrka och sötma man vill ha. Själv tycker jag att törsten blir bättre släckt om saften inte är så söt.
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Maddie skrivet 02 jul-10 kl 21:01
 Jag kokade  saft för några veckor sedan men kan man fortfarande skörda och använda rabarbern? Förr sa de att man måste ta den före midsommar  ???   och saften som redan är slut ...   :-\
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 03 jul-10 kl 09:11
Rabarber går att skörda hela säsongen, förutsatt att den inte får gå i blom. Jag brukar bryta av blomställningarna och så har jag rabarber fram till sensommaren. (Jag brukar också behålla en eller ett par blomställningar på något stånd, för att blommorna är så mäktigt stora och vackra...)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Trasslan skrivet 03 jul-10 kl 09:20
Vad fryser ni in saften i???
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 03 jul-10 kl 09:22
Jag blandade kanske 1/4 men det beror ju på vilken styrka och sötma man vill ha.
F.ö. blandade jag saft igår med, men nu kanske den hade "stått till sig" för styrkan och smaken var fylligare och jag blandade i en betydligt högre andel vatten.
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 03 jul-10 kl 09:27
Vad fryser ni in saften i???
Jag fryser in saften i gamla mjölkförpackningar som jag har satt en plastpåse i. När jag ska tina lägger jag saftklumpen i en stor tratt och låter den droppa ner i en flaska. Allt för att minimera risken för sockerkladd...  :)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Mamsingen skrivet 03 jul-10 kl 10:02
Jag fryser in saften i gamla mjölkförpackningar som jag har satt en plastpåse i. När jag ska tina lägger jag saftklumpen i en stor tratt och låter den droppa ner i en flaska. Allt för att minimera risken för sockerkladd...  :)

Smart :) Den idén lånar jag! jag har mest använt plastflaskor innan... men mjölkförpackningar är mycket smartare, går ju stapla dem åxå:)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 03 jul-10 kl 10:11
Men glöm för all del inte att märka kartongerna! Fryst äppelmos, rabarbersaft och flädersaft är förvånsnasvärt likt i färg och struktur när man fryser på detta sätt. Har fler än gång tagit fram mos när jag skulle ha saft och vice versa. (Har dock blivit bättre på att märka med åren...)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Mamsingen skrivet 03 jul-10 kl 10:36
Men glöm för all del inte att märka kartongerna! Fryst äppelmos, rabarbersaft och flädersaft är förvånsnasvärt likt i färg och struktur när man fryser på detta sätt. Har fler än gång tagit fram mos när jag skulle ha saft och vice versa. (Har dock blivit bättre på att märka med åren...)

Tar till mej det tipset åxå, genast!
Satte förresten en laddning med flädersaft igår:) ska bli mumsigt!
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: carinalil skrivet 03 jul-10 kl 11:09
Måste få fråga- skulle så gärna vilja plocka fläder och göra saft av men en kompis har varnat mig att det finns falsk fläder som är giftig- hur ser man skillnad? Jag bor i KAlmartrakten och kan åka över till Öland och plocka också- vill bara itne ta fel....

häln Carina
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Mamsingen skrivet 03 jul-10 kl 11:18
Måste få fråga- skulle så gärna vilja plocka fläder och göra saft av men en kompis har varnat mig att det finns falsk fläder som är giftig- hur ser man skillnad? Jag bor i KAlmartrakten och kan åka över till Öland och plocka också- vill bara itne ta fel....

häln Carina

Just nu blommar den fläder, som är lämplig att göra saft på , i södra sverige, skåne småland blekinge halland, den andra flädern blommar senare.. och jag tror kunna hitta bildlänkar som visar på skillnaden åxå...
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Weasel skrivet 03 jul-10 kl 11:19
Måste få fråga- skulle så gärna vilja plocka fläder och göra saft av men en kompis har varnat mig att det finns falsk fläder som är giftig- hur ser man skillnad? Jag bor i KAlmartrakten och kan åka över till Öland och plocka också- vill bara itne ta fel....

häln Carina


http://www.alternativ.nu/index.php?topic=92522.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=92522.0)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Mamsingen skrivet 03 jul-10 kl 11:21
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambebu.html (http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambebu.html)

Här kan ni jämföra olika fläder...
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Guld skrivet 03 jul-10 kl 13:21
Måste få fråga- skulle så gärna vilja plocka fläder och göra saft av men en kompis har varnat mig att det finns falsk fläder som är giftig- hur ser man skillnad? Jag bor i KAlmartrakten och kan åka över till Öland och plocka också- vill bara inte ta fel....

häln Carina
Köp en egen planta för 100 kr hos plantskolan eller gör en häck av dem men ställ dem mkt glest gärna 2 m mellan så kan de växa bra. Så skir grönska med vackra blad och härliga blomklasar men dem tar man ju när de slagit ut helt...
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Weasel skrivet 03 jul-10 kl 15:00
Köp en egen planta för 100 kr hos plantskolan

Låter hemskt dyrt för något som växer som ogräs överallt! Som att köpa kirskål eller maskrosor på plantskolan ;)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 03 jul-10 kl 19:28
Låter hemskt dyrt för något som växer som ogräs överallt! Som att köpa kirskål eller maskrosor på plantskolan ;)
Det beror på var man bor i Sverige. Här i Norduppland växer det bara druvfläder vilt, men medan jag bodde i sthlm plockade jag i kanten till Nackareservatet bl a.
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Mamsingen skrivet 03 jul-10 kl 19:39
I skåne, i alla fall i södra delarna, ja från strax ovanför kristianstad o nedåt så Vimlar det av fläder just nu:)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 03 jul-10 kl 19:44
Jag köpte min fjärde buske i fjol och det är den första som har överlevt vintern. Är så glad över de spirande skotten, även om det nog kommer att dröja några år innan jag får tillräckligt mycket blomning för att göra saft på egna blommor.
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Guld skrivet 04 jul-10 kl 01:43
Man vill ju inte plocka överallt som nära vägar och på andras tomter därför bästa att köpa själv.
Jag vet inte om man kan göra sticklingar av dem eller går det bara från bären som får gro???
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Mamsingen skrivet 04 jul-10 kl 08:19
Man vill ju inte plocka överallt som nära vägar och på andras tomter därför bästa att köpa själv.
Jag vet inte om man kan göra sticklingar av dem eller går det bara från bären som får gro???

Aldrig testat, men känner man nån som har ett "buskage" av fläder kan man ju kanske få prova ta ett rotskott eller ett litet träd..
Att gro från bären skulle ju vara kul också att prova, men tar ju sin lilla tid innan man har ett träd såklart:)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Radar skrivet 04 jul-10 kl 14:03
Den här tråden började glida över till flädersaft i stället. Det finns trådar som behandlar detta redan, gör dessa inlägg där i stället och låt den här tråden handla om rabarber.
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Mamsingen skrivet 04 jul-10 kl 15:10
Yes rabarbersaft är gott!!!
O enkelt att göra.
Gott blir åxå att göra blandsaft rabarber/jordgubb, mums!
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Trasslan skrivet 04 jul-10 kl 16:12
Milde tid vad god den blev :o Jag är annars inte så förtjust i rabarber, men detta receptet blev kanon. Tänker också ta efter mjölkkartongsknepet.
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Granbackstove skrivet 04 jul-10 kl 19:23
Milde tid vad god den blev :o
Ja, inte sant!?
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Trasslan skrivet 16 maj-11 kl 14:41
Puttar upp denna tråd så här i rabarbertider :D sagolikt god saft, ett tips är att blanda ut saften med "bubbelvatten" i ett högt glas med is, uppskattas stort av gäster eller husfolk en varm dag :P
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Varg-älva skrivet 16 maj-11 kl 19:43
Jag skalar rabarbern, skär i små bitar (kanske 1 cm) och häller kokande sockerlag över.
Låter det stå några dagar.

När jag silat bort saften torkar jag rabarberbitarna. Blir fint godis!
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Hönapönan skrivet 08 maj-12 kl 19:05
Lyfter denna tråd  då den nu "ligger i tiden" ;D

Finns det Fler rabarberrecept att dela med sig av?
Tänkte knycka några rabarber av grannen i helgen :-[
C
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: monoceros skrivet 11 maj-12 kl 08:52
Ett gammalt recept som hängt med oss ett tag!
(barnens favorit här hemma :P
3 kg rabarber
4 st citroner
1 påse citronsyra

skär rabarbern i dm långa bitar, skiva citronerna
vi använder en hink till allt.
slå över kallt vatten så det täcker rabarber och citron
rör ner påsen med citronsyra
låt stå svalt i 3 dygn, rör om då och då.. (en gång dygn räcker)
sila av och rör ner 7hg socker/ 1 L saft, skumma av.
 klart att avnjutas

( går att minska mängden socker om man känner för det)
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: Pemmi skrivet 11 maj-12 kl 09:05
Den saften gör jag också. Fantastiskt god och inte alls så söt.
Titel: SV: Kallrörd rabarbersaft
Skrivet av: anette i bugared skrivet 11 maj-12 kl 09:06
Nu har jag också en sats i kylen :D jag tänkte nästan frysa in saften i istärningsformat när den är klar, visst borde väl det funka?? Iofs så tar det ju en liten stund innan man kan dricka men jag tror att det kan vara praktiskt att ta fram en eller två tärningar, lägga i ett glas, på med vatten, vänta lite och sedan så har man ett glas iskall saft..
Vill man portionsfrysa saft så rekommenderar jag silikonformar för muffins, de som är för 9-12 st. Visserligen får man inte plats med den frysta saften i ett glas ;), mer lagom för en liten tillbringare och det blir mindre kladd och enklare att hantera.