Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: gård t salu skrivet 14 jun-10 kl 11:23

Titel: misslyckad fil
Skrivet av: gård t salu skrivet 14 jun-10 kl 11:23
hjälp mig snälla alla kunniga människor...
försökte göra fil men den blev inte riktigt tjock.
Använde nymjölkad helmjölk ca 14 liter. hällde i ett glas (ca 2-2,5 dl) vanlig köpefil som stått framme ett par timmar. Lät blandningen stå i ca 1 dygn. temperaturen höll ca 20-21,5 grader. Den såg tjock och fin ut då så ställde in i kylen. Nu på morron var den mera vattnig med klumpar i (troligtvis grädde). prövade vispa och det blev lite bättre men mer som filsoppa liksom.
Men vad ska jag göra annorlunda för att få den riktigt bra även när den står i kylen? Den luktar fil, har dock inte smakat...
nu står den på värmning iaf tänkte se om det går att göra färskost på den ändå.     
Mvh
Titel: SV: misslyckad fil
Skrivet av: esten skrivet 21 okt-10 kl 14:40
Mjölken ska stå varmt tills den har tjocknat , då ställer man den kallt , tills den ska ätas
Titel: SV: misslyckad fil
Skrivet av: Osttokig skrivet 25 okt-10 kl 22:56
Mjölken ska ha en temp kring 30- 32 grader och sedan häller du i 2% fil. Sedan ska det stå i rumstempratur i 24 timmar, kan du lukta och smaka om filen har syrat. Sedan häller du upp det i hinkar tex och förvarar de i kyl som vanligt...
Lycka till...